23.5.2013 15:15

Ο Ρουκετοπόλεμος του Γιώργου Ζυμαράκη

Μπορεί ο ζωγράφος Γιώργος Ζυμαράκης να ζει και να εργάζεται στην Αθήνα, όπως παλαιότερα στη Νέα Υόρκη και να βρίσκεται στα πάτρια μόνο το καλοκαίρι, αλλά το πνεύμα, η σκέψη, η ψυχή και η δημιουργία του είναι άκρως «χιοκεντρική», με τη θεματολογία του να κινείται από τον Κάμπο στο Φρούριο και από τις φυσικές καλλονές του νησιού στα έθιμά του.
Έτσι οι πασχαλινές του ευχές, σταλμένες ηλεκτρονικά σε φίλους και συντοπίτες, συνοδεύονται από την αυτοσχέδια κάρτα που αναπαριστά, τι άλλο, το υπ’ αριθμόν ένα έθιμο της χιώτικης πασχαλιάς το Ρουκετοπόλεμο.
Η αναστάσιμη νύχτα στον πίνακα φωτίζεται από την πύρινη τροχιά των ρουκετών, ενώ τα φωταγωγημένα κτίσματα, οι εκκλησιές ή στο βάθος τα αρόδο καράβια, δίνουν τον πανηγυρικό και συνάμα εορταστικό τόνο της διάθεσης του καλλιτέχνη.
Ζωγράφος που προτιμά τα φωτεινά χρώματα με το πινέλο του, άρα η θεματολογία του επί το πλείστον απεικονίζει θέματα της ημέρας, με μια μάλιστα παιδική αθωότητα, καταφέρνει να αποδώσει με το ίδιο απαράμιλλο ύφος και το βραδινό Ρουκετοπόλεμο, ανάγοντας το ίδιο το έθιμο, στις διαστάσεις του αυθορμητισμού, παρελθόντων χρόνων.   

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ