27.2.2014 10:50

Ώρα σοβαρής αντιμετώπισης των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

• ΒΕΒΙΑΣΜΕΝΗ ΞΑΝΑ Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Με αποσπασματικό τρόπο, υπονομευτικό για την αντίληψη που σχηματοποιεί η τοπική κοινωνία για την κοινωνική οικονομία, επανέρχεται την Παρασκευή στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.

Με βατήρα την πραγματική ανάγκη άμεσης λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών η διοίκηση του Νομικού Προσώπου φέρνει πρόταση επέκτασης της σύμβασης με την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Πανδώρα», ξεσηκώνοντας πάλι σύννεφο αντιδράσεων, κυρίως ως προς την επιλογή της μεθοδολογίας. Στην ουσία η επιλογή συζήτησης επέκτασης της σύμβασης αντιστρατεύεται στη δέσμευση δημάρχου και Δημοτικού Συμβουλίου να παγώσει κάθε διαδικασία μέχρι το θέμα να συζητηθεί σφαιρικά και αναμένεται να φέρει εκ νέου σε δύσκολη θέση τη δημοτική αρχή.

Να ανοίξει

Το μεσοδιάστημα που μεσολάβησε της απόσυρσης των συμβάσεων με άλλη ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. κατατέθηκαν αρκετές πιο συνετές φωνές επί του θέματος. Εκπρόσωποι φορέων αλλά και δημοτικών παρατάξεων συμφώνησαν ότι οι συνεργασίες του Δήμου με ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. δεν είναι καταδικαστέες a priori αρκεί να ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες και να δημιουργούν επιχειρήσεις ικανές να ορθοποδήσουν μελλοντικά και χωρίς την οικονομική συμμετοχή του Δήμου.

Ο γενικός αφορισμός των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. και προπαντός η παραχάραξη της φιλοσοφίας τους δεν βοηθούν, ειδικά όταν γίνεται κατανοητό ότι είναι μορφή επιχειρήσεων που μπορούν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου.

Υπό το πρίσμα αυτό είναι καιρός, αν η δημοτική αρχή επιθυμεί να συμβάλλεται με ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., χωρίς την αντιμετώπιση της γενικής κατακραυγής, να αναλάβει η ίδια πρωτοβουλία ενημέρωσης για το ρόλο τους, να ορίσει ποια τμήματα της δημοτικής ευθύνης έχει την πρόθεση να εκχωρήσει σε Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και να απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όσους επιθυμούν να σκεφτούν την πιθανότητα δημιουργίας ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.. Με μια τέτοια πρωτοβουλία εμποδίζει την ανάπτυξη κακόβουλων σκέψεων για την πρακτική της, δίνει την αίσθηση της ισότιμης πρόσβασης όλων στη δυνατότητα συνεργασίας με το Δήμο, παίζει με καθαρά χαρτιά και κανείς δεν μπορεί τίποτα να της προσάψει.

Επιμένοντας με καμουφλαρισμένες τακτικές να περνά τις θέσεις της, παίζει στα ζάρια τη φερεγγυότητα και την αξιοπιστία της, δίνει διαρκώς λαβές στους επικριτές της. Μπορεί να υπερβεί τον εαυτό της; 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ