31.3.2012 9:30

"Όχι" στην ένταξη του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ

Την αναστολή της ένταξης του Οίκου Ναύτου στο ΕΟΠΥΥ, ζητά με επιστολή του, μετά από συνεχείς παρεμβάσεις στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, ο βουλευτής  Χίου και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ, Κωστής Μουσουρούλης.

Ειδικότερα, ο βουλευτής εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις, σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων που έχουν προταθεί για την ένταξη του Οίκου Ναύτου στο ΕΟΠΥΥ, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη την πραγματική κατάσταση που υπάρχει. Με τις ρυθμίσεις, αν και επιχειρείται να αντιμετωπιστεί η προχειρότητα της ένταξης του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ, διασπώνται περαιτέρω οι δομές του, ενώ ο οριζόντιος τρόπος προσέγγισης των ζητημάτων, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στη Χίο, υπογράμμισε ότι με την αμφίβολη μεταφορά των ιατρών και οδοντιάτρων του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος πρακτικά δεν λειτουργεί, καλείται στην πραγματικότητα το 20% του πληθυσμού να απευθύνεται στα ιατρεία του ΙΚΑ και του Νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με κατάρρευση το σύστημα παροχής υγείας. Για το θέμα αυτό πρότεινε, τόσο στην Επιτροπή, όσο και με τη σημερινή επιστολή του στους αρμόδιους υπουργούς Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης,  Α. Λοβέρδο και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Κουτρουμάνη, την αναστολή της ένταξης του Οίκου Ναύτου στο ΕΟΠΥΥ έως τις 31.08.2012, με κάλυψη των υποχρεώσεων και των ελλειμμάτων του έως την 01.04.2012 από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Επιπλέον πρότεινε, σε κάθε περίπτωση, την παράταση των συμβάσεων των ιατρών και οδοντιάτρων του, έως τον Οκτώβριο, ώστε να αντιμετωπιστεί προσωρινά το πρόβλημα. Για τα ανωτέρω, πρόκειται να καταθέσει και σχετική Τροπολογία.

Σχετικά με το ΝΑΤ, ο κ.  Μουσουρούλης ανέφερε ότι αν και η σχέση ενεργών ναυτικών προς συνταξιούχους είναι 1:5, το Μεσοπρόθεσμο που εισηγήθηκε ο σημερινός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ  Ε. Βενιζέλος τον Ιούνιο 2011, μείωσε τη χρηματοδότηση του ταμείου κατά 50 εκ. € το 2011 και κατά 100 εκ. € το 2012. Αποτέλεσμα αυτών είναι, εκτός από τη μείωση των συντάξεων, να μην μπορεί σήμερα να χρηματοδοτηθεί επαρκώς ο Οίκος Ναύτου, να έχουν μειωθεί τα αποθεματικά των δύο οργανισμών και να κινδυνεύει η λειτουργία τους.

Τέλος, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, υπενθύμισε τη δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για επανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, επισημαίνοντας τη χαώδη κατάσταση που επικρατεί σήμερα, μετά την αλλοπρόσαλλη πολιτική των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, στο χώρο της ναυτιλίας. Χαρακτηριστικό της διάσπασης αρμοδιοτήτων που επικρατεί είναι ότι: Δεν υπάρχει αυτοτελές υπουργείο Ναυτιλίας. Το Λιμενικό υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το ΝΑΤ, ο Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτικών και το Κεφάλαιο Ανεργίας Ασθένειας  Ναυτικών στο Υπουργείο Εργασίας. Ο Οίκος Ναύτου στο υπουργείο Υγείας. Το Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης, οι ΑΕΝ και η διοικητική υποστήριξη της ναυτιλίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ