23.4.2014 13:39

Ως σύγχρονος Προμηθέας

ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Από την Πέμπτη 24 έως και την Τετάρτη 30 Απριλίου, η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου σε συνεργασία με το περιοδικό Independent, τη Φωτογραφική Λέσχη Χίου και την Αίθουσα Τεχνών Καλλιόπη πραγματοποιούν εκδηλώσεις  με αφορμή τα 73 χρόνια από τη Γερμανική εισβολή στην Αθήνα (27 Απριλίου 1941 – Κυριακή του Θωμά!-), τα 47 χρόνια από το πραξικόπημα της Χούντας των συνταγματαρχών (21 Απριλίου 1967) και τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς, σαν σχόλιο σε μια εποχή ανθρωπιστικής και κοινωνικής κρίσης, στην Ελλάδα και παγκοσμίως, και είναι αφιερωμένες στον αγώνα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν έκθεση φωτογραφία ςκαι προβολές ταινιών.
Η έκθεση
Η έκθεση έχει τίτλο «ως σύγχρονος Προμηθέας» και αποτελείται από 40 φωτογραφίες – πορτρέτα που αφορούν τη θρυλική μορφή του Τσε Γκεβάρα και τη ζωή του στην Κούβα από το 1960 έως το 1964.
Οι φωτογραφίες, οι περισσότερες ανέκδοτες και κάποιες ελάχιστα γνωστές, είναι των Osvaldo και Roberto Salas και προέρχονται από το «Ινστιτούτο της Ελευθερίας της Κούβας» στην Αβάνα. Αποτελούν έναν φόρο τιμής από τους καλλιτέχνες του φακού σε έναν άνθωπο- σύμβολο, σημαία των επαναστατών και των προοδευτικών ανθρώπων του κόσμου.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 24 Απριλίου στις 20.00. Θα προλογίσει ο Παναγιώτης Χιονίδης αρχισυντάκτης του independent.gr.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:
Παρασκευή, Σάββατο, Τρίτη 11.00- 14.00. και 19.00 – 21.00 και Δευτέρα, Τετάρτη 19.00-21.00

Προβολές ταινιών

Η έκθεση πλαισιώνεται από την προβολή της τριλογίας – ντοκιμαντέρ της Αλίντας Δημητρίου για τις γυναίκες στην Αντίσταση, τον Εμφύλιο και τη δικτατορία.
ΠΑΡ 25/4, 20.00
Πουλιά στον Βάλτο (2007, 105΄)

Ένας φόρος τιμής στις γυναίκες της Αντίστασης. Από μαρτυρίες 40 γυναικών κατανοούμε τη σημαντική συμβολή τους στον αντιναζιστικό αγώνα. «Η ταινία αναφέρεται στη συμμετοχή και την προσφορά της γυναίκας καθώς και στις συνέπειες που υπέστη κατά την Αντίσταση και την περίοδο της Κατοχής 1941-1944.» Αλίντα Δημητρίου

ΣΑΒ 26/4, 20.00
Η ζωή στους βράχους  (2009, 98’)

Η ταινία παρακολουθεί τη ζωή 33 γυναικών μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Βάρκιζας. Η ταινία αποτελείται από δύο μέρη:

Στο πρώτο μέρος οι Γυναίκες μιλάνε για το Δημοκρατικό Στρατό. Ανάμεσα σε άλλα, αναφέρουν: Γιατί πήγαν στο βουνό. Τις συνθήκες διαβίωσης. Πώς πολέμησαν στην πρώτη γραμμή δίπλα στους άνδρες.

Το δεύτερο μέρος αναφέρεται στις Γυναίκες που στάλθηκαν στην εξορία: Χίος – Τρίκερι – Μακρόνησος.

ΚΥΡ 27/4, 20.00
Τα κορίτσια της βροχής (2011, 120΄)

Η ταινία αναφέρεται αποκλειστικά στις γυναίκες που ταλαιπωρήθηκαν και κακοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της επταετίας και σήμερα καταθέτουν τη μαρτυρία τους. Την εποχή της Χούντας ήταν μόλις είκοσι χρονών…  Στην ταινία καταθέτουν τη μαρτυρία τους 50 γυναίκες.
.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ