14.1.2013 17:20

Ως πότε νεκροί στα νερά του Αιγαίου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΧΙΟΥ

Ακόμα τρία πτώματα μεταναστών βρέθηκαν, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, στις παραλίες Καρύντας, Κάτω Φανών και Βρουλιδίων. Προς το παρόν τουλάχιστον και να ευχηθούμε να μην υπάρξουν κι άλλα.

Τρεις ακόμα, μετά και το πρόσφατο ναυάγιο και στη γειτονική Λέσβο, άτυχοι άνθρωποι που ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους και αναζητώντας προφανώς καλύτερες συνθήκες ζωής προσπάθησαν να φτάσουν στην “πολιτισμένη” Ευρώπη.

Τρία ακόμα θύματα πολέμων, διώξεων και φτώχειας, των καθαρμάτων διακινητών ανθρωπίνων ψυχών στο Αιγαίο, μα και θύματα της μηδενική ανοχής των ΝΔ - Σαμαρά (με βάση την εφαρμοζόμενη πολιτική μα και τις δηλώσεις τους) και των συν αυτώ συγκυβερνούντων.

Των κυβερνήσεων του “σήμερα” και του “χθές” που συνδιαμόρφωσαν τη δολοφονική αυτή κατάσταση. Θύματα της θαλασσοπνίχτρας Frontex και των συνεργαζομένων με αυτήν, της σάπιας Ευρώπης των Δουβλίνων, Σένγκεν και λοιπών προσφυγοκτόνων συνθηκών και συμφωνιών.

Οι φωνές μας δεν είναι τίποτα άλλο, παρά κραυγές αγωνίας και αγανάκτησης απέναντι στις αιτίες τέτοιων θανάτων και φαινομένων. Δεν είναι παρά κραυγές για συνειδητοποίηση ακριβώς του ποιός και τί φταίει, έκκληση της εναπομείνασας ανθρωπιάς, μα και κάλεσμα για πάλη για να ανατρέψουμε τις αιτίες, εκείνες τις πολιτικές, που προκαλούν όλα αυτά τα “ατυχήματα”.

Προκειμένου να μην επαναληφθούν και να μην έχουμε κι άλλους νεκρούς ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, που για κάποιους θα αποτελέσουν απλώς μερικές ακόμα παράπλευρες απώλειες στα πλαίσια της (αντι)μεταναστευτικής τους πολιτικής.

Για εκείνους που το ξεχνούν και θα βιαστούν να πουν τις γνωστές κοινοτοπίες τους, να θυμίσουμε πως η πολιτική είναι μορφή της κοινωνικής μας συνείδησης. Εκτός κι αν έχει πάψει να υπάρχει πια το συνειδέναι, αν έχει πάψει πια να μας νοιάζει οτιδήποτε παραέξω από τον εξαθλιωμένο (πλέον) εαυτούλη μας κι αν τις αξίες ανθρωπιάς και την ηθική μας – μορφή κι αυτή της κοινωνικής μας συνείδησης - τις παρέσυραν κι αυτές τα θαλάσσια ρεύματα, μαζί με τα άψυχα πτώματα άτυχων ανθρώπων!

Πρέπει λοιπόν, εκτός κι αν έχουμε αλλοτριωθεί και αποκτηνωθεί πλήρως, να σταθούμε απέναντι στις αιτίες των πολέμων, των δολοφονιών, των δικτατοριών, του ιμπεριαλισμού και των ρατσιστικών και αντιμεταναστευτικών πολιτικών.

Να σταθούμε απέναντι στις αιτίες που προκαλούν τη μετανάστευση και την προσφυγιά (βλ. και χώρα μας), τις πολιτικές που είναι υπεύθυνες για όλα αυτά και που εφαρμόζονται ή μεθοδεύονται, κυρίως από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και μια σειρά χώρες του λεγόμενου “πολιτισμένου” κόσμου...

Ως πότε θα ανεχόμαστε τέτοια δολοφονικά εγκλήματα; Ως πότε θα βλέπουμε τις υποκριτικές εκείνες ανακοινώσεις που αποτελούν βεβήλωση και προσβολή της μνήμης των νεκρών από τους συνενόχους αυτών των καταστάσεων; Εκείνους που χύνουν άφθονα τα κροκοδείλια δάκρυα τους για τους αδικοχαμένους ανθρώπους, ενώ έχουν βάλει και εξακολουθούν να βάζουν και τα δυο βουτηγμένα στο αίμα χέρια τους στα εγκλήματα αυτά. Ως πότε;;;

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ