14.1.2015 10:42

Ουσιαστικό βήμα για ολοκληρωμένη ανακύκλωση

ΤΕΛΟΣ ΤΑΦΗΣ 30 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΤΟΝΟ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΘΑΒΕΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΕΙ ΤΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ

Ήταν κάτι παραπάνω από εμφανές ότι η πρώτη απόπειρα του Δήμου Χίου να στήσει δικό του δίκτυο ανακύκλωσης, ναι μεν αποτέλεσε το πρώτο και βασικό βήμα, όχι όμως και ολοκληρωμένο.

Η απουσία της Χίου από το οργανωμένο δίκτυο της Ελληνικής Εταιρίας Ανακύκλωσης, το γεγονός ότι η περισυλλογή του γυαλιού είχε μείνει εκτός αλλά και το γεγονός ότι ο Δήμος μέσα από αυτή τη διαδικασία κατάφερε να  περισυλλέξει και να αξιοποιήσει μόλις το 5% των ανακυκλώσιμων υλικών, οδήγησε τη νέα διοίκηση του ΔΙΑΝΟΧ να αναζητήσει επιπλέον τρόπους ενίσχυσης των δράσεων ανακύκλωσης.

Καρπός αυτή της προσπάθειας ήταν η χθεσινή τελική υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας ανάμεσα στο ΔΙΑΝΟΧ, τον Δήμο Χίου και την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης, το μοναδικό φορέα πανελλαδικά που διαθέτει πιστοποιημένο σύστημα ανακύκλωσης κι έχει υπογράψει αντίστοιχες συμβάσεις με το 80% των δήμων της ελληνικής περιφέρειας.

Τι προβλέπει η σύμβαση

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΙΑΝΟΧ, Σ. Συριώδη, μέσα από τη σύμβαση ο Δήμος Χίου αναμένεται να λάβει 750 κάδους με 4 ρεύματα ανακυκλώσιμων, δηλαδή, γυαλί, χαρτί, πλαστικό και αλουμίνιο.

Στα θετικά της συγκεκριμένης σύμβασης εντάσσεται και το γεγονός ότι από τον πρώτο κιόλας τόνο ανακυκλώσιμου υλικού, ο Δήμος Χίου θα λαμβάνει και τα αντίστοιχα ανταποδοτικά οφέλη, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι πρότινος.

Έτσι για κάθε τόνο ανακυκλώσιμου χαρτιού ο Δήμος θα λαμβάνει 10 ευρώ τον τόνο ενώ για οποιοδήποτε άλλο ανακυκλώσιμο υλικό 110 ευρώ τον τόνο.

Τα οφέλη για το Δήμο Χίου δεν σταματούν εδώ. Μετά την παραλαβή των κάδων ο ΔΙΑΝΟΧ θα λάβει 3 απορριμματοφόρα τύπου πρέσας. Τα δύο από αυτά θα είναι χωρητικότητας 16 κυβικών ενώ το τρίτο θα είναι χωρητικότητας 8 κυβικών και θα διατίθενται εκ περιτροπής σε Ψαρά κι Οινούσσες.

Η εταιρία «Οικόπολις» θα συνεχίσει να είναι αποκλειστικός διαχειριστής των ανακυκλώσιμων του Δήμου μέχρι τη λήξη της 6ετούς σύμβασής της.

«Ουσιαστικά η εταιρία θα συνεχίσει την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων από το διευρυμένο πλέον δίκτυο που θα προκύψει από την προσθήκη των κάδων και θα τα διαθέτει με ευθύνης της εκτός Χίου, αποδίδοντας και τα αντίστοιχα ανταποδοτικά στον Δήμου με βάση τα τιμολόγια που θα εκδίδει», εξήγησε ο κ. Συριώδης.

«Στόχος μας το 20 %»

Για τη βαρύνουσα σημασία της συγκεκριμένης σύμβασης αναφέρθηκε με δηλώσεις του στον «π» ο Σ. Συριώδης.

«Μέχρι στιγμής δεν φαίνονταν πουθενά ότι η Χίος υλοποιούσε κάποιο πρόγραμμα ανακύκλωσης, με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, να μη λαμβάνει και τα αντίστοιχα οφέλη που ελάμβαναν άλλοι δήμοι. Ο βασικός μας στόχος είναι να μειωθεί η ποσότητα των ανακυκλώσιμων υλικών που τελικά καταλήγει για ταφή στο ΧΥΤΑ της νότιας Χίου. Ο εθνικός στόχος είναι η περισυλλογή και εκμετάλλευση του 50% των ανακυκλώσιμων. Είναι ένας στόχος μακριά από τα μέχρι σήμερα δεδομένα της Χίου, καθώς μέχρι σήμερα ο Δήμος κατάφερε να περισυλλέξει μόνο το 4% των ανακυκλώσιμων υλικών του νησιού. Αν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε το 20%, τότε θεωρώ ότι θα βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο», εξηγεί.

Τέλος ταφής για όσους επιβαρύνουν τον ΧΥΤΑ

Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η ορθή απόφαση του ΔΙΑΝΟΧ να δώσει τέλος σε όσους, κυρίως ιδιώτες, επιμένουν να οδηγούν προς ταφή στο ΧΥΤΑ της νότιας Χίου, ανακυκλώσιμα υλικά μαζί με άλλα απορρίμματα.

«Στη σκέψη μας είναι να επιβάλλουμε τέλος ταφής 30 ευρώ για κάθε τόνο απορριμμάτων που οδηγούνται στο ΧΥΤΑ και περιέχουν ανακυκλώσιμα υλικά. Η επιτυχία όλων αυτών των κινήσεων θα έρθει μέσα από ένα σωστό σχεδιασμό με την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου αλλά και μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας, που προσωπικά θεωρώ ότι έχει το πολιτιστικό υπόβαθρο να κατανοήσει τη σημασία της ανακύκλωσης ως βασική παράμετρο της ποιότητας ζωής μας», κατέληξε ο κ. Συριώδης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ