26.8.2013 13:01

Οι Χίοιι εν χορώ εν δράσει

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΘΕΝΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑΣ ΣΤΟ CITRUS

Την αναβίωση όλων εκείνων των πραγμάτων που πέρασαν από την ζωή μας και ο εκσυγχρονισμός τα έκανε να περάσουν και να φύγουν πολύ γρήγορα , δίνοντας μας διαφορετικούς και πιο εύκολους ρυθμούς, είχε στόχο Ο Σύλλογος Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς « Χίοι εν χορώ »  που πραγματοποίησε το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, έκθεση παραδοσιακής ενδυμασίας στο  CITRUS.
Ο σύλλογος δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του  2013  με σκοπό τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς , όχι μόνο του τόπου μας αλλά και ολόκληρης της ελληνικής παράδοσης γενικότερα. Παρόλο που  μετράει μόλις λίγους μήνες ζωής ,  τον υπηρετούν πιστά άνθρωποι που είναι ευαισθητοποιημένοι και δεμένοι με την παράδοση .
Στη ‘’ Διαδραστική ‘Έκθεση παραδοσιακής αυθεντικής ενδυμασίας ‘’ δεν παρουσιάστηκαν οι ενδυμασίες απλά πάνω σε μια ακίνητη  κούκλα , αλλά φορέθηκαν από τα μέλη του συλλόγου και τα παιδιά , τα αναπαριστώντας όλα εκείνα που έκαναν οι παππούδες  και οι γιαγιάδες μας,  φέρνοντας στο νου αναμνήσεις μιας άλλης εποχής.  «Θέλαμε να δείξουμε αυθεντικά κομμάτια , που βρήκαμε από ιδιώτες που μας άνοιξαν εκτός από τα σκονισμένα μπαούλα τους , το σπίτι τους και μια μεγάλη αγκαλιά .  Που θα είχε ο επισκέπτης την δυνατότητα να μας αγγίξει   να διαπιστώσει με τη υλικά έγιναν όλες αυτές οι ενδυμασίες , να μάθει από μας πράγματα που μια άψυχη κούκλα πίσω από μια καλογυαλισμένη βιτρίνα δεν μπορεί να πει, και που δεν θα έβλεπε κάποιος ένα κακέκτυπο που φτιάχτηκε από κάποιον που απλά το φωτογράφισε σε ένα μουσείο.
Ο ιδανικότερος χώρος για εμάς ήταν το ‘’citrus ‘’  και ο κύριος Βαγγέλης Ξύδας αγκάλιασε με μιας αυτήν την ιδέα,  ενώ ο κύριος Παυλιδάκης Γιώργος την σκηνοθέτησε και βοήθησε προς την υλοποίηση της.
Κι έτσι οι οικιακές και αγροτικές εργασίες στην προγενέστερη μορφή τους , το μάζεμα των εσπεριδοειδών , η αγάπη μας για την παράδοση και  η επαφή μας με το παραδοσιακό στοιχείο,  έδεσαν αρμονικά με τις ευωδιές του CITRUS’’, αναφέρει χαρακτηριστικά δελτίο τύπου του συλλόγου που καταλήγει ευχαροιστώντας όλους τους χορηγούς και όσους τον στήριξαν σε αυτή την  προσπάθεια.
Ο σύλλογος «Χίοι εν χορώ» προετοιμάζει άλλη μια εκδήλωση για τον Σεπτέμβρη ενώ ήδη έχει ξεκινήσει τις εγγραφές για τα τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών, προσχολικής σχολής ηλικίας εφηβικά και ενηλίκων. Τα μαθήματα γίνονται στους χώρους του συλλόγου, στο παζαρι και πληροφορίες δίνονται από την Άννα Μιμίδη που είχε και την επιμέλεια όλων των εκδηλώσεων και τη χοροδιδασκαλία, στο τηλ. 6976187007

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ