10.10.2012 9:40

Οι σπάταλοι δήμοι θα επιβάλλουν χαράτσι στους δημότες τους

• ΣΩΣΤΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΦΟΡΩΝ ΚΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΠΡΟΣΚΡΟΥΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ

 
Κάθετα αντίθετοι είναι οι αυτοδιοικητικοί στη νομοθετική πρωτοβουλία που προωθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία οι δήμοι θα μπορούν να επιβάλλουν τοπικούς φόρους για να «κλείσουν» τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Ευρ. Στυλιανίδης, προτείνει να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να ισοσκελίσουν τους ισολογισμούς τους με την επιβολή τοπικών φόρων.
Ο ίδιος έχει εισηγηθεί εξαρχής την υιοθέτηση μέτρων εξοικονόμησης πόρων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (π.χ. συστήματα φωτοβολταϊκών συστημάτων στα σχολεία, αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας κ.λπ.). Τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας όμως εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους ως προς την αποτελεσματικότητα των μέτρων.
Για το λόγο αυτό η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών υποστηρίζει την υιοθέτηση των συγκεκριμένων μέτρων, με την προϋπόθεση ότι όποιος δήμος δεν καταφέρει να πετύχει τους στόχους του, θα αναγκάζεται να λύσει εκ των έσω τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.
 
«Να μας δώσουν όσα μας χρωστούν»
Την αντίθεση του με το σχέδιο νόμου εξέφρασε ο Π. Λαμπρινούδης με τη διπλή του ιδιότητα, του δημάρχου και του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων. «Οι φόροι εισπράττονται από το κράτος κι αποδίδονται στην Αυτοδιοίκηση. Αν το κράτος παρακρατά τους φόρους και δεν τους αποδίδει, ως οφείλει, αυτό δε σημαίνει πως πρέπει εμείς να επιβάλλουμε κι άλλους. Δε θα ανεχθούμε νέους φόρους. Να μας αποδώσει το κράτος αυτά που εισπράττει για λογαριασμό μας»,  δηλώνει.
 
«Αντεπίθεση λαού»
«Από την πρώτη στιγμή είχαμε τονίσει ότι η μείωση της χρηματοδότησης των δήμων αποβλέπει σε δυο κατευθύνσεις. Πρώτον στις ιδιωτικοποιήσεις βασικών υπηρεσιών και δεύτερον στην τοπική φορολογία. Αυτός είναι ο μονόδρομος Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρώ. Απέναντι σε αυτόν πρέπει ο λαός μας να ορθώσει το ανάστημα του, να αντεπιτεθεί για να μην περάσουν αυτές οι πολιτικές. Υπόλογοι είναι όλοι όσοι στηρίζουν είτε από τα δεξιά είτε από τα αριστερά αυτόν τον ευρωμονόδρομο», σχολιάζει την εξέλιξη ο επικεφαλής της Λ.Α.Σ., Μαρ. Σκούφαλος.
 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ