16.10.2012 10:04

Όχι κι άλλο λάθος

• Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ – ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΕ ΑΠΛΗ ΣΤΕΓΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ

 
Ρότα για τη μεταστέγαση μεγάλου αριθμού διευθύνσεων της Περιφερειακής Ενότητας Χίου στο συνεδριακό – εκθεσιακό κέντρο του Κάμπου, που σήμερα βρίσκονται στο ενοίκιο, έχει χαράξει η περιφερειακή αρχή. Με γνώμονα την εξοικονόμηση πόρων ο Κ. Γανιάρης φαίνεται έτοιμος να διαπράξει το τελειωτικό λάθος σε μια μακρά αλυσίδα λαθών που εξ’ αρχής έζωσε τη συγκεκριμένη υποδομή.
Η σκέψη της δημιουργίας μιας σύγχρονης υποδομής ανάπτυξης του συνεδριακού – εκθεσιακού τουρισμού στη σύλληψη της τη δεκαετία του ’90 ήταν πρόδρομη για την εποχή της, απαντούσε στην ορατή από τότε αδυναμία του Ομηρείου να ανταποκριθεί σε σοβαρές συνεδριακές ανάγκες και έκλεινε το μάτι στη σύσφιξη των εμπορικών συναλλαγών νησιωτικής Ελλάδας και τουρκικών παραλίων. Η επιλογή στέγασης της ΕΝΑ Χίου εντός αυτής δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι ήταν θέμα χρόνου η συμπλήρωση της υλικοτεχνικής υποδομής και των κτιριακών εγκαταστάσεων, πιθανά με την ΕΝΑ Χίου να μετεξελίσσονταν και σε φορέα διαχείρισης της. Το πρώτο μοιραίο λάθος ήταν ότι η ΕΝΑ Χίου μηχανεύτηκε λύσεις για πολλά, ιδίως στα πρώτα χρόνια δημιουργικής ακμής της, τελικά όμως παραμέλησε το «σπίτι της».  Αν και διαχειρίστηκε δεκάδες προγράμματα, σε κανένα δε χώρεσε τις απαραίτητες συμπληρωματικές υποδομές του «Γ. Καλουτάς».
Οι κτιριακές υποδομές του «Γ. Καλουτάς» στη συνέχεια ακολούθησαν την πορεία της ΕΝΑ Χίου προς την απαξίωση. Οι τεράστιοι κενοί χώροι ζωντάνευαν μόνο από τις εκθέσεις εορταστικού – εμπορικού ενδιαφέροντος, πάντα με πολύ στενή τοπική εμβέλεια ή παραχωρούνταν ως χώρος δεξιώσεων για να βγάζει από το αντίτιμο η ΕΝΑ Χίου κάποια από τα … σπασμένα. Ποτέ οι αιρετοί που χειρίστηκαν την κτιριακή υποδομή δεν πίστεψαν στη δυναμική της. Αυτό ήταν το δεύτερο λάθος.
 
Τελείως ακατάλληλο
Η σημερινή περιφερειακή αρχή, στο άγχος της να μαζέψει τις δαπάνες, ετοιμάζεται για το τελειωτικό χτύπημα. Ήδη ο Κ. Γανιάρης έχει δώσει εντολή να κομματιστεί ο αχανής χώρος σε γραφεία και να μετακομίσουν σε αυτά όσες διευθύνσεις της Περιφερειακής Ενότητας Χίου έχουν στέγη από ενοίκιο.
Αν η εντολή αυτή εφαρμοστεί, θα πρόκειται ίσως για το πιο κοστοβόρο ενεργειακά δημόσιο κτίριο στην Ελλάδα. Η διαμόρφωση του κτιρίου με την προοπτική χρήσης του ως συνεδριακού – εκθεσιακού κέντρου απαγορεύει την εκμετάλλευση του σε απόλυτο ποσοστό. Με εξαίρεση τη δημιουργία γραφείων σε βάθος 7 μέτρων από τα τοιχώματα του, όλος ο υπόλοιπος χώρος θα αντιμετωπίζει σοβαρότατες  ελλείψεις φωτισμού και εξαερισμού. Στην ουσία εκμεταλλεύσιμο σε συνθήκες γραφείων και όχι καταγωγίου, θα είναι μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 30% - 40% της συνολικής του επιφάνειας.
 
Εργαλείο ανάπτυξης
Ταυτόχρονα, αν το «Γ. Καλουτάς» μετατραπεί σε ζώνη γραφείων, μπαίνει οριστική φραγή στην προοπτική λειτουργίας του ως εργαλείο ανάπτυξης για όλο το νομό. Οι επαγγελματικές ενώσεις του νησιού μπορούν να διαβεβαιώσουν ότι δύσκολα η Χίος διεκδικεί τη διοργάνωση συνεδρίων με μεγάλη συμμετοχή στο Ομήρειο. Η λειτουργία ενός σύγχρονου συνεδριακού – εκθεσιακού κέντρου δεν είναι ανάγκη που έχει απαλειφθεί στο πέρασμα του χρόνου. Απλώς έλειψε ο φορέας διαχείρισης του χώρου, που θα μπορούσε κάλλιστα να έχει ως στρατηγικό εταίρο την Ένωση Ξενοδόχων Χίου.
Στην ουσία η επιλογή του αντιπεριφερειάρχη αντιγράφει την επαναλαμβανόμενη στη Χίο τακτική. Ό,τι θεωρούμε δύσκολο να πετύχουμε το υποβαθμίζουμε σε κάτι διαφορετικό. Αντέχει όμως ο τόπος άλλες παρόμοιες εκπτώσεις;
 
Η ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ
Το πρώτο «πράσινο» συνεδριακό κέντρο
Τα όνειρα δεν στοιχίζουν. Ας επιχειρήσουμε μαζί ένα. Η Περιφερειακή Ενότητα Χίου προκηρύσσει ανοιχτό διαγωνισμό για τη μετατροπή του συνεδριακού – εκθεσιακού κέντρου στον Κάμπο στην πρώτη «πράσινη» ανάλογη υποδομή στο Αιγαίο. Η επιφάνεια του επιτρέπει την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, γειτνιάζει με γεωθερμικά πεδία και διαθέτει ατέλειωτους εξωτερικούς χώρους, πρόσφορους για κάθε περιβαλλοντική έμπνευση.
Μια τέτοιου είδους διαμόρφωση προσελκύει αυτόματα συνέδρια και εκθέσεις με περιβαλλοντικό και τεχνολογικό προσανατολισμό και δίνει στη Χίο μια ταυτότητα ευαισθησίας και πρωτοπορίας.
 
Προίκα στην Αναπτυξιακή
Κακώς η συγκεκριμένη υποδομή συνδέθηκε μονοδιάστατα με την παρουσία της ΕΝΑ Χίου. Συνέχεια της υπό εκκαθάριση Εταιρείας, αν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις, θα αποτελέσει η Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Χίο. Δεν θα ήταν για τη νέα Εταιρεία το καταλληλότερο δώρο η παραχώρηση εκμετάλλευσης του συνεδριακού – εκθεσιακού κέντρου, ως παράλληλη πηγή οικονομικής της υποστήριξης; 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ