3.2.2015 11:06

Οι αποζημιώσεις βγάζουν έξω τον προϋπολογισμό

- ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΣΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ Ο ΔΗΜΟΣ

Ένα πλήρες παράλογο κράτος, μια απόλυτα στρεβλή και απαράδεκτη διαδικασία επιβολής αποζημιώσεων και τα ασφυκτικά οικονομικά περιθώρια του Δήμου Χίου× συνθέτουν το σκηνικό πιθανού εκτροχιασμού των οικονομικών εάν ο Δήμος συνεχίσει να πληρώνει σωρηδόν τα αιτήματα για λήψη αποζημίωσης σε πρώην εργαζόμενους του.

Η πίστωση των 75.000 ευρώ που έχει προϋπολογιστεί στο σχέδιο εξόδων του 2015 αναμένεται να στερέψει με την πληρωμή σχεδόν μιας και μόνο δικαστικής απόφασης, που καλεί το Δήμο να πληρώσει σε τρεις εργαζόμενες πρώην σχολικούς φύλακες περίπου 34.000 ευρώ, ενώ εκκρεμεί και η απόφαση για άλλες τρεις πρώην εργαζόμενες της ΕΝΑ Χίου που απασχολήθηκαν στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τώρα διεκδικούν άλλα 10.000 ευρώ. Αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι εκκρεμεί η αποζημίωση για τους δημοτικούς υπαλλήλους του πρώην Δήμου Μαστιχοχωρίων περίπου 120.000 ευρώ και του Δήμου Ομηρούπολης, όπου επίσης οι εργαζόμενοι διεκδικούν αποζημιώσεις αντίστοιχου ποσού, τότε εύλογα γίνεται προφανές ότι η κατάσταση θα εκτροχιαστεί.

Χωρίς ασφάλεια και με αποζημίωση!

Στην περίπτωση που εξέτασε χθες η Οικονομική Επιτροπή αποτυπώνεται ο ορισμός του πελατειακού κράτους που έθρεψε γενιές υπαλλήλων με οικονομικές απαιτήσεις σήμερα. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αντιδήμαρχος Στρ. Γδύσης, οι τρεις πρώην σχολικοί φύλακες είχαν προσληφθεί με πρόγραμμα την περίοδο 2000- 2006, στο οποίο μεταξύ άλλων δεν προβλέπονταν οι υπάλληλοι αυτοί να διαθέτουν ασφάλιση από το Δήμο. Παρόλα αυτά, το ίδιο κράτος αποφάσισε πριν λίγο καιρό ότι τελικά ο Δήμος οφείλει ασφαλιστική αποζημίωση στους εργαζόμενους, ύψους περίπου 34.000 ευρώ! «Όπως καταλαβαίνετε μια τέτοια εξέλιξη μας έχει φέρει μπροστά στην ανάγκη για νέες πιστώσεις που θα πρέπει να εξασφαλιστούν. Για την υπόθεση τα δικαστήρια δεν έχουν βγάλει οριστικές αποφάσεις και ήδη ορίσαμε δικηγόρο να παρακολουθήσει από κοντά τη διαδικασία. Αν συνεχίσουμε όμως να πληρώνουμε κάθε τέτοια περίπτωση, σύντομα ο προϋπολογισμός θα παρουσιάσει πρόβλημα», τόνισε ο κ. Γδύσης.

Στη συζήτηση που ακολούθησε το συμπέρασμα έμοιαζε ακριβώς το ίδιο. Σε κάθε περίπτωση τέτοιες περιπτώσεις καταρρέουν εις βάρος των ΟΤΑ στα δικαστήρια και οι Δήμοι πληρώνουν αδρά, τα «δίκαια» όπως τονίστηκε για τους υπαλλήλους αιτήματα. «9 χρόνια μετά είναι δυνατόν να έρχεται το κράτος και να λέει πληρώστε χωρίς καμία ενδιάμεση προειδοποίηση;», αναρωτήθηκε ο Στ. Καμπούρης. Κι όμως, είναι προφανές ότι το κράτος.... αποτελεί το πραγματικό εχθρό του ίδιου του κράτους.

Ο κίνδυνος

Ο Στρ. Γδύσης ανέφερε την πραγματικό κίνδυνο ενώπιον της επιτροπής. «Αν συνεχιστεί αυτό όλος ο δημοτικός προϋπολογισμός θα πέσει έξω. Μετά από αυτό κινδυνεύει και η μόνιμη μισθοδοσία του προσωπικού» υπογράμμισε. Τελικά η Επιτροπή θα κληθεί να εξετάσει εάν το ποσό θα πληρωθεί τμηματικά σε δόσεις ή εφάπαξ, με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες για τον προϋπολογισμό του Δήμου που ούτως ή άλλως είναι ασφυκτικός και διόλου ελαστικός. Πάντως η πλευρά της αντιπολίτευσης πρότεινε να δοθούν οι 34.000 ευρώ εφάπαξ, προκειμένου να υπάρξει μια έκπτωση 15%, γεγονός που θα ληφθεί υπόψη στην τελική απόφαση. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ