28.3.2014 10:12

Ο νόμος - σκούπα: «Παστερίωση» εξετελέσθη...

Σε ήρεμα νερά προεξοφλούν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θα κινηθεί η κυβέρνηση στο τριήμερο τεστ στη Βουλή για την επικύρωση της νέας συμφωνίας με την τρόικα καθώς χθες το βράδυ φαίνεται ότι έληξε αναίμακτα με μια συμβιβαστική διατύπωση και ο πόλεμος που σοβούσε στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος.
Μήνυμα προς τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μη θέσουν σε δοκιμασία τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού είχε στείλει νωρίτερα και ο Αντώνης Σαμαράς. Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε, παράλληλα, τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, η οποία πριν από τις ευρωεκλογές στοχεύει στην έξοδο της χώρας στις αγορές και στην επίσημη έναρξη των συζητήσεων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.        

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ. Παρά τις αναταράξεις των τελευταίων ημερών και τους κλυδωνισμούς που προκάλεσε κυρίως η απειλή παραίτησης από το κυβερνητικό σχήμα του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμου Χαρακόπουλου, στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι η τριήμερη μάχη στη Βουλή  μπορεί να επιβεβαιώσει με εμφατικό τρόπο ακόμη και την κυβερνητική υπεροπλία. Κι αυτό γιατί πιθανολογούν ότι η πλειοψηφία με την οποία θα επικυρωθεί η συμφωνία με την τρόικα μπορεί να υπερβαίνει τις 153 έδρες που διαθέτουν σήμερα ΝΔ και ΠαΣοΚ, καθώς ενδέχεται να συστρατευθούν στη νέα προσπάθεια και οι ανεξάρτητοι βουλευτές.           
Το μήνυμα που στέλνει και ο Πρωθυπουργός είναι ότι με την έγκριση του επίμαχου πολυνομοσχεδίου, το οποίο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για να ψηφισθεί το βράδυ της Κυριακής, η κυβέρνηση απεγκλωβίζεται από τον κύκλο του Μνημονίου και μπορεί να προετοιμάσει μέσα σε ένα νέο τοπίο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποχή.
Οι ενστάσεις βουλευτών και η απειλή ανταρσίας του κ. Χαρακόπουλου για το γάλα είχαν βαρύνει το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Προς αποφυγήν ενός «ατυχήματος» στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή στα υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης να εξαντλήσουν τα περιθώρια ενός συμβιβασμού. Προς την κατεύθυνση αυτή είχαν γίνει από προχθές συνεχείς επαφές των κ.κ. Χατζηδάκη και Τσαυτάρη, καθώς και συναντήσεις των δύο υπουργών με βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ.
Το κλειδί για τον συμβιβασμό των δύο υπουργείων υπήρξε η ρητή πρόβλεψη για τη σηματοδότηση του ελληνικού γάλακτος, ενώ η διαμάχη για τη διάρκεια ζωής στο γάλα χαμηλής παστερίωσης ξεπεράστηκε με την προσθήκη Τσαυτάρη που προβλέπει ότι ναι μεν θα καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή αλλά θα «υπόκειται σε ελέγχους των αρμοδίων Αρχών κατά τις προβλέψεις του κοινοτικού δικαίου». 
Μέσα στο κλίμα που είχε προηγηθεί, ωστόσο, κρίθηκε σκόπιμη χθες το μεσημέρι - με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής Διοικητικής Μεταρρύθμισης που ασχολήθηκε και με το γάλα - μια δημόσια παρέμβαση του κ. Σαμαρά, ο οποίος διεμήνυσε ουσιαστικά στους βουλευτές ότι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου είναι η τελευταία δοκιμασία στη Βουλή. 
     
Η ΔΗΛΩΣΗ. «Κρατήθηκαν άθικτες όλες οι κόκκινες γραμμές που τους είχαμε βάλει» ανέφερε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Θα ακολουθήσει τώρα η έξοδός μας στις αγορές, μετά η συζήτηση για το χρέος. Και έτσι μόνον αρχίζουμε πια, οριστικά, να βγαίνουμε από την κρίση και από τα Μνημόνια. Αυτό και μόνο μετράει σήμερα. Και αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. Οι βουλευτές μας το ξέρουν. Είναι υπεύθυνοι και το έχουν αποδείξει».
Οι αλλαγές για το φρέσκο γάλα μετέβαλαν το κλίμα και στο ΠαΣοΚ. Επειτα από συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο αρμόδιος τομεάρχης ταυ κόμματος Θάνος Μωραΐτης σχολίασε ότι «πιάνουν τόπο» οι ενστάσεις που διατύπωναν οι βουλευτές, ενώ σε αλλαγή πορείας οδηγήθηκε και ο Μιχάλης Κασσής, ο οποίος είχε προαναγγείλει την καταψήφιση του άρθρου για τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις (λίστα ΟΟΣΑ) λόγω γάλακτος.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ