28.7.2014 11:10

Ολο το παρασκήνιο της επιλογής Αβραμόπουλου για την Κομισιόν: Γιατί τον επέλεξαν Σαμαράς -Βενιζέλος

Στο πρόσωπο του Δημήτρη Αβραμόπουλου κατέληξαν Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος για την θέση του Ελληνα Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο υπουργός Εξωτερικών φάνταζε από την αρχή της «κούρσας» ως φαβορί, ωστόσο, χρειάστηκαν αρκετές διαπραγματεύσεις έως ότου ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Ολο αυτόν τον καιρό ακούστηκαν και άλλα ονόματα, όπως εκείνο της Ντόρας Μπακογιάννη, ωστόσο, η τελική επιλογή ήταν ο υπουργός Αμυνας στο πρόσωπο του οποίου συμφώνησε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το παρασκήνιο

Η αρχική θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν να παραμείνει στην Κομισιόν ως επίτροπος η Μαρία Δαμανάκη και είχε εκφράσει την επιθυμία του αυτή στον πρωθυπουργό, ενώ εκτιμούσε ότι η κυρία Δαμανάκη ίσως, λόγω επετηρίδας, να μπορούσε να διεκδικήσει ένα ισχυρότερο χαρτοφυλάκιο.

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν απέρριψε ευθέως την πρόταση Βενιζέλου, ωστόσο, φάνηκε να τον απασχολούν ζητήματα «ισορροπίας» μεταξύ Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στην νέα επιτροπή.

Αλλωστε δεν θα επιθυμούσε να βρεθεί στη δύσκολη θέση να απολογείται πως με την επιλογή του έφερε σε μειονεκτική θέση το ΕΛΚ, ενώ θα έπρεπε να αντιμετωπίσει και εσωτερικές αντιδράσει για την επιλογή ενός μη γαλάζιου Επιτρόπου.

Οπως αναφέρει το Mega η τελική συζήτηση έγινε την Παρασκευή στο περιθώριο της ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τι κυνηγάει η Ελλάδα

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ως στόχο να αναλάβει στη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το χαρτοφυλάκιο που έχει να κάνει με την παράνομη μετανάστευση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Δημ. Αβραμόπουλος είχε συναντηθεί με τον Ευ. Βενιζέλο και είχαν συζητήσει το θέμα της υποψηφιότητάς του για τη θέση του επιτρόπου αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα καταφέρει να λάβει το χαρτοφυλάκιο για τη μετανάστευση.

Χθες ο Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Ντόρα Μπακογιάννη και τις ανακοίνωσε την απόφασή του να μην την προτείνει για την Κομισιόν. Την βουλευτική έδρα του Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Βουλή αναμένεται να καταλάβει ο Θανάσης Πλεύρης, ο οποίος είναι ο πρώτος επιλαχών στην Α΄Αθήνας. Άγνωστο παραμένει ποιος θα αντικαταστήσει στη θέση του υπουργού Άμυνας τον κ. Αβραμόπουλο.

 

Πηγή: www.iefimerida.gr

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ