24.10.2013 7:23

Όχι νέα μέτρα, όχι νέο μνημόνιο, όχι εκλογές

Απέφυγαν τα σημεία που τους χωρίζουν και επέλεξαν εκείνα που τους ενώνουν. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μετά από περίπου 4 μήνες συγκυβέρνησης απέκτησαν προγραμματική συμφωνία η οποία φέρνει κοντά τα δύο κόμματα αλλά παράλληλα βάζει κάτω από το «χαλί» τα σημεία εκείνα που προκαλούν τριβές ανάμεσα σε «γαλάζιους» και «πράσινους».

Οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο που ήθελε και ζητούσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μέχρι και πριν την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό τελικά δεν αποφασίστηκαν. Στο κείμενο που δόθηκε στην δημοσιότητα υπάρχει μία γενικόλογη αναφορά. «Το εκλογικό σύστημα είναι πάντα μια εξαιρετικά κρίσιμη θεσμική παράμετρος που δεν πρέπει να τροφοδοτεί τεχνητές πολώσεις, αλλά να εναρμονίζεται με την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα μέσα από την υπεύθυνη προγραμματική συνεργασία»

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Επίσης το θέμα της ιθαγένειας (νόμος Ραγκούση) που είχε προκαλέσει την σύγκρουση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ την περίοδο της τριτοκομματικής κυβέρνησης αναφέρεται με ένα τρόπο προκειμένου να μην υπάρξουν άλλες τριβές. «Η επανεξέταση όλης της μεταναστευτικής νομοθεσίας, που ήδη έχει αρχίσει, συμπεριλαμβανομένων και των προβλέψεων για απονομή ιθαγένειας, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και σε αντιστοίχιση με τα ισχύοντα σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες με παρόμοια προβλήματα (Ευρωπαϊκός Νότος)».

Στο 10σέλιδο κείμενο από τα 43 σημεία τα περισσότερα αναφέρονται στους τρόπους με τους οποίους η χώρα θα βγει από την κρίση (ο λεγόμενος και οδικός χάρτης) και στις μεταρρυθμίσεις.

Μεταξύ άλλων, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι δηλώνουν ότι σταθερή επιδίωξη στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα είναι οι ρυθμίσεις των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων . Το ίδιο ισχύει και για τις ρυθμίσεις των δανείων που, όπως αναφέρεται, πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο φιλικές, ευέλικτες και ρεαλιστικές με όριο τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο του δημοσίου και την απόλυτη προστασία των καταθέσεων.

Παράλληλα στο κείμενο αναφέρεται ρητά πως στόχος είναι η εξάντληση της τετραετίας « Η πολιτική και πιο συγκεκριμένα η κυβερνητική σταθερότητα και η εξάντληση της τετραετούς κοινοβουλευτικής περιόδου είναι η πρώτη προϋπόθεση για την επίτευξη του εθνικού αυτού στόχου» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην προγραμματική συμφωνία.

Σαμαράς και Βενιζέλος συμφώνησαν ακόμα να αρχίσουν οι προετοιμασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος . «Οι κοινοβουλευτικές ομάδες των δυο κυβερνητικών κομμάτων θα αναλάβουν την πρωτοβουλία για την επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος με την μεγαλύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση, όπως προβλέπει άλλωστε ρητά το ίδιο το Σύνταγμα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων «η προγραμματική συμφωνία αποτελεί το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης απέναντι στη τρόικα και τους εταίρους. Είμαστε συνεπείς. Θα τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας αλλά δεν μπορούμε να αποδεχθούμε νέα βάρη για τον ελληνικό λαό. Η προγραμματική συμφωνία δεν είναι ανάμεσα σε δύο κόμματα αλλά μεταξύ της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού. Είναι μια πρόσκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμπράξουν».

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ