28.3.2012 12:32

Ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ζωοφιλίας

Την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012, ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενημέρωσης στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Χίο για τη σωστή συμπεριφορά προς τα ζώα.
            Επειδή η λύση για πολλά θέματα βρίσκεται στην παιδεία ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων, έχοντας την άδεια του Υπουργείου Παιδείας, θεώρησε σωστό να ασχοληθεί με παιδιά μικρής ηλικίας, ώστε να συνειδητοποιήσουν τη σχέση που πρέπει να έχουν οι άνθρωποι με τα ζώα. Λόγω του ότι στη Χίο έχουμε πάρα πολλά αδέσποτα και κακοποιημένα ζώα, ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου οργάνωσε αυτή τη συνεργασία. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το Φθινόπωρο του 2011, με την ενημέρωση 1,000 παιδιών σε 24 σχολεία,  επαναλήφθηκε το Μάρτιο του 2012 και ενημερώθηκαν 2,650 παιδιά σε 45 σχολεία συνολικά.
            Από την ψυχολόγο κυρία Μελίτα Λαζαράτου, ειδικό στη συμπεριφορά ζώων με πολλά χρόνια εμπειρίας στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, παρουσιάστηκε ένα πολύ ενδιαφέρον Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ενημέρωσης στους μικρούς μαθητές για τον τρόπο που πρέπει να συμπεριφέρονται στα κατοικίδια ζώα, αλλά και στα αδέσποτα.
            Έχοντας την τύχη να παρευρεθώ σε μερικά σχολεία, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Εκπαιδευτικού Προγράμματος, ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα από τη συμμετοχή, τον ενθουσιασμό και την ανταπόκριση των παιδιών. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τις ερωτήσεις εάν ο άνθρωπος είναι ζώο και τι θα ήθελαν τα παιδιά να πουν σε όσους κακοποιούν τα ζώα, όπου οι απαντήσεις που δόθηκαν είχαν ενδιαφέρον.  Η κυρία Λαζαράτου, αναφερόμενη και στα ζώα συντροφιάς, εξήγησε στα παιδιά τι χρειάζεται ένα ζώο για να είναι ευτυχισμένο και πως να καταλάβουν τι αισθάνεται. Τόνισε ότι αυτά τα ζώα είναι παντοτινοί μας φίλοι, πρέπει να τα προσέχουμε, να τα προστατεύουμε και όχι να τα παρατάμε επειδή βαριόμαστε ή δεν έχουμε τη διάθεση να ασχοληθούμε μαζί τους. Εξήγησε τι είναι η στείρωση στα ζώα και γιατί είναι τόσο σημαντική. Η αλήθεια είναι ότι οι πληροφορίες αυτές για τα περισσότερα παιδιά ήταν καινούργιες μιας και δεν γνώριζαν ότι ο μόνος τρόπος ώστε να μη γεμίζει ο τόπος με ανεπιθύμητα κουτάβια και γατάκια που δεν μπορούμε να φροντίζουμε είναι η στείρωση. Κλείνοντας την ομιλία της η κυρία Λαζαράτου τόνιζε στους μικρούς μαθητές ότι εάν κάποιος δεν είναι σίγουρος ότι μπορεί να προσφέρει σε ένα ζώο όλα αυτά που θα το κάνουν υγιές και ευτυχισμένο, τότε καλύτερα  να μην το αποκτήσει.
            Εύχομαι οι μαθητές στους οποίους απευθυνθήκαμε να θυμούνται και να τηρούν αυτά που άκουσαν και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα να συνεχιστεί και σε άλλα μέρη, στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση γιατί η σωστή συμπεριφορά απέναντι στους φίλους μας τα ζώα είναι δείγμα Πολιτισμού.
 
 
Καίτη Γιαννακάκη
Πρόεδρος Φιλοζωικού Συλλόγου Χίου

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ