27.7.2012 9:55

Οι διακρίσεις του Συλλόγου των ΟΤΑ και τα διαχρονικά λάθη

Τη δική της άποψη για το θέμα των μετακινήσεων δημοτικών υπάλλήλων στο Δήμο Χίου, καταθέτει με ανακοίνωση της η προσκείμενη στο ΚΚΕ  Δ.Α.Σ. την οποία υπογράφουν η Κυρ. Χατζαντωνάκη και η Μ. Κολοκυθιά.
Όπως επισημαίνεται αναλυτικά: 

"Είναι αλήθεια ότι τις τελευταίες ημέρες με αφορμή μια ακόμη απόφαση μετακίνησης προσωπικού κυρίως προϊσταμένων στο Δήμο Χίου ακούστηκαν, πολλά τώρα που καταλάγιασε ο κουρνιαχτός και έπεσαν οι τόνοι θέλουμε να σημειώσουμε τα παρακάτω:
Με την εφαρμογή του Καλλικράτη δόθηκε η δυνατότητα στους Δήμους να ασκήσουν τοπική διοίκηση να ασκούν δηλαδή εξουσίες που πριν ασκούσε η κεντρική διοίκηση χωρίς όμως να συνοδεύονται από τις ανάλογες πιστώσεις. Για μας δύο είναι τα σημαντικά θέματα που τίθενται μετά από αυτό.
Το ένα είναι ο πολιτικός ρόλος του Δήμου δηλαδή η διαμόρφωση του και η λειτουργία του σαν επιχείρηση. Σ΄ αυτήν την κατεύθυνση χωρίς την εξασφάλιση απαραίτητων πόρων  ώστε οι δήμοι να επιτελέσουν το κοινωνικό τους έργο -και όχι να στραφούν σε μια φορομπηχτική πολιτική πέραν όσων επιβάλλει στους εργαζόμενους η κεντρική εξουσία-  προκειμένου να συντηρήσουν ΚΑΠΗ, Παιδικούς Σταθμούς, δημόσιο χαρακτήρα στην καθαριότητα, στο νερό και όποια άλλη κοινωνική παροχή. Είναι προφανές ότι η Δημοτική Αρχή Χίου κινήθηκε αρνητικά ως προς την κατεύθυνση αυτή.
Το δεύτερο αφορά τις μετακινήσεις  και τοποθετήσεις εργαζομένων στις υπηρεσίες του Δήμου
Από την πρώτη μέρα της ανάληψης των νέων καθηκόντων της Δημοτικής Αρχής παρατηρήθηκε μια αποψίλωση προσωπικού των πρώην Καποδιστριακών Δήμων τόσο σε διοικητικό όσο και σε τεχνικό προσωπικό. Προσωπικό που εξυπηρετούσε καθημερινά τα χωριά μετακινήθηκε στο κέντρο με αποτέλεσμα προβλήματα εξυπηρέτησης των δημοτών ιδιαιτέρως στα χωριά. Μπροστά σ’ αυτήν τη πραγματικότητα κλήθηκε σύμφωνα με το νόμο  ο Δήμαρχος να κατανείμει τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες του Δήμου. Πιστεύουμε ότι μονοπρόσωπα όργανα  ακόμα και όταν προβλέπονται από τον Νόμο δεν θα πρέπει να προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες .
Στη συνέχεια είχαμε μια συνεχή μετακίνηση πολλών συναδέλφων από την μια υπηρεσία στην άλλη. Συνάδελφοι που δεν προλάβαιναν να σαραντίσουν στη θέση τους, έπαιρναν το δρόμο για την επόμενη. Είχαμε συνεχείς αλλαγές διευθυντών, τμηματαρχών, συναδέλφων, συνάδελφοι που από διευθυντές βρέθηκαν τμηματάρχες στο διάστημα αυτό, γεγονότα που δεν απασχόλησαν την πλειοψηφία της Διοίκησης του Συλλόγου. Για ποιο λόγο γίνονταν και τι εξυπηρετούσαν, αντίθετα είχε ενεργό συμμετοχή στην κατανομή των έξτρα αμοιβών (ΟΓΑ κλπ).
Βέβαια αρμοδιότερος όλων να απαντήσει για μια τέτοιας έκτασης και συχνότητας μετακινήσεων είναι ο κ. Δήμαρχος και πραγματικά ή όλη σημερινή λειτουργία του Δήμου είναι κοινώς αποδεκτό ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με τα συνήθη «περί στρεβλώσεων του Καλλικράτη» κλπ.
            Στο δια ταύτα  επί του συγκεκριμένου ζητήματος ενημερώσαμε -τον Πρόεδρο από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι πρόκειται για μια ακόμη μαζική μετακίνηση συναδέλφων - ότι ο Σύλλογος πρέπει να λάβει θέση συνολικά για το θέμα των μετακινήσεων. Επί της ουσίας δεν μας δόθηκε η δυνατότητα να εκφράσουμε τη θέση μας αυτήν, κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ. της Πέμπτης 12/7 όταν κληθήκαμε λίγες ώρες πριν  για συνεδρίαση στην μία το μεσημέρι μην υπολογίζοντας την απόσταση που είχε η μια εξ υμών να διανύσει και μάλιστα σε ώρα εργασίας και ότι η άλλη βρισκόταν σε κανονική άδεια. Κατά συνέπεια η συγκεκριμένη απόφαση πέρα από το γεγονός ότι δεν μετείχαμε στη λήψη της ούτε μας εκφράζει, ούτε απηχεί τις απόψεις μας και μόνο εκ του γεγονότος ότι απομονώνει την μετακίνηση του Προέδρου από των άλλων συναδέλφων.
Κλείνοντας να σημειώσουμε μερικές αλήθειες από αυτές που ακούστηκαν ή μπορεί και να μην ακούστηκαν
·   Είναι αλήθεια ότι η ΠΑΣΚΕ Χίου σε μια δύσκολη περίοδο για αυτήν παρέδωσε αμαχητί το σωματείο εργαζομένων στο Συν- Σύριζα τον οποίο στήριξε κρυφά και φανερά
·   Είναι αλήθεια ότι μέχρι σήμερα οι εκλεγμένοι ή τουλάχιστον μερικοί εξ αυτών συνάδελφοι του Συν- Σύριζα υποστήριζαν στα συνέδρια τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ
·   Είναι αλήθεια ότι το συνέδριο του Μαΐου της ΠΟΕ ΟΤΑ θα μείνει στην ιστορία ως ένα νόθο διχαστικό συνέδριο, που η ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ με την ανοχή των άλλων παρατάξεων διέγραψε δεκάδες σωματεία, που οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι τους δεν ανήκαν στις δυνάμεις της, με τη δικαιολογία ότι στα σωματεία αυτά ψήφισαν συνάδελφοι ορισμένου χρόνου, χωρίζοντας μας σε πληβείους και πατρικίους. Οι δυνάμεις της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι για όσα έγιναν και δικαιωμένοι στη συνέχεια για την νοθεία που ακολούθησε και οδήγησε ακόμα και μέλος της εφορευτικής επιτροπής ( στέλεχος της ΠΑΣΚΕ) στον Εισαγγελέα. Σε ένα τέτοιο συνέδριο πήρε απόλυτη πλειοψηφία η ΠΑΣΚΕ.
·   Είναι αλήθεια επίσης ότι μ’ αυτά και μ αυτά το συνδικαλιστικό κίνημα κατέστη αναξιόπιστο  στα μάτια της κοινωνίας όμως αυτό το συνδικαλιστικό κίνημα, έχει και ονοματεπώνυμο και είναι αυτές οι ηγεσίες που ταυτίστηκαν, έγιναν μέρος της εξουσίας εξυπηρετώντας συγκεκριμένες πολιτικές σε βάρος του λαού και των εργαζομένων και υπέρ ολίγων.
Τέλος καλούμε κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα να συσπειρωθεί γύρω από το σωματείο να συμμετέχει στα Διοικητικά συμβούλια, να ασκεί έλεγχο, να παίρνει μέρος ενεργά στις γενικές συνελεύσεις και όχι σαν παθητικός θεατής, ώστε στο μέλλον να αποφευχθούν νοσηρά φαινόμενα παραγοντισμού και απαξίωσης. Η βάρβαρη πραγματικότητα και η αντεργατική θύελλα που βιώνουμε απαιτεί και άλλη στάση από εμάς σε κατεύθυνση αγωνιστική με οργάνωση και σκληρή πάλη".

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ