27.3.2014 15:16

"Oι μάσκες έχουν πέσει"

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Επιστολή με αποδεκτές τους δύο βουλευτές της Χίου Κ. Μουσουρούλη και Κ. Τριαντάφυλλο απέστειλε η διοίκηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χίου τονίζοντας ότι με τα νέα μέτρα τους οδηγούν να μετατρέψουν τα φάρμακα σε προπαγανδιστικά κέντρα, αρχής γενομένης των προσεχών ευρωεκλογών και εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αναλυτικά η επιστολή

Το τελευταίο διάστημα ο ελληνικός λαός ζει μια κατάσταση χάους στον τομέα της υγείας. Διαλύθηκε το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, οι ασφαλισμένοι ψάχνουν γιατρό και δεν έχουν. Ακόμη και στα κρατικά νοσοκομεία πληρώνουν. Τα φάρμακα φτηνώνουν αλλά οι ασθενείς με ταχυδακτυλουργικό τρόπο πληρώνουν περισσότερα απ’ ότι πλήρωναν. Ο κόσμος δυσανασχετεί και μαζί μ’ αυτούς και εμείς.

Οι φαρμακοποιοί της Χίου όπως και όλης της χώρας έχουν στο αίμα τους τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων. Έχουν δεχτεί μια τεράστια μείωση εισοδήματος, σχεδόν τη μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική ομάδα.

Τα περισσότερα από αυτά τα δεχτήκαμε προκειμένου να…

…συμβάλλουμε κι εμείς στη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας και στην προσπάθεια ανάγκης της οικονομίας της. Και συμβάλλαμε τα μέγιστα. Το αποτέλεσμα ;

Η φαρμακευτική δαπάνη κυμαίνεται πλέον εντός των στόχων.

Καλύπτουμε με επιτυχία τα κενά του συστήματος υγείας, λειτουργώντας τα φαρμακεία μας ως κέντρα υγείας, δανείζοντας φάρμακα στον κόσμο που δε βρίσκει γιατρό να τα γράψει, παρέχοντας συμβουλές κι υπηρεσίες επί 24 ώρες και επί 365 ημέρες το χρόνο, αργίες και μη, ακόμη και στο όριο των γνώσεών μας, προκειμένου να βοηθήσουμε το σύστημα υγείας να μην καταρρεύσει.

Πιστώνουμε φάρμακα στα ασφαλιστικά ταμεία, πολλές φορές για πάνω από δυο χρόνια (ΔΕΗ, ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ) από το 2010.

Καλύπτουμε τις αδυναμίες του περίφημου «πλαφόν συνταγογράφησης», της μεταρρύθμισης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., γινόμαστε εισπράκτορες του κράτους για το 1 ευρώ ανά συνταγή, δεχόμαστε να διατηρούμε «τεφτέρι» για όλους εκείνους τους συμπολίτες μας που από τις αρχές ακόμη του μήνα έχουν εξαντλήσει το πενιχρό τους εισόδημα και μας παρακαλούν να τους δώσουμε τα φάρμακά τους και να μας πληρωθούν.

 Είμαστε από τους ελάχιστους κλάδους με μηδενική φοροδιαφυγή.

 Βρεθήκαμε στα πιο απομακρυσμένα χωρία και νησιά του νομού κάτω από τις αντίξοες συνθήκες, όταν η πολιτεία και οι δομές της είναι απούσες.

Αξιοποιήσαμε τα σοφά θεσμοθετημένα πληθυσμιακά και χωροταξικά κριτήρια για να διασπείρουν τα φαρμακεία μας σε κάθε γειτονία, σε κάθε χωριό, δίπλα στους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη ως ο γιατρός, ως ο φίλος, ως ο εξομολόγος τους.

Και μια ωραία ημέρα, η κυβέρνηση και η τρόικα, με το πρόσχημα της δήθεν ανάπτυξης αποφάσισε να αλλάξουν το καθεστώς λειτουργίας μας και να πετάξουν το ατομικό ελληνικό φαρμακείο, το φαρμακείο της γειτονιάς στο καναβάτσο της ιστορίας, με μόνο προφανή σκοπό να εξυπηρετήσουν τα οικονομικά συμφέροντα, των μεγάλων αλυσίδων λιανικής και των μεγαλοκαρχαριών επιχειρηματιών.

Με τα μέτρα που έρχονται προς ψήφιση:

  1. Θα επιτρέπεται επί τοις ουσίας η ίδρυση και η λειτουργία φαρμακείων εντός των Σούπερ Μάρκετ και όλων των άλλων καταστημάτων.
  2. Καταργούνται ουσιαστικά οι εφημερίες, καθώς απελευθερώνεται πλήρως το ωράριο λειτουργίας φαρμακείων. Προφανώς για να εξυπηρετήσει το ωράριο λειτουργίας των «συστεγαζόμενων» καταστημάτων. Έτσι, ενδεχόμενα θα υπάρχουν ημέρες και ώρες όπου κανένα φαρμακείο δεν θα είναι ανοιχτό supermarket.
  3. Θα ερημώσουν οι γειτονιές και τα χωριά, καθώς με την κατάργηση των χωροταξικών και των αποστάσεων δίδεται η δυνατότητα σε όλα τα φαρμακεία να μεταφερθούν στα κέντρα των πόλεων και στα συνταγογραφικά κέντρα. Ποιο φαρμακείο θα μείνει στις Οινούσσες και στη Βολισσό ;   
  4. Με τις έμμεσες αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, χάνεται η επιστημονική ανεξαρτησία του φαρμακοποιού, καθώς δε θα έχει πια το 51% του φαρμακείου του και θα είναι έρμαιο του κάθε εργοδότη του, ο οποίος μοναδικό σκοπό θα έχει την αυξημένη κερδοφορία της, (αντίθετη πολλές φορές με την δεοντολογία και υπευθυνότητα του φαρμακοποιού).
  5. Με την απελευθέρωση των τιμών των μη αποζημιούμενων φαρμάκων, το φάρμακο μετατρέπει σε εμπόρευμα, καταναλωτικό προϊόν και όχι κοινωνικό αγαθό, υπακούει ΜΟΝΟ στους κανόνες της αγοράς και θα γίνει απλησίαστο για τον μέσο Έλληνα εξυπηρετώντας μοναχά τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχανιών και των λιανέμπορων.
  6. Ο μοναδικός και σίγουρα χαμένος θα είναι και πάλι ο Έλληνας πελάτης, ο οποίος με το τέχνασμα της έμμεσης αναμονής.

 

Η αγορά του φαρμάκου είναι μια ρυθμισμένη αγορά για λόγους προστασίας του δημόσιου συμφέροντος. Οι ρυθμίσεις αυτές έχουν πετύχει να έχουμε:

  • Τα φθηνότερα φάρμακα στην Ευρώπη, διότι τις τιμές της καθορίζει ο εκάστοτε Υπουργός.
  • Την καλύτερη διασπορά των φαρμακείων σε όλο τον κόσμο.
  • Τη διακίνηση του φαρμάκου στα χέρια επιστημόνων φαρμακοποιών.
  • Την εξασφάλιση τουλάχιστον 30.000 καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας στα φαρμακεία και σε θέσεις από οποιονδήποτε άλλο τομέα στο χώρο του φαρμάκου.

 

Κ. κ. Βουλευτές, οι μάσκες έχουν πέσει. Η τρόικα και οι υπουργοί της κυβέρνησης σας ζητούν να νομοθετήσετε, όχι για να «σωθεί η χώρα» αλλά για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα αδιαφορώντας για τις δραματικές συνέπειες τόσο για τους φαρμακοποιούς, όσο και για την κοινωνία νομοθετούν για να δημιουργηθούν μεγάλα τραστ.

Κ. κ. Βουλευτές, έχετε εκλεγεί από το λαό για το λαό. Είμαστε οι ψηφοφόροι σας, είμαστε η κοινωνία που έχετε ορκιστεί να υπηρετείτε.

Επιπροσθέτως ζητάμε την νόμιμη κατοχύρωση του αδιαμφισβητήτου ρόλου του φαρμακοποιού ως σύμβουλου υγείας.

 Η τρόικα, στις τελευταίες της ημέρες στην Ελλάδα προσπαθεί να ολοκληρώσει την «καταστροφή κοινωνίας και της παράδοσης των πάντων στην πλουτοκρατία και το μεγάλο κεφάλαιο. Δεν είναι τυχαίο ότι στην επικαιρότητα είναι τα τρία βασικά ήδη καθημερινής ανάγκης και ανελαστικής ζήτησης, δηλαδή γάλα, ψωμί και φάρμακα.

Μην εκδίδετε στον εκβιασμό.

Μην μας αναγκάσετε να μετατρέψουμε τα φάρμακα μας σε προπαγανδιστικά κέντρα αρχής, γενομένης των προσεχών ευρωεκλογών και εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης έναντι οποιονδήποτε βουλευτή υπερψηφίσας το οποιονδήποτε άρθρο που περιλαμβάνει προτάσεις για τα φάρμακα και τα φαρμακεία που έχουν περιγραφεί στο κείμενο που προβάλλεται ως « Έκθεση ΟΟΣΑ».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ