24.8.2012 11:50

Ομάδα εργασίας για την επόμενη μέρα συγκρότησε ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου

Ομάδα εργασίας συγκροτεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα για τη συγκέντρωση και καταγραφή προτάσεων και απόψεων με στόχο την ανασυγκρότηση του νησιού. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου, αναφέρει:
« Η μεγάλη πυρκαγιά η οποία ξεκίνησε στις 18/8/2012 και συνεχίζει δυστυχώς ακόμη να καταστρέφει το νησί και έχει λάβει διαστάσεις τοπικής τραγωδίας.
Είναι προφανείς οι ανεπάρκειες της πολιτικής ηγεσίας, οι πολιτικές ευθύνες και η αδυναμία συντονισμού των δυνάμεων κατάσβεσης της πυρκαγιάς η οποία ουσιαστικά καίει ανεξέλεγκτη. 
Είναι ωστόσο συγκλονιστική η άμεση κινητοποίηση και η αυταπάρνηση των οργανωμένων ομάδων εθελοντών, των απλών πολιτών και της κοινωνίας στο σύνολο της. Όλοι μας  βρεθήκαμε στα μέτωπα της φωτιάς και ζήσαμε την ανοργανωσιά των μηχανισμών παρά τις αξιοπρόσεκτες προσπάθειες πυροσβεστών οι οποίες από μόνες τους δυστυχώς δεν αρκούν.
Οι συνέπειες της πυρκαγιάς αναμένεται να καθορίσουν αποφασιστικά και με τραγικό τρόπο την εξέλιξη αυτού του τόπου για τις επόμενες δεκαετίες.
Η καταστροφή θα έχει επιπτώσεις σε βάθος χρόνου στην οικονομία του τόπου το φυσικό απόθεμα και τους βιοτικούς πόρους. Αυτές, αν έγκαιρα και με συστηματικό τρόπο δεν αντιμετωπισθούν ενδέχεται να μετατραπούν οι καμένες εκτάσεις σε απερημωμένη γη. 
Οι πρόχειρες και αποσπασματικές προτάσεις ή η ικανοποίηση συντεχνιακών πελατειακών αιτημάτων προσφέρουν κακές υπηρεσίες στον τόπο. Το πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι πολυδιάστατο και σύνθετο, με πολλές αλληλοεξαρτώμενες κοινωνικές και φυσικές μεταβλητές.
Μια κατάσταση κρίσης όπως αυτή που ζούμε δεν αντιμετωπίζεται με συμβατικούς τρόπους, καθώς οι συνθήκες που βιώνουν οι παθόντες και ο τόπος στο σύνολο του δεν είναι οι συνήθεις. Η σκληρή πραγματικότητα θέτει με πρωτόγνωρο και βίαιο τρόπο ερωτήματα που απαιτούν άμεσες απαντήσεις.
Οι ευθύνες όλων μας είναι ιστορικές έναντι του τόπου και στο ύψος αυτής της ευθύνης πρέπει όλοι να σταθούμε.
Ειδικά υπό καθεστώς μνημονιακής πολιτικής, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Απαιτείται σκληρή πολιτική διαπραγμάτευση σε όλα τα επίπεδα και η κατάθεση δίκαιων και εμπεριστατωμένων κοινωνικά και περιβαλλοντικά προτάσεων για την ανασυγκρότηση των περιοχών που καταστράφηκαν από την πυρκαγιά. Αυτό τον δρόμο θα ακολουθήσουμε με ευθύνη και σοβαρότητα.
Από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε ως ΣΥΡΙΖΑ τη διαθεσιμότητα μας να βοηθήσουμε στο έργο της κατάσβεσης. Aπό σήμερα ξεκινά το έργο της τριμελής ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, η οποία θα συγκεντρώσει προτάσεις και απόψεις φορέων και ατόμων και θα επεξεργασθεί λύσεις με επιστημονική τεκμηρίωση για την ανασυγκρότηση του νησιού.  Μεταξύ άλλων, η ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ θα επιδιώξει την συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα (πανεπιστημιακή, ερευνητική, επιστημονικά και τεχνικά επιμελητήρια και συλλόγους, κτλ) αλλά και το επιστημονικό δυναμικό που υποστηρίζει το έργο του ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή και το ευρωκοινοβούλιο. Θα αξιοποιηθεί επίσης η πολύτιμη γνώση από κινηματική εμπειρία για την προστασία του περιβάλλοντος. Εξυπακούεται ότι τα παράγωγα του έργου της επιτροπής θα είναι διαθέσιμα τόσο στην κυβερνητική και τοπική πολιτική ηγεσία όσο και σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη.  
Η ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ θα διευρυνθεί ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν. Στην αρχική της σύνθεση συμμετέχουν οι Δημήτρης Τσούχλης (συντονιστής), διδάκτορας Παν. Αιγαίου, Τέλης Τύμπας, μέλος ΔΕΠ Παν. Αθηνών και Γιώργος Τσούρος, οικονομολόγος, πρώην γεν. διευθυντής ΕΜΧ. Για κατάθεση προτάσεων και απόψεων, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον συντονιστή στο τηλ. 6978019016 ή  στην ηλεκτρονική διεύθυνση dtsouxlis@env.aegean.gr»

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ