30.3.2015 16:44

Οικ. Πράσινοι: Ενάντια στις εξορύξεις πετρελαίου από το Αιγαίο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Π. ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Την ανησυχία τους για τις δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένου ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε συνεργασία με τις ΗΠΑ για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων του Αιγαίου, ορίζοντας μάλιστα και το ποσοστό των εσόδων των 2 κρατών σε «70-30», εκφράζουν μέσα από ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι, τονίζοντας ότι είναι ξεκάθαρα απέναντι στα σχέδια εξορύξεων πετρελαίου στο Αιγαίο.

«Η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα δεν πρόκειται να συμβάλλει στο άμεσο και φλέγον ελληνικό ζήτημα, τα ελλείμματα του προϋπολογισμού, το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, κάτι που συχνά παραλείπεται από τις σχετικές συζητήσεις. Αναφέρονται υπερβολές, ακόμα και από επίσημα χείλη και επιστήμονες, για τις εκτιμώμενες ποσότητες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, δημιουργώντας σαφώς σύγχυση στους πολίτες. Φοβούμαστε ότι και πάλι χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο ζήτημα για να γεμίσουμε τους πολίτες για τον «από μηχανής θεό που θα έρθει και θα μας λύσει όλα τα προβλήματα». 

Πέρα από το άμεσα οικονομικό κομμάτι σημαντικό είναι και το ζήτημα του περιβαλλοντικού ρίσκου. Ζημιές σε εγκαταστάσεις σε μεγάλα βάθη δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και έγκαιρα, όπως έδειξε η καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού. Μια ενδεχόμενη διαρροή από παρόμοιες εγκαταστάσεις μπορεί να καταστρέψει την οικονομία και τα οικοσυστήματα σε μεγάλη έκταση. Η πετρελαιοκηλίδα που σχηματίστηκε στον κόλπο του Μεξικού το 2010 από διαρροή στις εγκαταστάσεις της BP είχε μήκος 1000 χιλιόμετρα. Δεκάδες χιλιάδες τόνοι πετρελαίου χύθηκαν στη θάλασσα, ενώ τα άμεσα κόστη του ατυχήματος εκτιμώνται σε τουλάχιστον 12,5 δις δολάρια, αλλά πολύ περισσότερα είναι τα έμμεσα κόστη. Εάν θα συνέβαινε στις δικές μας θάλασσες (για παράδειγμα στον Αγ. Ευστράτιο) η ρύπανση θα κάλυπτε έκταση όσο όλο το Βόρειο Αιγαίο, από τις Σποράδες έως τις μικρασιατικές ακτές», σημειώνουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους.

Ο Μιχάλης Μπάκας συντονιστής της περιφερειακής οργάνωσης Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων έκανε την παρακάτω δήλωση: «Λυπούμαστε για τις δηλώσεις του Υπ. Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένου περί συνεκμετάλλευσης των πετρελαϊκών κοιτασμάτων του Αιγαίου με τις ΗΠΑ. Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε ότι το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας διασφαλίζεται πολύ καλύτερα με εντελώς διαφορετικό τρόπο, και με ενέργειες που μπορεί να αποδώσουν σήμερα και όχι μετά από 10-15 χρόνια. Υποστηρίζουμε την αποφασιστική στροφή στις ΑΠΕ και την ενεργειακή αποδοτικότητα, με πρώτη προτεραιότητα την εξοικονόμηση ενέργειας, τα φωτοβολταϊκά στις στέγες και τις μικρές συνεταιριστικές επιχειρήσεις με τη συμμετοχή των κατοίκων κοντά στις πόλεις. Οι άξονες αυτοί αποτελούν μάλιστα κεντρικές προτεραιότητες στα χρηματοδοτικά εργαλεία της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και είναι σε θέση να δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας στα νησιά μας και πολλαπλασιαστικά οφέλη για την εθνική οικονομία.»

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ