18.3.2012 16:08

Ο τυφλός Λαγκαδούσης ψαράς μάγεψε τη Θεσσαλονίκη

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΩΝ ΣΤΡ. ΒΟΓΙΑΤΖΗ – Θ. ΜΑΛΑΜΟΥ ΣΤΟ 14Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Για όσους το είχαν παρακολουθήσει σε κάποια από τις προβολές του στη Χίο ήταν βέβαιοι ότι το ντοκιμαντέρ από την ενότητα «Αθέατος Κόσμος» των Στρ. Βογιατζή και Θ. Μαλάμου θα σάρωνε σε κάθε διαγωνιστική συμμετοχή του. Η δύναμη του τυφλού Λαγκαδούση ψαρά ξεπερνά την ανθρώπινη φαντασία και στέλνει ένα μήνυμα υπέρβασης για ό,τι καταπιάνεται ο άνθρωπος, που ξεπερνά κατά πολύ τα κλειστά όρια του νησιού μας.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ στο 14ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για ταινίες μικρότερες των 45’ καθήλωσε τους θεατές, που το αντάμειψαν με το βραβείο κοινού, πιστοποιώντας ότι σύντομα θα στεφθεί και με πολλές ακόμα διακρίσεις στην πρώτη φιλμογραφική απόπειρα του ζευγαριού Στράτου Βογιατζή και Θέκλας Μαλάμου.

Μέσα από αυτό το ντοκιμαντέρ παρακολουθούμε τη ζωή του Γιάννη Κουκούμιαλου που, όντας τυφλός και χωρίς χέρι, ψαρεύει στη θάλασσα τα τελευταία 70 χρόνια της ζωής του. Με εικόνες πραγματικές, αυτές των παιδικών του χρόνων, μ’ έναν κόσμο ταξινομημένο και οργανωμένο που κατασκευάζει στο μυαλό του, με τη διαίσθησή του και μια δύναμη θεϊκή –όπως ο ίδιος λέει –, συνθέτει το χάρτη του και παρέα μ’ αυτόν ταξιδεύει τα τελευταία εβδομήντα χρόνια μες στη θάλασσα. Στην ταινία αυτή οι θεατές σαλπάρουν με τον κυρ Γιάννη σ’ ένα ταξίδι όπου το παραμύθι και ο ρεαλισμός είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος, φανερώνοντας τις αντιθετικές και συναρπαστικές δυνάμεις που χρωματίζουν την ανθρώπινη ψυχή.

Στην ταινία Στράτος και Θέκλα, πέρα από τη σκηνοθεσία ανέλαβαν τη ευθύνη του σεναρίου, της διεύθυνσης φωτογραφίας και της παραγωγής. Το μοντάζ είναι της Ιωάννας Πογιαντζή και ο ήχος και η μουσική του Χρύσανθου Χριστοδούλου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ