25.1.2013 12:32

Ομολογία ελλείμματος

ΛΕΙΠΟΥΝ 1.200.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2013

Την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού με την ύπαρξη ελλειμμάτων ακολουθεί πιστά και ο Δήμος Χίου, όπως διαπιστώθηκε από την εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας χθες στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, για τον προϋπολογισμό του 2013.

Για πρώτη φορά η Οικονομική Υπηρεσία κατέθεσε προς συζήτηση έναν μη ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, με έλλειμμα 1.200.000 ευρώ, το οποίο όπως εισηγήθηκε πρέπει να «αντιμετωπισθεί».

Η «αντιμετώπιση» αυτή  πρέπει να γίνει στα πλαίσια των ιδιαίτερα δύσκολων οικονομικών συνθηκών που επικρατούν, καθώς πέραν των σημαντικών περικοπών στους κρατικούς πόρους, οι νέοι προϋπολογισμοί περιλαμβάνουν αυστηρούς κανόνες ως προς τη σύνταξη και την εφαρμογή τους, σύμφωνα με τις οδηγίες των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών.

Υπερσυντηρητικός ο προϋπολογισμός

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Χίου, τα φετινά έσοδα υπολογίζονται με βάση τα εισπραχθέντα του 2012 και όχι με βάση τα βεβαιωθέντα. Επίσης, οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν στο αρμόδιο υπουργείο σχέδιο μηνιαίας εξέλιξης του προϋπολογισμού τους και αν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους διαπιστωθεί ότι υπάρχουν αποκλίσεις κατά 10% στους οικονομικούς στόχους, τότε γίνεται τροποποίηση του προϋπολογισμού και μείωση των εσόδων.

Αν για δεύτερο συνεχές τρίμηνο καταγραφεί απόκλιση στους στόχους, τότε ο δήμος εισέρχεται σε διαδικασία επιτήρησης κι αυτό είναι κάτι που κανείς δεν το θέλει, αφού σε περίπτωση κακοδιαχείρισης το κόστος μετακυλίεται στους δημότες με επιπλέον φορολογία.

Με βάση αυτά τα δεδομένα ο Π. Λαμπρινούδης χαρακτήρισε υπερσυντηρητικό τον προϋπολογισμό, υποστηρίζοντας πως με περικοπή των δαπανών, ειδικά αυτών που αφορούν ποσά που οφείλονται στη ΔΕΗ από κατανάλωση ρεύματος σε κοινόχρηστους χώρους, πλατείες και Ιερούς Ναούς, θα εξοικονομηθεί το 1εκ. και θα «κλείσει» η ψαλίδα του προϋπολογισμού. Μάλιστα από τον ίδιο δόθηκε εντολή στην υπηρεσία να εξευρεθούν κι άλλοι κωδικοί από τους οποίους θα εξοικονομηθούν χρήματα περικόπτοντας δαπάνες.

Η εισήγηση

«Η συνολική απεικόνιση παρουσιάζει απόκλιση 1.200.000 (καθαρά έσοδα χωρίς συμψηφιστικές δαπάνες ή αποδόσεις επιδοτήσεων 19.700.00 ευρώ αντίστοιχα έξοδα 20.900.000 ευρώ) το οποίο πρέπει να αντιμετωπισθεί ώστε ο προϋπολογισμός να είναι ισοσκελισμένος» ανέφερε η υπηρεσία στην εισήγηση της.

Καταψήφισε η αντιπολίτευση

«Ο προϋπολογισμός δεν κλείνει. Πολιτική πράξη θα ήταν να σηκώναμε δικό μας μπαϊράκι, να είχαμε τις επιπτώσεις και να μην παίρναμε δεκάρα από το κράτος εφαρμόζοντας ένα δικό μας προϋπολογισμό. Πολιτική πράξη και απόφαση δεν είναι το να κάνω έναν προϋπολογισμό και να γράψω στα παλιά μου τα  παπούτσια τις υποδείξεις του υπουργείου, εκθέτοντας δημοτικούς υπαλλήλους, δημοτικούς συμβούλους κ.λπ. Να καταρτιστεί ο προϋπολογισμός στο πνεύμα της εγκυκλίου. Θέλω να με διαβεβαιώσει η υπηρεσία  πως όλα γίνονται με βάση την εγκύκλιο» είπε ο Γ. Χαλλιορής σχολιάζοντας πως το έλλειμμα είναι πολύ μεγαλύτερο, γιατί τα ποσά που έχουν υπολογιστεί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και καταψήφισε.

Τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο θα κληθεί να εγκρίνει ή να απορρίψει τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ