27.9.2014 10:03

Όπως μας δίδαξε το ΕΑΜ: «Ή ΕΜΕΙΣ Ή ΑΥΤΟΙ»

Του ΣΥΡΙΖΑ Χίου

(Το εαμικό κίνημα ήταν αληθινή λαϊκή επανάσταση,…

Θανάσης Χατζής- Γραμματέας του ΕΑΜ)

Το ΕΑΜ αποτελεί μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της ελληνικής και της ευρωπαϊκής ιστορίας και των αγώνων κατά του φασισμού.  Η επέτειος των 73 χρόνων από την ίδρυσή του υπενθυμίζει στους νεότερους τις τεράστιες δυνατότητες του λαού να καθορίσει ο ίδιος το μέλλον του, μέσα από την ενωτική και συλλογική δράση.  
Το ΕΑΜ οργάνωσε την πάλη του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια της Κατοχής,  εμπνέοντας και τις επόμενες γενιές και μπολιάζοντας τη συλλογική μνήμη των κοινωνικών αγώνων με τις αξίες της   ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
  Το ΕΑΜ   αποτέλεσε κορυφαίο παράδειγμα οργάνωσης ενός διαφορετικού προτύπου κοινωνίας, με τους θεσμούς της λαϊκής εξουσίας, από την αυτοδιοίκηση και τη δικαιοσύνη, μέχρι τις πολιτιστικές  δράσεις και τα δίκτυα αλληλεγγύης. Κυρίως, όμως,  κατέδειξε τη δυναμική των λαϊκών αγώνων  να  καθορίσουν την έκβαση των εξελίξεων,  όταν αυτοί έχουν παλλαϊκό και ενωτικό χαρακτήρα. Την ιστορία τη γράφουν αυτοί ακριβώς οι αγώνες και η αριστερά επιφορτίζεται  με το καθήκον της συσπείρωσης και της κοινής ενωτικής δράσης πάνω στα μέτωπα της συγκυρίας.
Το ΕΑΜ, όπως το περιέγραψε και ο Γραμματέας του με την φράση που προτάξαμε ξεκίνησε σαν εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας και πολύ γρήγορα εξελίχθηκε και σε κοινωνικό:       Εναντίον εκείνου του τμήματος της  ελληνικής κοινωνίας που ωφελήθηκε από την πείνα των πολλών  για να πλουτίσει και μεταπολεμικά αποτέλεσε την νέα αστική τάξη.
Σήμερα συμβαίνει το ίδιο: Δεν είναι «οι κακοί δανειστές απέξω» αλλά ένα ολόκληρο πλέγμα συμφερόντων και στο εσωτερικό της χώρας ( η εκμετάλλευση δεν έχει πατρίδα!) από ντόπιους μεγάλους  και μεσαίους κεφαλαιοκράτες (πολλοί μάλιστα εξ αυτών είναι και φυσικοί απόγονοι των πλουτησάντων δοσίλογων!) που ωφελείται από την καταστροφική πολιτική των κυβερνήσεων για να έχει μια πλειοψηφία εργαζομένων–δούλων.Αν θέλουμε λοιπόν να τιμήσουμε στα αλήθεια  τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες του Εαμικού Έπους ο μόνος δρόμος είναι  οι αναγκαίοι για την αξιοπρέπεια μας και την αλλαγή της κοινωνίας μας αγώνες για δημοκρατία και κοινωνική χειραφέτηση των από κάτω τάξεων. Για την ανατροπή!

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ