19.9.2014 10:17

«Όχι» στην ανεξαρτησία ψήφισε το 55% των Σκωτσέζων

Οι ψηφοφόροι στη Σκωτία απέρριψαν την ανεξαρτησία από τη Βρετανία, επιλέγοντας να διατηρήσουν μια ένωση που κρατά περισσότερο από 300 χρόνια. Με ποσοστό συμμετοχής στο ιστορικό δημοψήφισμα άνω του 85%, οι Σκωτσέζοι ψήφισαν κατά της ανεξαρτησίας και της απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο σε ποσοστό 55%, με καταγεγραμμένες πλέον σχεδόν το σύνολο των ψήφων και στις 32 περιφέρειες.

«Οι άνθρωποι της Σκωτίας μίλησαν και έδωσαν ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα. Κράτησαν την χώρα μας των τεσσάρων εθνών ενωμένη». Με αυτά τα λόγια χαιρέτησε το αποτέλεσμα του ιστορικού δημοψηφίσματος στη Σκωτία ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον. Στις επίσημες δηλώσεις που έκανε ο Κάμερον στις 09:00, ώρα Ελλάδος, είπε απευθυνόμενος στη Σκωτία: «Σας ακούμε. Και τώρα τα εκατομμύρια φωνές στην Αγγλία δεν πρέπει να αγνοηθούν». «Έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία να αλλάξουμε τον τρόπο που οι Βρετανοί κυβερνώνται, προς το καλύτερο», πρόσθεσε.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το δημοψήφισμα προκάλεσε κύματα σοκ σε όλη την Ευρώπη και άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου για την συνεχιζόμενη πολιτική αναταραχή στη Βρετανία. 

Η αρνητική αυτή τάση είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τον πρωθυπουργό Αλεξ Σάλμοντ και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας που πίεσε για το δημοψήφισμα, όταν κέρδισε την πλειοψηφία στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Σκωτίας το 2011. Λίγο μετά τα αποτελέσματα, ο Σάλμοντ παραδέχθηκε την ήττα της παράταξής του, δηλώνοντας ότι η Σκωτία αποφάσισε να μην γίνει ανεξάρτητη χώρα. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι προσδοκά πως το Λονδίνο θα τηρήσει σύντομα τις δεσμεύσεις του για την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στη Σκωτία.

Την ήττα του «ναι» στο ιστορικό δημοψήφισμα παραδέχτηκε και η Νίκολα Στέρτζον, αντιπρόεδρος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, 

«Οπως χιλιάδες άλλοι στη χώρα, αφιέρωσα την καρδιά και την ψυχή μου σε αυτήν την εκστρατεία και υπάρχει ένα πραγματικό αίσθημα απογοήτευσης για το ότι δεν κατορθώσαμε για λίγο να εξασφαλίσουμε την επικράτηση της θετικής ψήφου», δήλωσε στο BBC η Νίκολα Στέρτζον.

Στο μεταξύ, τον επικεφαλής της εκστρατείας κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας Αλιστερ Ντάρλινγκ, συνεχάρη ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

«Μίλησα με τον Αλιστερ Ντάρλινγκ και του έδωσαν συγχαρητήρια για την επιτυχή εκστρατεία», έγραψε τον λογαριασμό του στο Twitter ο Κάμερον, ο οποίος θα είχε βρεθεί σε εξαιρετικά επισφαλή θέση εάν το «ναι» είχε επικρατήσει στην ιστορική ψηφοφορία.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ