16.4.2015 12:26

Οι μουσικές των Καρδαμύλων στο Μικρολίμανο

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟ ΟΜΙΛΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Οι «Mουσικές Μνήμες των Καρδαμύλων» ξαναζωντανεύουν μέσα από μια εκδήλωση που διοργανώνει ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων, την Κυριακή 19 Απριλίου στις 20.00 στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιά στο Μικρολίμανο.

 Εξαιρετικοί μουσικοί και σπάνιο αρχειακό υλικό πλαισιώνουν την εκδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει παρουσίαση της συλλογής τραγουδιών από τη μουσική παράδοση των Καρδαμύλων, του μεγαλύτερου χωριού του Βορειοανατολικού τμήματος της Χίου, γνωστού από την αρχαιότητα για τη ναυτική του παράδοση, με αφορμή το διπλό CD που έχει εκδώσει ο Φ.Ο.Κ.  με τη συνεργασία του καπετάνιου Χρήστου Γ. Μιχαλιού. Πλούσιο λαογραφικό υλικό συγκεντρωμένο στο βιβλίο του " Τα Καρδάμυλα ανά τους αιώνες" συμβάλλει στη διάσωση της λαϊκής μουσικής παράδοσης του τόπου.

Θα προβληθεί υλικό από την παραμονή του Γάλλου περιηγητή Hubert Pernot στα Καρδάμυλα το 1899. Επίσης θα ακουστούν συνεντεύξεις από κατοίκους του χωριού, ηχογραφημένα τραγούδια βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα και θα προβληθούν παλιές φωτογραφίες από γλέντια και στιγμές μουσικής έκφρασης στο χωριό.

 

Οι μουσικές

 Η μελωδική διαδρομή ξεκινά από τα παλαιότερα ακριτικά τραγούδια όπως η «Ανδρειωμένη Λυγερή» και «Το Κάστρο της Ωριάς» με μεσαιωνικές απαρχές. Ακολουθούν τραγούδια κοινωνικά, ερωτικά, όπως "Η Σούσα", και της ξενιτιάς, που προσθέτουν τους καθημερινούς καημούς και λαχτάρες της Καρδαμυλίτικης ψυχής με μια παράδοση αυθεντικών λαϊκών στίχων.

 

Οι μουσικές επιλογές, οι γλαφυρές καταγραφές και το οπτικό υλικό θα δώσουν την ευκαιρία στους παρευρισκομένους να ταξιδέψουν στο χρόνο και στο νησιώτικο τοπίο, στις γειτονιές, να διασκεδάσουν και να αναβιώσουν αλλά και να γνωρίσουν τοπικά έθιμα και παραδόσεις.

Και οι μουσικοί  

Χαρακτηριστικά τραγούδια θα αποδώσουν ζωντανά οι γνωστοί Χιώτες μουσικοί Μάρκελλος Πούπαλος στο λαούτο, Σταμάτης Πούπαλος στο βιολί, Μανώλης Στάθης στο μπουζούκι και Σωκράτης Γανιάρης, στα κρουστά. Θα τους συνοδεύσει ο δεξιοτέχνης μουσικός Μάνος Κουτσαγγελίδης, στο κανονάκι, ενώ ο Χρήστος Μιχαλιός θα τραγουδήσει  a capella με λιτό και αυθεντικό τρόπο. Στην εκδήλωση, όπως και στο cd,  συμμετέχει φιλικά και ο Χιώτικης καταγωγής αγαπημένος καλλιτέχνης, Παντελής Θαλασσινός.

Όπως σημειώνεται στο έντυπο υλικό του cd, η συλλογή αυτή «…αφορά κυρίως ιστορικά, κοινωνικά αλλά και ερωτικά τραγούδια που συγκεντρώθηκαν από προσωπικές συνεντεύξεις, αλλά και από γλέντια που γίνονταν με μερακλήδες γλεντοκόπους.

Ο σκοπός

Σκοπός του Φιλοπρόοδου Ομίλου Καρδαμύλων είναι να καλλιεργήσει και να μεταδώσει συγχρόνως την αγάπη του κόσμου και κυρίως των νέων ανθρώπων για τη διατήρηση του παραδοσιακού μας πολιτισμού, της γλώσσας και των ηθών του τόπου μας. Παράλληλα μέσα στις προσδοκίες του Φιλοπρόοδου Ομίλου Καρδαμύλων είναι να συμβάλει στην πραγματοποίηση της ενότητας των ανθρώπων η οποία οικοδομείται με πιο σταθερό και στέρεο τρόπο όταν ο καθένας βιώνει καθημερινά τη σχέση του με τον πολιτισμό. Αυτός θα είναι και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να λυτρωθεί ο σύγχρονος άνθρωπος από πολλά πνευματικά αδιέξοδα του καιρού μας.»

 Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε:

 

Κοντού Ειρήνη 6977708051 (Πρόεδρος Φ.Ο.Κ.), Μάππα Ευαγγελία 6972712684 (Γραμματέας Φ.Ο.Κ.)

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ