13.2.2015 11:06

Οι τοπικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης και το άδηλο μέλλον των «κλασσικών υποδομών»

• ΚΛΕΙΣΤΑ ΑΚΟΜΑ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΓΙΑ ΒΑΡΙΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Μια διαφορετική ατζέντα προτεραιοτήτων προτάσσει ως «τοπικό κυβερνητικό πρόγραμμα» στις δικές του … Προγραμματικές Δηλώσεις ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρ. Μιχαηλίδης.

Ως έμμεση απάντηση στην πρόσκληση του «π» να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης για την επέκταση του αεροδρομίου ο βουλευτής, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, παρουσιάζει τις προτεραιότητες που θέτει τοπικά η νέα κυβέρνηση, απ’ τις οποίες, για πρώτη φορά απουσιάζουν οι λεγόμενες «βαριές υποδομές».

4 τομείς προτεραιοτήτων

* Ειδική βαρύτητα δίνεται στη στελέχωση των μονάδων υγείας του νησιού. Ο κ. Μιχαηλίδης δεσμεύεται για ενίσχυση Νοσοκομείου, Κέντρου Υγείας Πυργίου, της Παιδιατρικής, των αγροτικών ιατρείων και του ΕΚΑΒ. Κινήσεις όμως που σίγουρα απαιτούν το χρόνο τους και πιθανά να σκοντάψουν στα συνηθισμένα εμπόδια, αν δεν συνοδευτούν από μισθολογικές αναβαθμίσεις.

* Για την ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση του νησιού τίθενται επίσης υψηλοί στόχοι, σε ένα ασαφή ωστόσο πλαίσιο για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να επιτευχθούν.

* Στον τομέα της παραγωγικής ανασυγκρότησης του νησιού προτεραιότητα για πρώτη φορά δίνεται στην αλιεία και την παραγωγή καινοτομικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

* Στον άξονα των προτεραιοτήτων, τέλος, συμπεριλαμβάνεται κατά το βουλευτή και η αξιοπρεπής διαβίωση των μεταναστών την περίοδο παραμονής τους στο νησί μας.

Διερεύνηση για τα μεγάλα έργα

Υπό την πίεση, προφανώς, των ασφυκτικών οικονομικών δεδομένων, ο βουλευτής αποφεύγει να δεσμευτεί για την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων, ανάμεσα τους και η επέκταση του αεροδρομίου. Παραπέμπει σε μεσοπρόθεσμη βάση τη διερεύνηση των δυνατοτήτων ολοκλήρωσης ή αποκατάστασης μιας σειράς ανολοκλήρωτων έργων στο νομό, σε μια προσπάθεια να μην δημιουργήσει εσωκομματική αναταραχή σε μερίδα στελεχών του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ που κατά καιρούς έχουν αντιταχθεί στην ολοκλήρωση τους.

Στην κατάληξη του άρθρου που ακολουθεί εύλογα ο κ. Μιχαηλίδης διεκδικεί την αναλογούσα σε κάθε νέα κυβέρνηση πίστωση χρόνου. Προφανώς την διαθέτει, ειδικά σε τόσο κρίσιμες συνθήκες για τη χώρα.

 

Πρώτες προκλήσεις, βασικές προτεραιότητες για τη Χίο

Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

Βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ

Με την ολοκλήρωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή, έγινε σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερός στις προεκλογικές του εξαγγελίες. Η ανθρωπιστική κρίση, που έχει οδηγήσει μεγάλα τμήματα της κοινωνίας στο περιθώριο και τους στερεί την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και την κάλυψη ακόμα και στοιχειωδών αναγκών τους, βρίσκεται στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης.

Πέραν όμως των δεσμεύσεων που αφορούν το σύνολο της χώρας και που πλέον μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης, υπάρχουν και ειδικότερα ζητήματα που αφορούν το νησί μας και εξαρχής βρίσκονται σε προτεραιότητα για μας. Επιχειρώντας μια πρώτη παρουσίαση αυτών των προτεραιοτήτων ξεχωρίζουμε τέσσερις τομείς, όπου είναι επείγον να υπάρξει βελτίωση και αναβάθμιση:

Το μείζον θέμα της παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας σε όλους τους κατοίκους του νησιού αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Αυτό θα γίνει πραγματικότητα μόνο μέσα από τη σωστή και ολοκληρωμένη στελέχωση τόσο του Νοσοκομείου Χίου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όσο και του Κέντρου Υγείας Πυργίου. Ιδιαίτερη μέριμνα θα ζητηθεί να υπάρξει και για την Παιδιατρική Κλινική του, ούτως ώστε να στελεχωθεί επαρκώς. Ταυτόχρονα, στόχος είναι η άμεση στελέχωση των αγροτικών ιατρείων σε μόνιμη βάση, ενώ σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δρομολογείται η αξιοποίηση των στρατιωτικών ιατρών που υπηρετούν στο νησί μας για το σκοπό αυτό. Η στελέχωση του ΕΚΑΒ, το οποίο υπολειτουργεί αυτή τη στιγμή λόγω έλλειψης προσωπικού, αποτελεί επίσης προτεραιότητα. Στο ίδιο πεδίο υπάρχει ρητή δέσμευση από πλευράς κυβέρνησης για επαναστελέχωση και λειτουργία του Οίκου Ναύτου, με την αξιοποίηση του εξοπλισμού που διαθέτει εδώ και χρόνια στις εγκαταστάσεις του και απαξιώνεται.

Μείζον θέμα επίσης, όχι μόνο για τη Χίο αλλά για το σύνολο των νησιών μας, είναι το ακτοπλοϊκό. Η σωστή αναδιοργάνωση των δρομολογίων, η βελτίωση της συχνότητας της διασύνδεσης της Χίου όχι μόνο με τον Πειραιά αλλά και με τα υπόλοιπα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και με τη Bόρεια Ελλάδα, καθώς και ο έλεγχος των ακτοπλοϊκών εταιρειών (π.χ. ακυρώσεις δρομολογίων, ποιότητα προσφερόμενων υπηρεσιών, ασφάλεια) αποτελούν βασικό μοχλό υλοποίησης της νησιωτικής πολιτικής και προς αυτή την κατεύθυνση θα δουλέψουμε. Η αξιοποίηση λιμενικών υποδομών, όπως ο λιμένας των Μεστών, θα δώσει νέα προοπτική και θα συμβάλει στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η παραγωγική ανασυγκρότηση αποτελεί επίσης άμεσο στόχο και κεντρική πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης. Η αλιεία μπορεί να αποτελέσει κεντρικό πυλώνα της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα στο νησί. Μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση των επαγγελματιών του κλάδου και να συμβάλλει στο συνδυασμό του παραδοσιακού επαγγέλματος με άλλες δραστηριότητες, δίνοντας τη δυνατότητα βελτίωσης του εισοδήματός τους. Ταυτόχρονα μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, με την προώθηση συγκεκριμένων προτάσεων που θα ενισχύσουν τους ίδιους τους αλιείς. Αντίστοιχα, στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, βασικός στόχος είναι η ενίσχυση και ανάδειξη των ιδιαίτερων τοπικών προϊόντων και η περαιτέρω αξιοποίηση της μαστίχας. Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια δημιουργίας και προώθησης νέων, τοπικών, ποιοτικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, όχι μόνο προς εξαγωγή, αλλά και προς διάθεση στην τοπική και περιφερειακή αγορά. Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συζητηθούν και να εξειδικευτούν σε συνεργασία με τους επαγγελματίες του κλάδου, αλλά και υπό το πρίσμα της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης.

Κλείνοντας αυτό τον πρώτο κύκλο, προέχει επίσης η αντιμετώπιση του εκρηκτικού ζητήματος της υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων κατά την είσοδό τους στη χώρα, με βασικό κριτήριο την υποχρέωση μας να παρέχουμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης κατά την παραμονή τους στο νησί. Πρόκειται για ένα θέμα πάνω στο οποίο εργαζόμαστε ήδη σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.

Σε μεσοπρόθεσμη βάση θα υπάρξει ενδελεχής διερεύνηση των δυνατοτήτων ολοκλήρωσης ή αποκατάστασης των μεγάλων ή μικρότερων έργων που εκκρεμούν και έχουν μετατρέψει το νησί σε ένα απέραντο νεκροταφείο ημιτελών έργων. Σε αυτή την κατεύθυνση ήδη έχει δρομολογηθεί η επίσπευση των διαδικασιών έγκρισης των απαιτούμενων μελετών από το Υπουργείο Τουρισμού για την ολοκλήρωση του καταφυγίου τουριστικών σκαφών στα Λημνιά.

Όλα τα παραπάνω θέματα, αλλά και πολλά ακόμα που δεν είναι δυνατόν να αναφερθούν σε αυτό το σημείωμα, στόχος μας είναι να τα επεξεργαστούμε σε συνεχή επικοινωνία και αλληλοτροφοδότηση με τους φορείς και την κοινωνία του νησιού. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε ήδη, ενημερώνουμε σχετικά τους αρμόδιους υπουργούς και το αμέσως επόμενο διάστημα θα είμαστε σε θέση και να εξειδικεύσουμε, αλλά κυρίως να συνδιαμορφώσουμε τις πολιτικές που θα δώσουν νέα πνοή στο νησί και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα όλων μας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ