15.9.2015 10:59

«Οι λύσεις για το μνημόνιο περνούν μέσα από πραγματικές αλλαγές»

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΡΗΣ ΤΣΑΡΤΑΣ ΚΑΙ Ο ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ- ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ ΜΙΧ. ΒΟΞΑΚΗΣ ΕΞΗΓΟΥΝ ΣΤΟΝ «π» ΓΙΑΤΙ Η ΨΗΦΟΣ ΣΤΟ «ΠΟΤΑΜΙ» ΘΑ ΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΣΕ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Τον Πάρη Τσάρτα το νησί τον γνώρισε για πολλά χρόνια ως καθηγητή Τουρισμού στο Παν/μιο Αιγαίου και φυσικά και ως Πρύτανη. Τον Μιχ. Βοξάκη με ρίζες Καλαμωτούσικες, τον γνωρίζει για την καταγωγή του, όχι όμως και για την πολιτική του τοποθέτηση.

Οι δύο υποψήφιοι βουλευτές με «Το Ποτάμι» μίλησαν στην κάμερα του politischios.gr και αμφότεροι υπεραμύνθηκαν των αναγκαίων αλλαγών για τη χώρα. «Όπου υπάρχει λογική ανάγκη και λογική λύση «το Ποτάμι» θα είναι εκεί και θα είναι σύμφωνο. Πρέπει να σταματήσουμε να βγάζουμε τη μιζέρια μας πάνω στο μνημόνιο και να δοκιμάσουμε λύσεις που αποδεδειγμένα μας οδηγούν με ασφάλεια στην απαλλαγή μας από τις πολιτικές που βιώνουμε» εξηγούν, χωρίς περιστροφές, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη δεν έχει τα ταμπού και τις ιδεοληψίες που κουβαλά κάθε παραδοσιακό κόμμα. «Όταν η Πορτογαλία απαλλάχθηκε από το μνημόνιο μέσα σε δύο χρόνια και η Ιρλανδία σε ενάμιση χρόνο και τώρα τρέχουν με ρυθμούς ανάπτυξης θετικούς, καταλαβαίνεις ότι δεν σου φταίνε οι πολιτικές, αλλά οι πολιτικοί που δεν εφαρμόζουν τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που τόσο έχει ανάγκη ο κόσμος και η κοινωνία» θα αναφέρουν περιγράφοντας το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το φάσμα των αναγκών των νησιωτικών κοινωνιών σε σχέση με τις ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες που επικρατούν. «Δεν μπορείς να μένεις απαθής και δεν μπορείς να κουβεντιάζεις τα προβλήματα σε κύκλους φίλους και συγγενών. Έρχεται η ώρα που νιώθεις ότι πρέπει να βγεις από τα στενά σου όρια και να επιδιώξεις συμμετοχή. Η Χίος έχει μείνει πίσω. Έχει χάσει ευκαιρίες και αυτό οφείλεται εν πολλοίς στο ότι δεν υπάρχει στοχευμένη πολιτική για το νησιωτικό χώρο», θα αναφέρει ο Μιχ. Βοξάκης.

Στον αντίποδα ο πρώην Πρύτανης εστιάζει αφενός στους ισχυρούς δεσμούς του με τη Χίο όλα τα προηγούμενα χρόνια από την επαγγελματική του σταδιοδρομία, αφετέρου στην ανάγκη τα πλεονεκτήματα σε πολλούς τομείς που παρουσιάζει το νησί να μπορέσουν να μετουσιωθούν σε πολιτικές ανάπτυξης προς το εμπρός.

«Όλα τα θέματα τα τοπικά αλλά και τα εθνικά μπορεί κάποιος να τα εξετάσει με πολλές ματιές και ερμηνείες. Για μένα το στοίχημα είναι η ριμάδα η ανεργία. Να κοιτάξουμε μπροστά και μόνο μπροστά ψάχνοντας λύσεις. Το να μιζεριάζουμε με το μνημόνιο και να λέμε ότι τα πάντα είναι εκεί, το να καταδικάζουμε την Ευρώπη όταν έχει χτίσει τη μισή Ελλάδα μέσω και της δικής μας συμμετοχής σε αυτή, είναι πραγματικά συντηρητισμός, στροφή προς τα πίσω.  Μπροστά με πρόγραμμα και σοβαρότητα. Αυτή είναι η λύση και το «Ποτάμι» την έχει», ανέφερε ο κ. Τσάρτας. «Η δημόσια εικόνα της Χίου είναι εγκαταλειμμένη σε όλα τα επίπεδα. Πρέπει να βγει μπροστά και να επιδιώξει, να διεκδικήσει, να προωθήσει», συμπλήρωσε ο κ. Βοξάκης.

Αναφορικά με τις πολιτικές θέσεις και απόψεις ο κ. Τσάρτας ανέφερε ότι οι επενδύσεις δεν μπορούν «να πυροβολούνται στα πόδια» αναφέροντας ότι αποτελεί μονόδρομο για άνοιγμα θέσεων εργασίας.

«Στο Ποτάμι δεν θα βρείτε τις κλασσικές μεθόδους που χρησιμοποιούν τα κόμματα. Δεν υπάρχουν γραφεία πολιτικά, κομματικά. Εμείς θα είμαστε εδώ και αύριο. Το Ποτάμι θα είναι εγγυητής για την επόμενη μέρα», αναφέρει ο κ. Τσάρτας. «Βασική θέση του Ποταμιού είναι η συνεργασία, είναι η συναίνεση, είναι η πράξη μέσα από τα λόγια και τα λόγια μέσα από την πράξη», συμπλήρωσε ο κ. Βοξάκης.

Πάντως και οι δύο επανέλαβαν ότι «το Ποτάμι» είναι ανοικτό σε συνεργασίες, αυτό όμως θα εξαρτηθεί στη βάση των προσώπων που θα κληθούν να συνεργαστούν για το μέλλον της χώρας, για την αναστροφή του κλίματος και την καταπολέμηση των διαχρονικών προβλημάτων.

Ολόκληρη η συνέντευξη στο politischios.gr. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ