2.7.2012 18:17

«Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι»: Η επιστροφή του Γιάννη Σμαραγδή (ΒΙΝΤΕΟ)

ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΑΡΒΑΚΗ

 

Η καριέρα του απογειώθηκε το 2007, με την ταινία «El Greco», η οποία κατάφερε να κάνει ρεκόρ εισιτηρίων στην Ελλάδα, αγγίζοντας τους 1.200.000 θεατές. Ο λόγος για τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, ο οποίος επιστρέφει με νέα ταινία, με τίτλο «Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι».
 
Αυτή τη φορά καταπιάνεται με την ζωή ενός Έλληνα πειρατή, του Ιωάννη Βαρβάκη, ο οποίος έζησε τον 17ο αιώνα. Η ιστορία του είναι πράγματι ενδιαφέρουσα μιας και ξεκίνησε πειρατής και πέρασε από σαράντα κύματα καταφέρνοντας να κερδίσει την εύνοια της Τσαρίνας Αικατερίνης της 2ης της Ρωσίας, έγινε πλοιοκτήτης και εξαγωγέας χαβιαριού. Όμως δεν έμεινε μόνο σε αυτό αλλά επέστρεψε στην πατρίδα του την Ελλάδα για να την βοηθήσει στην Επανάσταση του 1821.
 
Κατά το ρωσοτουρκικό πόλεμο πήρε μέρος σαν κυβερνήτης πυρπολικού, ενώ ήταν ήδη πλοίαρχος εμπορικού πλοίου. Ο Ιωάννης Βαρβάκης, το 1770, ήταν ένας από τους Έλληνες ορθοδόξους που συντάχθηκε με τα στρατεύματα της Αικατερίνης Β' ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο Ψαριανός πλοιοκτήτης εκποίησε ολόκληρη την περιουσία του για να εξοπλίσει με κανόνια και να επανδρώσει με στρατιώτες ένα από τα πλοία του, που θα έπεφτε στη μάχη ενάντια στους Τούρκους. 
 
Ο Ιωάννης Βαρβάκης πρόσφερε πάρα πολλά στον Αγώνα πριν και κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης. Αρχικά βοήθησε με πάρα πολλούς τρόπους τις ελληνικές κοινότητες στη Ρωσία και ιδιαίτερα την κοινότητα της πόλης που έμενε. Από την τσαρική κυβέρνηση μαζί με το παράσημο είχε ανακηρυχτεί αρχηγός των ευγενών του Αστραχάν. Αυτός ο τίτλος, εκτός από την περιουσία του, συντέλεσε, ώστε να έχει μεγάλη επιρροή στους κύκλους των Ρώσων ευγενών.
 
Ο Βαρβάκης με έξοδα δικά του εξόπλισε τους ομογενείς που πολεμούσαν με τον Αλέξανδρου Υψηλάντη. Επίσης μέσω του Πατριαρχείου κατάφερε να εξαγοράσει πάρα πολλούς Έλληνες αιχμαλώτους. Ο Βαρβάκης πάνω απ' όλο βοήθησε τον αγώνα των Ψαριανών, των συμπατριωτών του. Έστειλε τρόφιμα και διάφορα άλλα εφόδια. Μετά την καταστροφή των Ψαρών, το 1824, ήρθε στην Ελλάδα, για να βοηθήσει με κάθε μέσο τους πρόσφυγες.

 

Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στην Ελλάδα (Πύλο, Αίγινα, Κρήτη και Ψαρά) και στην Ρωσία, ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου όπως αυτά των Σεμπάστιαν Κοχ (Ο Άγνωστος, Οι ζωές των άλλων), Κατρίν Ντενέβ και Τζον Κλιζ. Αξίζει να σημειωθεί πως συμμετέχουν και Έλληνες ηθοποιοί, μεταξύ των οποίων οι Λάκης Λαζόπουλος, Άκης Σακελλαρίου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Χριστόφορος Παπακαλιάτης και Παύλος Κοντογιαννίδης.
 
Υπομονή μέχρι τις 11 Οκτωβρίου, ενώ μπορείτε να πάρετε μια πρώτη γεύση από το trailer.
 
 
 

Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι | Official Teaser από Flixgr

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΑΡΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ/ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ