26.3.2012 10:24

Όταν τα άπλυτα μας βγαίνουν στο φόρα...

 
Φαντάζομαι ότι λίγη δόση απογοήτευσης μας έχει μείνει σε όλους από τη χθεσινή εκπομπή του Στ. Θεοδωράκη «Πρωταγωνιστές» με επίκεντρο το θέμα των ναρκωτικών στη Χίο και την εξάπλωση της συμμορίας των Locos. Απογοήτευση όχι γιατί τα άπλυτα της συντηρητικής μας κοινωνίας βγήκαν φόρα παρτίδα σε όλη την Ελλάδα, αλλά γιατί όπως κι αν το δούμε, απογοήτευση είναι όταν τα προβλήματα τα σπρώχνεις κάτω από το χαλάκι... την ίδια ώρα που γνωρίζεις.
Έχω την εντύπωση΄πως στο βάθος όλοι νιώθουμε από λίγο έως πολύ ενοχές. Αφήσαμε να διαιωνιστεί ένα πρόβλημα που κανείς δεν δικαιούται να λέει σήμερα «δεν γνώριζα τίποτα». Το πρόβλημα υπήρχε παντού, το απόστημα λειτουργούσε καθημερινά, όμως τα αντισώματα της κοινωνίας αποδείχτηκαν ελάχιστα.
Είναι αυτό που και ο ίδιος ο Στ. Θεοδωράκης εξομολογήθηκε σε κάποια φάση της χθεσινής εκπομπής. Όταν μια κοινωνία ασχολείται με πράγματα μακριά από το τι συμβαίνει στα σχολεία, μακριά από το τι περνάει η κλειστή διπλανή μας πόρτα, τότε σίγουρα λίγο παρακάτω θα σε περιμένει μια έκπληξη. Έστω κι να είναι τόσο δραματική όσο ο καημός και η αγωνία αυτών των γονιών που σήμερα παλεύουν να ξανακερδίσουν τα παιδιά τους.
Έτσι φτάνουμε στο σημείο τα εν οίκω να γίνονται και εν δήμο. Οι φορείς, η κοινωνία, όλοι μας παρακολουθήσαμε χτες όχι από την κλειδαρότρυπα όπως έχουμε συνηθίσει, αλλά σε πρώτο πλάνο, ότι μέχρι σήμερα δεν θέλαμε να ξέρουμε.
Είδαμε τους γονείς, είδαμε τους αστυνομικούς, είδαμε την Εισαγγελέα, είδαμε ακόμη και τα παιδιά να εξηγούν τις δυσκολίες που περνάνε αλλά και το πως έφθασε η κατάσταση μέχρι εδώ.
Η Χίος χτες αντίκρισε τις διαχρονικές της ευθύνες. Κοινωνία με χαμηλά αντανακλαστικά, συντηρητική, απόμακρη, απροβλημάτιστη.
Ποιος διαμαρτυρήθηκε για όλα αυτά; Ποιος μίλησε για όλα αυτά; Ποιος ξεσηκώθηκε για όλα αυτά ζητώντας εδώ και τώρα λύσεις; Κανείς...
Στη Χίο πρόβλημα είναι μόνο το να σου πειράξουν δήθεν «κεκτημένα». Εκεί να δεις ξεσηκωμό! Πρόβλημα δεν είναι όμως, όπως ομολόγησαν οι περισσότεροι στην εκπομπή, ότι στα σχολεία οι καθηγητές γνώριζαν;
Πρόβλημα δεν είναι η παντελής απουσία σχεδίου για την καταπολέμηση τέτοιων φαινομένων εν τη γεννέσι τους;
Πρόβλημα δεν είναι όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι αντί να μιλήσουν πρώτα στην κοινωνία τους, στο διπλανό τους, επιλέγουν να μιλήσουν σε ένα κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας;
Μπορεί η κοινωνία μας να είναι συντηρητική, δεν είναι όμως αχάριστη. Έχει μάθει διαχρονικά να προσφέρει, να βοηθάει.
Το χθεσινό, τολμώ να πω σοκ, θα αργήσουμε να το ξεπεράσουμε. Δεν θα μας αφήσουν εύκολα οι ενοχές γιατί όλοι γνωρίζαμε και δεν κάναμε όσα οφείλαμε. Δεν συζητάμε για παιδιά άγνωστα. Δεν συζητάμε για παιδιά άλλων. Μιλάμε για παιδιά της δικής μας κοινωνίας και τη δικής μας γειτονιάς.
Χρόνος υπάρχει ακόμη. Ας μαζέψουμε τα συντρίμμια μας, γιατί περί τέτοιων πρόκειται, και ας ξεκινήσουμε μια προσπάθεια ευθύνης να ανακάμψουμε. Και πρώτα από όλα στα σχολεία. Εκεί όπου οι ευθύνες είναι προφανές πως είναι μεγάλες.
Ας αφήσουμε για λίγο τα «μεγάλα». Ας αφήσουμε για λίγο τα «αναπτυξιακά». Κοινωνία χωρίς τους νέους της και τις νέες της δεν μπορεί να λέγεται κοινωνία. Είναι κάτι άλλο...
 
ΥΓ. Για την Εισαγγελέα Χίου ότι και να πούμε είναι λίγο. Μακάρι η Χίος να μην στερηθεί στο άμεσο μέλλον των υπηρεσιών της.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ