22.2.2017 16:07

Οι Τούρκοι βγάζουν το «Cesme» στο Βόρειο Αιγαίο

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΝΤΑΣΗ

Λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος διεμήνυσε ότι καμία τουρκική πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι βγάζει το σκάφος «Τσεσμέ» στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, οι τουρκικές αρχές το μεσημέρι της Τετάρτης εξέδωσαν Navtex (244/17), σύμφωνα με την οποία το σκάφος TCG CESME (Τσεσμέ), θα πραγματοποιήσει υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες στο κέντρο του Βορείου Αιγαίου από τις 22 Φεβρουάριου. Οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή μεταξύ Άθω, Θάσου, Λήμνου και Σαμοθράκης.

Το θερμόμετρο της έντασης στο Αιγαίο φαίνεται πως ανεβαίνει επικίνδυνα, σύμφωνα με τα περιστατικά που περιγράφουν καθημερινά τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. 

Ποιο είναι το πλοίο Cesme

Το Cesme (Α599) είναι ένα από υδρογραφικά – ωκεανογραφικά κλάσεως «Silas Bent» που έχει στη διάθεσή της η Τουρκία. Το πλοίο έχει εκτόπισμα 2.550 τόνων, μήκος 87 μέτρα, πλάτος 14,6 μέτρα, βύθισμα 4,6 μέτρα και βύθισμα sonar 5,8 μέτρα.

Έχει 37 άντρες πλήρωμα εκ των οποίων 12 αξιωματικοί και 25 υπαξιωματικοί και ναύτες. Διαθέτει 2 diesel ηλεκτρομηχανές Alco υποδύναμης 3.600 ίππων και κινείται με μέγιστη ταχύτητα 15 κόμβων. Η ακτίνα ενεργείας του είναι τα 8.000 ν.μ /13 κόμβους.  

Έχει δυνατότητες σε κάθε βάθος να αναλύει αυτόματα τα φυσικά και χημικά στοιχεία του νερούς και αποθηκεύει πληφορορίες, να εκετελεί σεισμικές και μαγνητικές μετρήσεις, να λαμβάνει δείγματα από τον βυθό, να μετρά το θαλάσσιο ρεύμα και να λαμβάνει φωτογραφίες καθώς και να εκτελεί όλα τα είδη ερευνών για στρατιωτικούς και άλλους σκοπούς με τη βοήθεια θαλάμου τηλεοπτικής απεικόνισης βυθού. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ