3.10.2012 9:56

Ο Ο.Λ.Π. τιμά Ναυτιλία και Ευεργέτες

ΕΚΘΕΣΗ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΒΑΡΒΑΚΗ ΜΕ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ «Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟ ΧΑΒΙΑΡΙ»

Διπλό σκοπό εξυπηρετεί ο Οργανισμός Λιμένα Πειραιώς με την διοργάνωση εικαστικής Έκθεσης για τον Ιωάννη Βαρβάκη στην «Πέτρινη Αποθήκη», στο παλαιό ιστορικό κτίριο, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας και την Ημέρα Μνήμης Εθνικών Ευεργετών.
Οι δύο εορτασμοί, ανεξάρτητοι μεταξύ τους, αλλά εκ των πραγμάτων «συγγενείς», βρήκαν στο πρόσωπο του Βαρβάκη σημείο κοινής αναφοράς και επαφής, αφού ο εφοπλισμός και η ευεργεσία υπήρξαν και υπάρχουν ως κοινές δράσεις για τους ανθρώπους της θάλασσας, με πλείστα γνωστά παραδείγματα, όσον αφορά το νησιωτικό σύμπλεγμα τουλάχιστον των Ψαρών, Χίου και Οινουσσών.
Το πλούσιο υλικό της διεθνούς κινηματογραφικής υπερπαραγωγής «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» αποτελεί το αντικείμενο της Έκθεσης, μετά τη γενναία προσφορά του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή και της εταιρίας παραγωγής ALEXFILM.
 
Τα εγκαίνια
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής  με τιμητικά καλεσμένο και παρόν το ζεύγος Γιάννη και Ελένης Σμαραγδή, η δε έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου του 2013.                                                                                             Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, στον ίδιο χώρο η Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών διοργάνωσε ειδική θεματική εκδήλωση με τίτλο «Εφοπλισμός και Ευεργετισμός στο διάβα της Ιστορίας, το ιδεατό παράδειγμα του Ιωάννη Βαρβάκη».
Μεταξύ των άλλων εκθεμάτων κοσμούν την έκθεση το εξαιρετικό αντίγραφο του ιστορικού σκαριού του Βαρβάκη, η καμπίνα του Ορλώφ, κομμάτια από ντεκόρ, κοστούμια, πολύτιμα αντικείμενα και σχέδια της ταινίας του σκηνογράφου Νίκου Πετρόπουλου.
 
Ο δημιουργός για τους ευεργέτες

Ο Γιάννης Σμαραγδής, ερωτώμενος «αν μπορούν να υπάρξουν εκ νέου εθνικοί ευεργέτες για τη χώρα σε μια περίοδο, μάλιστα, οικονομικής κρίσης, του «ύψους» του Γιάννη Βαρβάκη», απάντησε: «Την περίοδο που ζούσε ο Βαρβάκης, οι Έλληνες ευεργέτες ήταν ευπατρίδες και αγαπούσαν την πατρίδα περισσότερο και από τον εαυτό τους. Φοβάμαι ότι στους καιρούς μας έχει γίνει μια μετάλλαξη, δηλαδή οι περισσότεροι πλούσιοι άνθρωποι δεν έχουν πια ένα ανώτερο όραμα να υπηρετήσουν που να έχει σχέση με την πατρίδα. Ωστόσο, αυτό που ξέρω είναι ότι περισσότεροι ζούνε σε ένα εσωτερικό ανταγωνισμό, παρά ποιος θα βοηθήσει περισσότερο την πατρίδα. Πιστεύω ότι αν υπήρχαν ευεργέτες των οραμάτων του Βαρβάκη και της αγάπης του προς τη Ελλάδα, η χώρα μας δεν θα είχε κανένα οικονομικό πρόβλημα».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γ. Ανωμερίτης, αφού ευχαρίστησε το σκηνοθέτη για την προσφορά του, είπε για το Βαρβάκη και τη ναυτιλία: «Ο Ιωάννης Βαρβάκης, παρά τα μυθικά πλούτη που απέκτησε, είχε το νου πάντοτε στραμμένο στη σκλαβωμένη πατρίδα…   
Σε αυτό το χώρο τιμάμε τη ναυτιλία που στηρίχθηκε όχι απλά σε εφοπλιστές αλλά σε κυρίως εφοπλιστές που ήταν και καπετάνιοι…», τονίζοντας ότι ο Βαρβάκης από 8 χρονών παιδί έμαθε να χειρίζεται το σκάφος του.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ