5.5.2015 12:58

Ο μουλωχτός τρόπος που ξηλώνουν τη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ»

«Ξηλώνουν τον πρώτο πόντο από το "πουλόβερ" της Διαύγειας... Ανοίγουν το ασκό του Αιόλου» προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα, Διομήδης Σπινέλλης, με αφορμή τροπολογία της κυβέρνησης που φαίνεται να αλλάζει το καθεστώς στην υποχρέωση δημοσιοποίησης των δαπανών του Δημοσίου.

«Η κυβέρνηση δημιουργεί ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο που υπονομεύει τη σημασία και λειτουργία της Διαύγειας ως κεντρικού εργαλείου για τη διασφάλιση της διαφάνειας στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, ιδίως στο ευαίσθητο θέμα των δημοσίων δαπανών» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρώην Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Οι πηγές της κυβέρνησης έκαναν λόγο τη Δευτέρα για προβοκάτσια, διευκρινίζοντας ότι «με την τροπολογία που κατέθεσαν τέσσερις υπουργοί, προβλέπεται ότι συγκεκριμένες πράξεις που εκδίδονται την 31.12. κάθε χρόνου, ισχύουν από τότε που εκδίδονται και όχι από το χρόνο που δημοσιεύονται» και υπογραμμίζουν ότι «αυτό δεν αναιρεί καμία υποχρέωση δημοσίευσης των πράξεων αυτών!». «Έχω διαβάσει πολλές φορές την απόφαση... Το αργότερα ξέρουμε σημαίνει στην Ελλάδα» σχολίασε με νόημα ο Διομήδης Σπινέλλης.

«Πρόκειται για τον πρώτο πόντο που ξηλώνει το πουλόβερ, για παραθυράκια που ανοίγουν για να σταματήσουμε να ξέρουμε πώς ξοδεύονται χρήματα... Θέλουμε να ενισχυθεί η Διαύγεια, αντί να περιορίζεται με εξαιρέσεις. Η απόφαση της κυβέρνησης ανοίγει τον ασκό του Αίολου. Πρέπει όλες οι δαπάνες του κράτους, oι δημόσιες συμβάσεις, οι αποφάσεις και τα βιογραφικά όλων των στελεχών να εμφανίζονται στη Διαύγεια» υπογράμμισε ο κ. Σπινέλλης.

 

Κώστας Μπακογιάννης: Αντί να παρακάμπτουν τη Διαύγεια, θα έπρεπε να την αναβαθμίσουν

Θέση για την αλλαγή του καθεστώτος στην υποχρέωση δημοσιοποίησης των δαπανών του Δημοσίου πήρε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης.

Όπως τόνισε στο Facebook, η κάθε κυβέρνηση αντί να παρακάμπτει τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, θα έπρεπε να την αναβαθμίσουν και να τη διευρύνουν, προσθέτοντας ότι η περιφέρειά του θα συνεχίσει να αναρτά κάθε πράξη και δαπάνη στο διαδίκτυο.

Αναλυτικά ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας σημείωσε τα εξής:

«Η Δι@ύγεια είναι μια μεταρρύθμιση που αγκάλιασαν οι πολίτες, για διαφάνεια και λογοδοσία στο δημόσιο βίο.

Αντί να εφευρίσκει κάθε κυβέρνηση τρόπους για να την παρακάμπτει, ας προσπαθήσει να την αναβαθμίσει και να τη διευρύνει.

Γι' αυτό και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι αποφασισμένη να αναρτά κάθε πράξη και δαπάνη στο διαδίκτυο, ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες κάθε επιμέρους νομοθετικής πρωτοβουλίας».

«Το κάναμε για να ενισχύσουμε τη ρευστότητα» απάντά με ... non paper η κυβέρνηση


Μετά από περίπου πέντε χρόνια η κυβέρνηση προχωρά στο ξήλωμα βήμα-βήμα της Διαύγειας, με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία έχει ενταχθεί στο σχέδιο νόμου του υπουργείο Εσωτερικών «εκδημοκρατισμός της διοίκησης-καταπολέμηση γραφειοκρατίας και ηλεκτρονική διακυβέρνησης-αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις». Η εν λόγω προσθήκη επιχειρεί να εισάγει εξαίρεση από τις υποχρεώσεις ανάρτησης αποφάσεων της Δημόσιας Διοίκησης στο Διαδίκτυο, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την κατάργησή της. Μάλιστα, η εξαίρεση αφορά όχι οποιαδήποτε απόφαση του φορέων του Δημοσίου Τομέα, αλλά αποφάσεις που σχετίζονται με το θέμα της έγκρισης δαπανών.

Ερωτηματικά προκαλεί και η επιλογή της ημερομηνίας που η κυβέρνηση επέλεξε να «περάσει» την τροπολογία, αφού εντάχθηκε αργά το βράδυ της 30ης Απριλίου, πριν δηλαδή την αργία της Πρωτομαγιάς.

Όπως αποκαλύπτει η μη-κερδοσκοπική εταιρεία ΕΛ/ΛΑΚ (ελεύθερο λογισμικό/λογισμικό ανοιχτού κώδικα), με δημοσιευμενη επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η τροπολογία επιχειρεί να εισάγει εξαίρεση από τις υποχρεώσεις ανάρτησης αποφάσεων της Δημόσιας Διοίκησης στο Διαδίκτυο. Επίσης, αναφέρει ότι «η διαλειτουργικότητα των κεντρικών συστημάτων του Δημοσίου, που αποτελεί υποχρέωσή του σύμφωνα με το Ν. 3979/2011 και το Ελληνικό Πλαίσιο Παροχής Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθώς και η αντίστοιχη προσαρμογή των επιχειρησιακών διαδικασιών μπορεί να επιφέρει την επιθυμητή μεταρρύθμιση και απλοποίηση στις απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες, ιδιαίτερα σε αυτές των ελεγκτικών μηχανισμών. Αντίθετα η δημιουργία εξαιρέσεων σε νόμους για την αντιμετώπιση τεχνολογικών και επιχειρησιακών προβλημάτων είναι πρακτική που οδηγεί στην γενικότερη απαξίωση του θεσμικού πλαισίου, επιτείνει την πολυνομία και είναι βασική τροχοπέδη στην αποτελεσματική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης».

Η κυβέρνηση απάντησε το βράδυ της Δευτέρας με non paper (αν και την τροπολογία υπογράφουν 4 υπουργοί δεν υπήρξε ούτε ένας να υποστηρίξει τις απόψεις του!) στο οποίο αφού  αναμασά τα γνωστά φληναφήματα για «προβοκάτσιες» προσπάθεί να συσκοτίσει το θέμα. Το Πλήρες κείμενο του non paper έχει ως εξής: «Και η προβοκάτσια έχει τα όρια της! Κάποιοι ανακάλυψαν ότι με προτεινόμενη τροπολογία το Υπουργείο οικονομικών "ξηλώνει την ΔΙΑΥΓΕΙΑ". Μόνο που συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο! 

Με την τροπολογία που κατέθεσαν τέσσερις υπουργοί, προβλέπεται ότι συγκεκριμένες πράξεις που εκδίδονται την 31.12. κάθε χρόνου, ισχύουν από τότε που εκδίδονται και όχι από το χρόνο που δημοσιεύονται. Αυτό δεν αναιρεί καμία υποχρέωση δημοσίευσης των πράξεων αυτών! 

Αν φρόντιζαν να διαβάσουν ολόκληρη την τροπολογία θα καταλάβαιναν ότι έγινε για να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά».


Όταν έγινε γνωστή η τροπολογία, ήταν πολλές οι αντιδράσεις από διάφορες πλευρές που «είδαν» να αλλοιώνεται το πνεύμα της Διαύγειας κι αυτό γιατί αποσυνδέεται ουσιαστικά η ημερομηνία ανάρτησης στο διαδίκτυο με την ημερομηνία που ξεκινά να είναι σε ισχύ η πράξη ανατροπής ανάληψης υποχρέωσης, με έκδοση την 31 Δεκεμβρίου. Στο πνεύμα της Διαύγειας ήταν, όπως τονίζουν στελέχη του δημοσίου που είχαν ασχοληθεί με την εισαγωγή της επί κυβέρνησης Παπανδρέου, να μην υπάρχει η δυνατότητα «απελευθέρωσης» χρημάτων από τα δημόσια ταμεία, αν πρώτα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί οι σχετικές αποφάσεις.

 
Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ