20.4.2015 11:04

«Οι προθέσεις δεν αρκούν, χρειάζονται συντονισμένες κινήσεις»

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ «ΛΑΘΡΑ ;» ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Μετάβαση από τη δεξιά ρητορική και ακροδεξιά πρακτική στην αριστερή ρητορική του χάους μεταξύ πολιτικών αποφάσεων και επιχειρησιακού σχεδίου υλοποίησης, εντοπίζει η επιτροπή αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες Χίου «Λάθρα;» με παρέμβασή της ζητά ουσιαστικές δράσεις στις συνθήκες υποδομής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Αν με την προηγούμενη κυβέρνηση είχαμε δεξιά ρητορική και ακροδεξιά πρακτική με στρατόπεδα συγκέντρωσης στην ηπειρωτική χώρα, πογκρόμ συλλήψεων και συνεχείς αποτροπές στην θάλασσα, με την σημερινή κυβέρνηση έχουμε αριστερή ρητορική και χάος μεταξύ πολιτικών αποφάσεων και επιχειρησιακού σχεδίου υλοποίησης. 

Με κατάπληξη και απογοήτευση ακούμε και βλέπουμε τα όσα συμβαίνουν. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε  δύο παραδείγματα ώστε να γίνει κατανοητό τι εννοούμε. Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διαμόρφωσης χώρου πλησίον του κέντρου κράτησης στο Μερσινίδι παρουσία εκπροσώπων του Δήμου, της Αστυνομίας και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δ/ντης της Δ/νσης Δασών τους «απειλεί» με αυτόφωρο και έτσι απλά εγκαταλείπεται  ο χώρος χωρίς καν την επίκληση της έκτακτης ανάγκης και αναζητείται άλλος χώρος! Επιπλέον, ενώ έχουν γίνει στο ανώτατο δυνατό επίπεδο συζητήσεις για τον πολιτικό σχεδιασμό στην πράξη αναζητούνται στα τυφλά χώροι φιλοξενίας χωρίς έστω κάποια στοιχειώδη δέσμευση από το κράτος για την οικονομική κάλυψη του κόστους διαμόρφωσης αλλά και των λειτουργικών αναγκών τους!.

Για πολλοστή φορά είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε τα αυτονόητα:

Δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να αναζητήσουμε για μια φορά ακόμη χώρο προσωρινής στέγασης, για ένα διαρκές και υπαρκτό θέμα με κλιμακούμενα χαρακτηριστικά.  Αυτή η άποψη και πρακτική είναι δοκιμασμένη όλα τα προηγούμενα χρόνια και μας έχει βρει αντίθετους διότι δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που θεραπεύει.  Ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία που επίσημα πλέον αναμένονται μερικές χιλιάδες πρόσφυγες το αμέσως επόμενο διάστημα λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή. Η επιλογή αυτή είναι και πάλι ταπεινωτική για τους πρόσφυγες, δεν υλοποιεί  στοιχειώδεις συνθήκες φιλοξενίας αλλά είναι και επικίνδυνη πολιτικά διότι τροφοδοτεί την ρατσιστική και ξενοφοβική ρητορική.

Επισημαίνουμε την τραγική αντίφαση της κυβέρνησης η οποία εξαγγέλλει έκτακτο  σχέδιο  χωρίς την δέσμευση στοιχειώδους ποσού για την υλοποίηση του. Η τραγική κατάσταση των οικονομικών του κράτους δεν μπορεί να είναι άλλοθι στο θέμα αυτό. Το ζήσαμε επί χρόνια με τις συνθήκες κράτησης στο Λιμεναρχείο και στο Μερσυνίδι και το καταγγείλαμε επίμονα διότι δεν είναι ανεκτό να έχεις χιλιάδες αφίξεις και να μην έχουν οι υπηρεσίες υποδοχής, καταγραφής και φύλαξης ούτε ένα ευρώ να προμηθευτούν έστω και ένα μπουκάλι νερό, πόσο μάλλον να καλυψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες για σκεπάσματα, φάρμακα, είδη καθαρισμού, είδη για βρέφη και νήπια.

Μας προκαλεί κατάπληξη η συνεχής προχειρότητα στην αντιμετώπιση του θέματος. Το σύνολο των τοπικών αρχών, πρόσωπα και φορείς ψάχνουν για τον χαμένο θησαυρό. Δηλαδή τον χώρο φιλοξενίας. Ποιος συντονίζει, ποιες οι προϋποθέσεις, ποια η ιεράρχηση προτεραιοτήτων?  είναι άγνωστα θέματα. Έτσι, αναζητούν όλοι από  χωράφια και οικόπεδα, ερειπωμένα κτίρια και αποθήκες, εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα. Αυτή  δεν είναι η πρέπουσα σοβαρή αντιμετώπιση ενός κεντρικοπολιτικού ζητήματος, και μάλιστα από μία αριστερή κυβέρνηση, η οποία καταλήγει σε ιδιότυπους κοινωνικούς αυτοματισμούς μεταβίβασης ευθυνών του πολιτικούς κόστους και της επικοινωνιακής διαχείρισης στο επίπεδο των προθέσεων.

Η πολιτική άποψη για τον ενεργό ρόλο των τοπικών κοινωνιών δεν μπορεί να είναι άλλοθι για κανέναν. Ως μέλη της τοπικής κοινωνίας και της συλλογικότητας «ΛΑΘΡΑ;» έχουμε πλείστα παραδείγματα αλληλεγγύης και ενεργούς συμβολής στην αντιμετώπιση προσφυγικών και μεταναστευτικών ζητημάτων  με ποικίλους τρόπους και μορφές αγώνα. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε επιφυλάσσοντας ξεκάθαρη κριτική και πίεση προς την εκάστοτε εξουσία η οποία αδυνατεί για τον όποιο λόγο να δει το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις. Στη παρούσα συγκυρία, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεχόμαστε και αναμένουμε ακόμη πολλές χιλιάδες ανθρώπων. Με αυτό το δεδομένο πρέπει να αντιστοιχηθούν και οι επιλογές που θα γίνουν τοπικά σε υποδομές, συνθήκες και μέσα.

Οι δικές μας προτάσεις δεν μπορούν να αποκλίνουν από την συνέπεια των όσων κατά καιρούς έχουμε αξιακά και πολιτικά υποστηρίξει. Αν ισχύουν τα όσα υποστηρίζει η σημερινή κυβέρνηση τότε για εμάς έμπρακτη απόδειξη είναι να γίνουν πράξη  πολιτικές επιλογές που χαράζουν τομή σε ό,τι γίνονταν μέχρι σήμερα στο νησί. Αυτό πρέπει να αποδειχθεί όχι με λόγια αλλά στις συνθήκες υποδοχής, και διαμονής προσφύγων και μεταναστών, την μετατροπή των κέντρων κράτησης σε ανοικτές δομές φιλοξενίας, την πολιτική διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ