1.11.2016 9:54

Όλο το Αιγαίο στο πόδι για τον νησιωτικό Φ.Π.Α. [ΒΙΝΤΕΟ]

21 Ή 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΤΩΝ

Να κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν την εφαρμογή του  αυξημένου  Φ.Π.Α στη Χίο και  στα άλλα νησιά του Β. Αιγαίου στο διάστημα που μας απομένει έως το τέλος του χρόνου αποφάσισαν ομόφωνα όλοι οι φορείς  οι οποίοι συμμετείχαν στη σύσκεψη που διοργάνωσε  υπό την αιγίδα της η ΟΕΒΕ Χίου. Στα πλαίσια αυτά θα οργανωθεί μια κοινή παναιγιακή συγκέντρωση μέσα στο Νοέμβριο σε ημερομηνία που θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες και θα επιδιωχθεί σύντομα συναντήσεις στην Αθήνα των φορέων με τους πολιτικούς αρχηγούς, στους οποίους θα καταθέσουν συγκεκριμένη τροπολογία για το νομοσχέδιο που έχει ψηφισθεί για την κατάρτιση του Φ.Π.Α που θα εξαιρεί τα νησιά του Β.Α Αιγαίου.  Οι  φορείς επισήμαναν ότι η αντίδραση έχει καθυστερήσει και τόνισαν ότι πρέπει ν ακινητοποιηθούν όσο το δυνατόν συντομότερα. 

« Οι προτάσεις έγιναν δεκτές ομόφωνα και θα  ακολουθήσουν μια σειρά από δράσεις και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων   για τις οποίες θα ενημερωθεί το κοινό», τόνισε στους  εκπροσώπους των φορέων ο πρόεδρος του ΟΕΒΕ Βασίλη Παππάς.

«Η ορισμένη ημέρα της κοινής κινητοποίησης στις 16 του Νοέμβρη αναβλήθηκε με πρόταση της Λέσβου επειδή  θα επισκεφθεί το  νησί ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών για το θέμα των προσφύγων».

Μετά από πρόταση της προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ανθίπης Ζαννάρα   οι τοπικοί φορείς θα προσπαθήσουν να συναντηθούν και με τον Πρωθυπουργό.

Συντάσσεται

Ο Δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς τόνισε ότι το ζήτημα του Φ.Π.Α και της αύξησης σχετίζεται με την  ύπαρξη του κλειστού συστήματος της αγοράς του Βορείου Αιγαίου.

«Οι ειδικές οικονομίες των νησιών του Β. Αιγαίου έχουν όλα τα μειονεκτήματα του απομονωτισμού.  Η νησιωτικότητα  στο επίπεδο του μαθηματικού ισοδύναμου δεν καλύπτεται  μέχρις στιγμής από καμία παρέμβαση του κράτος. Αντίθετα τα κόμιστρα αυξάνονται και πολλές φορές τα δρομολόγια καθορίζονται με τρόπο που αποτελεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα», επισήμανε.

Με ιδιαίτερη έμφαση τόνισε ότι η δημοτική αρχή συντάσσεται με τις αποφάσεις των Επιμελητηρίων, θα λάβουν από κοινού αποφάσεις με τους δήμους Λέσβου και Σάμου με τους οποίους βρίσκονται σε συνεχή επαφή.

«Για το δήμο Χίου έχω προτείνει την ημέρα της Παναιγιακής   κινητοποίηση να συνεδριάσουμε έκτακτα και να κορυφώσουμε  την αντίδραση μας με ψήφισμα το οποίο θα μεταφέρουμε  στον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων. Η οικονομία μας έχει κτισθεί και έχει ζήσει  τα τελευταία σχεδόν τριάντα χρόνια  με βάση αυτή τη διαφορά του Φ.Π.Α. Δεν μπορεί αυτό να αλλάξει στη χειρότερη στιγμή της τοπικής οικονομίας».

Ταυτόχρονα ο Μ. Βουρνούς δήλωσε αποφασισμένος να καταθέσει  στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου πρόταση να κλείσει  το δημαρχείο την ημέρα της γενικής κινητοποίησης.

Ριζοσπαστικές ενέργειες

Ο  πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Χίου του ΤΕΕ  Μανώλης Μισυρλής επισήμανε ότι  κινητοποίηση πρέπει να  έχει μαζικότητα και κοινούς αγωνιστικούς προσανατολισμούς που πρέπει να συναποφασίσουν έγκαιρα. Στα πλαίσια αυτά πρότεινε ριζοσπαστικότερες ενέργειες.

«Μπορούμε να προτείνουμε τον περιορισμό των συναλλαγών με τις τράπεζες  στις απολύτως αναγκαίες  και  να μην ασχοληθούμε καθόλου με εισπράξεις μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Πρέπει να κινηθούμε με μέτρα που θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να καθίσει με σοβαρότητα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τόνισε . Τους σύνεδρους απασχόλησε κυρίως  το θέμα την σωστής και έγκαιρης ενημέρωσης του κοινού για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή συμμετοχή.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ