14.3.2012 20:29

Ομιλία Κ. Μουσουρούλη για "Διαχείριση και προστασία ακινήτων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων"

Ως εισηγητής εκ μέρους της Νέα Δημοκρατίας στο νομοσχέδιο «Διαχείριση και προστασία ακινήτων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων – Ρύθμιση εμπραγμάτων δικαιωμάτων», μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής Ν. Χίου και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, Κωστής Μουσουρούλης.

 

Ο Βουλευτής αναφερόμενος στην εικόνα της αγροτικής οικονομίας, όπως αυτή παρουσιάζεται σήμερα, σημείωσε ότι αν και κατά μέσο όρο αντιστοιχεί στο 2,5% του ΑΕΠ και στο 9% της απασχόλησης, ανά περιφέρεια η εικόνα αυτή διαφοροποιείται σημαντικά, καθώς ο αγροτικός τομέας έχει καθοριστικό ρόλο στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες.

Ο Κωστής Μουσουρούλης υπενθύμισε την αναξιοπιστία του Πα.Σο.Κ. που ενώ προεκλογικά υποσχόταν αύξηση του αγροτικού εισοδήματος και μείωση του κόστους παραγωγής, ως Κυβέρνηση έκανε ακριβώς τα αντίθετα. Επιπλέον, σημείωσε ότι η πρακτική αυτή συνεχίστηκε μέχρι πρόσφατα καθώς έντεκα (11) μήνες πριν η Κυβέρνηση του Πα.Σο.Κ. είχε εξαγγείλει τη δημιουργία Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας με κεφάλαια 450 εκ. €, το οποίο ουδέποτε λειτούργησε.

 

Αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο Εισηγητής της ΝΔ επεσήμανε ότι δεν ανταποκρίνονται σε ένα επίκαιρο και ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης και διαχείρισης της αδιάθετης αγροτικής γης, αλλά κυρίως επιχειρούν να διαχειριστούν μια, όντως, σύνθετη και πολύπλοκη κατάσταση. Υπογράμμισε ότι η ΝΔ έκανε συγκεκριμένες παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του νομοσχεδίου, ώστε αφενός να προστατευτεί η δημόσια περιουσία και αφετέρου να αποφευχθεί ο κίνδυνος αλλαγής χρήσεων γης, με την μετατροπή της από αγροτική σε οικιστική. Περαιτέρω, ζήτησε να διασφαλιστεί ότι η διαδικασία εξαγοράς ακινήτων που έχουν παραχωρηθεί κατά χρήση με νόμους από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, δεν θα αφορά σε καταπατημένες αγροτικές ή δασικές εκτάσεις.

 

Ο Κωστής Μουσουρούλης μιλώντας για τη διαδικασία παραχώρησης κατά χρήση αγροτικής γης έναντι χαμηλού τιμήματος, που θα γίνεται πλέον μέσω δημόσιων δημοπρασιών, ζήτησε να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του Μητρώου Αγροτών, ώστε να μην υπάρξουν αποκλεισμοί, ειδικά νέων αγροτών. Τέλος, πρότεινε τα ποσά που προέρχονται από το τίμημα αυτό, σε επίπεδο περιφέρειας, να εγγράφονται σε ειδικό κωδικό και να χρηματοδοτούν έργα αγροτικής ανάπτυξης τοπικής σημασίας.

Ομιλία επί της αρχής (13/3/2012):

Ομιλία επί των άρθρων (14/3/2012):

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ