26.7.2013 11:31

Όχι βιαστικές κινήσεις για το άνοιγμα τις Κυριακές

ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Ο Κ. ΓΑΝΙΑΡΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ

Ανέτοιμος δηλώνει ο Κώστας Γανιάρης για να αποφασίσει τι θα κάνει στο θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, ύστερα από τις αλλαγές του νομοσχεδίου που κατατέθηκαν και ψηφίστηκαν στη βουλή.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χίου θέλει να ενημερωθεί πρώτα ολοκληρωτικά για το σύνολο του νόμου και στη συνέχεια θα αποφασίσει μετά από διάλογο με τους  επαγγελματικούς φορείς και τα συνδικαλιστικά όργανα που τους εκπροσωπούν.  Τρεις μήνες.

Οι αντιπεριφερειάρχες πρέπει να εκδώσουν τις αποφάσεις  σε διάστημα τριών μηνών από τη δημοσίευση του νόμου με δυνατότητα αναθεώρησης της απόφασης μια φορά το χρόνο, αρχής γενομένης από το 2015. Μια από τις αλλαγές  προβλέπει κυρώσεις για όσους δεν θα εκδώσουν αποφάσεις μέσα στην τρίμηνη προθεσμία.

Ο Κ. Γανιάρης θα προσπαθήσει να τις εκδώσει μέσα στο οριζόμενο χρονικό διάστημα,  ενώ για τη δυνατότητα αναθεώρησης της απόφασης μία φορά το χρόνο από το 2015, τονίζει η εφαρμογή της θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της αγοράς που θα έχει διαμορφωθεί τότε.

Η κυριότερη αλλαγή

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, όλα τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν επτά Κυριακές το χρόνο. Η κυριότερη αλλαγή, είναι η δυνατότητα που δίνεται στους αντιπεριφερειάρχες να αποφασίσουν όχι μόνο για τον αριθμό των Κυριακών που θα μπορούν πάντα σε προαιρετική βάση να λειτουργούν τα καταστήματα, αλλά και τις περιοχές στις οποίες θα ισχύει η απελευθέρωση, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες.

Επιπλέον Κυριακές

Η βασική ρύθμιση παραμένει ωστόσο ότι όλα τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν επτά Κυριακές το χρόνο, δύο τα Χριστούγεννα, μία το Πάσχα και από μία στις τέσσερις εκπτωτικές περιόδους που καθιερώνονται, ενώ με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη θα ορίζεται πόσες επιπλέον Κυριακές - μέχρι 45 - θα μπορούν να λειτουργούν οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις έως 250 τ.μ.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ