8.7.2015 10:50

Ολόκληρη η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα σε Λαγκάρντ, Γιουνκέρ και Ντράγκι με τη νέα πρόταση. Τι εξαιρέσεις ζητά

Η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε επιστολή την Τρίτη (30/6), σε ΔΝΤ, Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μια νέα πρόταση που συνοδευόταν από επιστολή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρa αναφέρουν κυβερνητικές πηγές που διευκρινίζουν ότι τ"α δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Ελληνική Κυβέρνηση αποδέχτηκε πλήρως την πρόταση των θεσμών δεν ευσταθούν".

Η επιστολή του πρωθυπουργού , μεταφρασμένη έχει ως εξής:

Γράφω για να σας ενημερώσω για τη θέση της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφορικά με την λίστα των προαπαιτούμενων της Συμφωνίας σε επίπεδο Τεχνικών Κλιμακίων (Staff Level Agreement) που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 28 Ιουνίου 2015. Η Ελληνική Δημοκρατία είναι έτοιμη να δεχθεί τη Συμφωνία σε επίπεδο Τεχνικών Εμπειρογνωμόνων που υπόκειται στις ακόλουθες τροποποιήσεις, προσθήκες ή επεξηγήσεις, ως μέρος επέκτασης του προγράμματος διάσωσης του EFSF που εκπνέει και της νέας δανειακής σύμβασης με τον ΕSM για την οποία εστάλη αίτημα σήμερα, Τρίτη 30 Ιουνιου 2015. Όπως θα παρατηρήσετε οι προσθήκες μας είναι συγκεκριμένες και σέβονται απολύτως την ευρωστία και την αξιοπιστία του σχεδιασμού του συνολικού προγράμματος.

1. Αναμόρφωση ΦΠΑ

Διατήρηση της έκπτωσης 30% στα νησιά, η οποία θα εφαρμοστεί στα καινούρια ποσοστά.

2. Δημοσιονομικά διαρθρωτικά μέτρα

Σταδιακή αύξηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος των εταιρειών σε 100% και σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών (συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων της έμμεσης εσωτερικής φορολογίας στο πετρέλαιο) μέχρι το τέλος του 2017.

Μείωση του ανώτατου ορίου των δαπανών για την άμυνα κατά 200 εκατομμύρια ευρώ το 2016 και 400 εκατομμύρια ευρώ το 2017 μέσα από στοχευμένες πράξεις, συμπεριλαμβανομένων μείωσης προσωπικού και προμηθειών.

3 Συντάξεις

Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του 2010 θα εφαρμοστεί πλήρως, αλλά το αντίστοιχο πρόγραμμα του 2012 (παράγοντας βιωσιμότητας) θα αναβληθεί μέχρι εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη τον Οκτώβριο του 2015.

Το ΕΚΑΣ θα καταργηθεί σταδιακά μέχρι το τέλος του 2019, αλλά χωρίς κάποια άμεση ενέργεια στο ανώτερο 20% των δικαιούχων.

Όλα οι καταχρηστικές χρεώσεις θα καταργηθούν σταδιακά μέχρι το τέλος του 2017, ξεκινώντας από τις 31 Οκτωβρίου 2015.

4. Αγορά εργασίας

Το νέο πλαίσιο θα νομοθετηθεί το φθινόπωρο του 2015.

5. Αγορά αγαθών

Άμεση εφαρμογή των συγκεκριμένων προτάσεων του πρώτου toolkit του ΟΟΣΑ (τουριστικά λεωφορεία, τουριστικές ενοικιάσεις, άδειες φορτηγών, κώδικας δεοντολογίας για τα παραδοσιακά τρόφιμα και ευρωκώδικες για τα υλικά οικοδόμησης), του δεύτερου toolkit (ποτά και παράγωγα πετρελαίου) και άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων των συμβολαιογράφων, αναλογιστών και δικαστικών επιμελητών, απελευθέρωση της αγοράς για τα κέντρα άθλησης και εξάλειψη σημαντικού ποσοστού καταχρηστικών χρεώσεων.

Επιπλέον, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, εφαρμογή ενός φιλόδοξου πακέτου μεταρρυθμιστικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων:

Α. Δημιουργία υπηρεσιών One-stop-shop για τις επιχειρήσεις (ανάλυση βέλτιστων πρακτικών, καθώς και ενός αναλυτικού σχέδιου δράσης, που έχει ήδη ετοιμαστεί και ολοκληρωθεί σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ.

Β. Να διενεργηθεί άμεσα αναλυτική αξιολόγηση του ανταγωνισμού για συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από ολιγοπωλιακές πρακτικές (πχ κατασκευές, χονδρικό εμπόριο, αγροτική παραγωγή, ΜΜΕ κλπ) και να υιοθετηθούν αντίστοιχες συστάσεις (σχέδιο δράσης και χρονοδιαγράμματα που έχουν ήδη ετοιμαστεί από τον ΟΟΣΑ).

C. Άμεση εφαρμογή μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής έναντι στη διαφθορά, παραδείγματος χάρη στις διαδικασίες για τις προμήθειες του δημοσίου (σχέδιο δράσης και χρονοδιαγράμματα που έχουν ήδη ετοιμαστεί από τον ΟΟΣΑ).

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας θα διαχωριστεί από τη ΔΕΗ και θα αποτελέσει μία ξεχωριστή νομική οντότητα με το δημόσιο να κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής.

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για την στήριξή σας. Περιμένω να ακούσω νέα σας.

Με εκτίμηση

Alexis Tsipras

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ