6.6.2013 12:58

Οικονομική Απειλή και Δημοκρατική Υποβάθμιση από τις ιδιωτικοποιήσεις

ΣΕΙΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ

Σε μείζον θέμα για τη Χίο, αναδεικνύεται από τα στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων υποδομών του νησιού μέσω ΤΑΙΠΕΔ.

Αυτό φανερώνουν και οι συνεχείς συναντήσεις της εξουσιοδοτημένης αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τους Δ. Τσούχλη, Φρ. Σέργη και Τ. Τύμπα, με τους Κ. Γανιάρη, Π. Λαμπρινούδη, Κ. Τριαντάφυλλο καθώς και με τον εκπρόσωπο του Υπουργού Ναυτιλίας Χρ. Καραχάλιο.

Στους αιρετούς της αυτοδιοίκησης επισημάνθηκε ότι αποτελεί επικίνδυνη υποβάθμιση για τους θεσμούς που εκπροσωπούν (περιφέρεια, δήμος) η παντελής αγνόηση της τοπικής κοινωνίας, ειδικά σε ζητήματα ιδιωτικοποιήσεων κρίσιμων υποδομών.

Μάλιστα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν να τεθεί αμεσότατα στο δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου, του λιμανιού και της ΔΕΗ, ώστε να ρωτηθεί η γνώμη της τοπικής κοινωνίας,  αφού μέχρι στιγμής όλες οι αποφάσεις έχουν παρθεί υπό απολύτως αδιαφανείς όρους.

«Υπέρ της αναβάθμισης μέσω δημοκρατικών διαδικασιών»

Μπροστά στον κίνδυνο να κατηγορηθούν ότι είναι κατά της ανάπτυξης του νησιού, ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου διά των αντιπροσώπων του, εξήγησε ότι είναι  υπέρ της αναβάθμισης των κρίσιμων δημοσίων υποδομών του νησιού, με πρωτοβουλίες στις οποίες θα πρέπει να πρωταγωνιστούν και οι αυτοδιοίκητοι θεσμοί, σε συνεργασία με το σύνολο των θεσμών  με τους οποίους οργανώνεται η δημοκρατική ζωή του νησιού (επιμελητήρια, ενώσεις, σωματεία). 

«Εκτεθειμένοι στην κοινωνία»

Από τη πυρά της τριμελούς αντιπροσωπείας, δεν ξέφυγαν οι δύο τοπικοί βουλευτές, αφού τους χαρακτήρισαν ως «ακραία εκτεθιμένους» απέναντι στη Χιώτικη κοινωνία από τη δέσμευσή τους ότι η ιδιωτικοποίηση μέσω ΤΑΙΠΕΔ δεν θα επεκτεινόταν στο κεντρικό λιμάνι.

«Το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο διεκδικεί νομιμοποίηση από την πολιτική του μνημονίου που οι ίδιοι υποστήριξαν και υποστηρίζουν, αγνόησε τις δεσμεύσεις τους και απέστειλε ήδη επιστολή με την οποία ανακοίνωσε την εμπλοκή του και στο λιμάνι. Με δεδομένο ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη ανακοινώσει σχέδιο εκποίησης και της ΔΕΗ, με συνέπειες απρόβλεπτες για τα τιμολόγια και την ασφάλεια δικτύων όπως αυτό της Χίου. Οι κύριοι Τριαντάφυλλος και Μουσουρούλης έχουν τεράστιες ευθύνες για την επαπειλούμενη εκποίηση των κρίσιμων συγκοινωνιακών και ενεργειακών υποδομών του νησιού», τόνισαν οι ίδιοι

Τέλος οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η εκποίηση μέσω ΤΑΙΠΕΔ παράγει μόνο μεγάλους κινδύνους και ακραία αδιέξοδα. 

«Έληξε ήδη η προθεσμία για την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου χωρίς να γνωρίζει η κοινωνία της Χίου ούτε τα στοιχειώδη, όπως το σκεπτικό με το οποίο το αεροδρόμιο της Χίου υπάχθηκε σε μια συγκεκριμένη υποομάδα, την εκτίμηση για την αξία του, τους όρους ιδιωτικοποίησης, καθώς και τη μελέτη που αποδεικνύει ότι η ιδιωτικοποίησή του δεν θα οδηγήσει σε ακόμη πιο ακριβά εισιτήρια».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ