9.3.2016 12:41

Όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε στα εισιτήρια

Σε άτυπη μάχη μεταξύ των πρακτορείων Χίου και της Λέσβου μετατρέπεται η κράτηση των εισιτηρίων των προσφύγων για Πειραιά, από την απουσία κεντρικού σχεδιασμού.

Τα πρακτορεία στα δύο νησιά μπορούν να κόψουν 500 έως 600 εισιτήρια ανά δρομολόγιο, βάση της πολιτικής των εταιριών οι αλλοδαποί να αποτελούν το 30% του πρωτοκόλλου θέσεων στο κάθε πλοίο, ωστόσο όποιο πρακτορείο προλάβει πρώτο να κρατήσει τα εισιτήρια, είτε στη Χίο, είτε στη Λέσβο, αυτό θα πάρει και τις περισσότερες θέσεις. «Δεν υπάρχει κάποια κεντρική πολιτική που να αναφέρει ότι θα υπάρχει μια αναλογία ή μια ποσόστωση για κάθε νησί. Να πουν δηλαδή ότι η Μυτιλήνη θα κόβει 350 εισιτήρια την μέρα και θα διατίθενται και στη Χίο άλλα 300. Όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε...», αναφέρουν κύκλοι των ακτοπλοϊκών εταιριών στο politischios.gr, απορώντας και οι ίδιοι για το γεγονός ότι το υπουργείο Ναυτιλίας περπατά... στα τυφλά.

«Ένας χαμός. Μια κατάσταση ανεξέλεγκτη και αυτό γιατί ο πρόσφυγας δεν καταλαβαίνει για ποιους λόγους δεν υπάρχουν εισιτήρια. Βλέπει ένα μεγάλο βαπόρι και σου λέει όλοι θα χωρέσουμε.  Άντε λοιπόν να του εξηγήσεις την ποσόστωση του 30%, ότι το υπουργείο μας λέει το ένα και προτείνει το άλλο. Οι άνθρωποι θέλουν να φύγουν μια ώρα αρχύτερα και εμείς τους εξηγούμε ότι αυτό δεν εξαρτάται από εμάς... Μάλλον δεν εξαρτάται από κανέναν», συμπληρώνουν οι ίδιοι κύκλοι.  

Το πρόβλημα των κρατήσεων ίσως και να επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα στη Χίο με δεδομένο ότι προς το παρόν τα πρακτορεία της Λέσβου κλείνουν μεγαλύτερο όγκο θέσεων στο σύστημα των εταιριών, αφήνοντας λίγες θέσεις στους αντίστοιχους πράκτορες της Χίου. 

Όπως πάντως έγινε γνωστό τα συστήματα κράτησης των ναυτιλιακών εταιρειών ανοίγουν και πάλι την ερχόμενη Τρίτη, για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί. Σύμφωνα με τα ταξιδιωτικά πρακτορεία HSW και Blue Star δεν διαθέτουν εισιτήρια μέχρι την επόμενη Δευτέρα. Σήμερα το πρωί η HSW άφησε ανοιχτό το σύστημά της για κάθε είδους εισιτήρια από την ερχόμενη Τρίτη χωρίς κανένα περιορισμό, την ώρα που  η Blue Star το κρατάει ακόμη κλειστό.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι 1.200 πρόσφυγες και μετανάστες που έφθασαν στο νησί σήμερα Τετάρτη, θεωρητικά θα μπορούν να αναχωρήσουν μαζί με όσους φθάσουν στη Χίο τις επόμενες ημέρες, σε περίπου μία εβδομάδα από σήμερα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ