18.11.2014 18:28

Ο κύκλος της κατάρτισης των ψηφοδελτίων

ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ ΣΕ Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ

Στην Αθήνα σφυγμομετρείται ο παλμός των ανεξαρτήτων βουλευτών. Σε μεγάλο βαθμό από την κρίση τους θα εξαρτηθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες πριν την κρίσιμη Προεδρική εκλογή. Στελέχη όλων των κομμάτων με δηλώσεις τους ανοίγουν τελευταία και το ενδεχόμενο ενός ευρύτερου οικουμενικού κυβερνητικού σχήματος, αν πάντως τίποτα από αυτά δεν ευοδωθεί τα κόμματα έχουν αρχίσει να ξεσκονίζουν το καρνέ με τα διαθέσιμα ονόματα για την «έξοδο κινδύνου» των πρόωρων εθνικών εκλογών. Αν τους ακούσετε όλους, πουθενά δεν θα δείτε βιαστικούς. Όσο δεν έχουν εκδοθεί κομματικές εγκύκλιοι… Έτσι πάντα σπάει ο κωδικός της σιωπής, ανοίγουν στόματα και επισημοποιείται το ενδιαφέρον, με την έκδοση της εγκυκλίου. Ως τότε οι πάντες παίζουν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, θέλουν να φανερωθούν μα και φοβούνται να το πουν.

Τα … πηγαδάκια πάντως έχουν ήδη ξεκινήσει τη δουλειά τους. Σκαλίζουν περιπτώσεις κι αρχίζουν να συζητούν ονόματα, ένα παραδοσιακό παιχνίδι της πολιτικής σκηνής. Τόσα χρόνια το ενδιαφέρον εστιάζονταν στο γήπεδο του δικομματισμού. Εδώ, με δεδομένα τα υψηλότερα του μέσου όρου ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, η συζήτηση έχει ανάψει και για εκείνο, πέρα από τη Ν.Δ. και το ΣΥΡΙΖΑ. Ας συμπυκνώσουμε κάπως πληροφορίες κι ενδείξεις, ίσως αποκτηθεί μια πρώτη εικόνα.

Ν.Δ.

Να υπήρχε και 5η θέση…

Χρόνια έχουν στη Ν.Δ. να συναντήσουν τόση πληθώρα ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο εθνικό ψηφοδέλτιο. Επίσημα η διαδικασία δεν έχει ανοίξει, όμως οι … σταθερές έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται. Η κινητικότητα της Μαρίας Σταυρινούδη πιστοποιεί ότι δεν θα παρατήσει αμαχητί τα … κεκτημένα της. Το γεγονός ότι είναι γυναίκα είναι επίσης σημαντική παράμετρος, ελέω ποσόστωσης. Η … κατασκήνωση Μηταράκη στη Χίο κι η ξαφνική του ενασχόληση με ό,τι κινείται και πετά πάνω από το νησί επίσης δεν θέλει βαθιά μελέτη για να εξηγηθεί. Με στελεχωμένο ήδη πολιτικό γραφείο, έστω και ανεπίσημα, ο υφυπουργός είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι έχει καταλήξει στη μεταγραφή εκλογικής περιφέρειας. Σχεδόν βέβαιη θεωρείται και η κάθοδος του Στ. Μιχαηλίδη. Όσοι ξέρουν το ναύαρχο δεν τον έχουν ικανό να μοστράρεται ως υποψήφιος αν ούτε εκείνος δεν έχει λάβει την οριστική του απόφαση, ούτε η Συγγρού του έχει ανάψει το «πράσινο φως». Ακόμα κι αν έχει συμβεί ως κίνησης τακτικής, για να φανεί η απήχηση μιας πιθανής υποψηφιότητας, μάλλον υποχρεωτικά τον οδηγεί στους υποψηφίους, καθώς κι ο ίδιος ομολογεί ότι ήδη ωθείται από κόσμο.

Κι ύστερα ανοίγει ο κύκλος. Είναι η πρώτη φορά που ο Γιάννης Μαλαφής αποφάσισε να εγκαταλείψει την Αυτοδιοίκηση για τα μάτια της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Δεν το κρύβει, αντιθέτως ενεργοποιεί κάθε «πόρτα» που του άνοιξε η ενασχόληση του με τα δημοτικά για να πετύχει αρχικά τη συμμετοχή του, δευτερευόντως να είναι υποψηφιότητα που δεν θα αδικείται από τα στενά περιθώρια χρόνου όπως τα ορίζουν τα κόμματα.

Στο χορό μπαίνουν περιστασιακά κι άλλα ονόματα. Των δικηγόρων Πένης Τασσοπούλου και Νίκου Νύκτα, με τον τελευταίο να ψήνεται πιο πολύ από κάθε άλλη φορά. Εσχάτως στη λίστα προστίθεται κι ένα επιπλέον όνομα, της Δέσποινας Πρινιά. Πρόκειται για μια νέα επιστήμονα, με καταγωγή από το νησί μας, με προσβάσεις στη Συγγρού και έκδηλη την απόφαση της κάποια στιγμή να εμπλακεί με πιο ενεργό ρόλο στην πολιτική. Κάποιοι λένε ότι δεν αποκλείεται να … ήγγικεν η ώρα. Εν ολίγοις μάλλον δεν θα χρειαστεί να ιδρώσει η Ν.Δ. για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου της στη Χίο. Ενδιαφέρον υπάρχει και μάλιστα πλεονάζον. Εκτός κι αν την λούσει κρύος ιδρώτας αν πρέπει να μαγειρευτεί το ψηφοδέλτιο όχι με κριτήριο πως θα είναι ελκυστικό αλλά πως θα βγει ευκολότερα όποιος – όποια επιθυμεί.

 

ΠΑΣΟΚ

Μπορούν να πουν όχι;

Φαινομενικά υπάρχει πλήρης σιωπή. Κυριαρχεί μάλιστα η αντίληψη ότι στο τέλος κάτι θα συμβεί και οι εκλογές θα πάνε πίσω, στη Συνταγματικά προκαθορισμένη ημερομηνία τους. Το βέβαιο πάντως είναι ότι το ψηφοδέλτιο θα είναι αλλαγμένο κατά 75% συγκριτικά με το πιο πρόσφατο, με μόνη σταθερά του την υποψηφιότητα του Κ. Τριαντάφυλλου. Η μεθοδική και σοβαρή παρουσία του νεαρού βουλευτή σε ό,τι του έχει ανατεθεί μέχρι σήμερα είναι προς στιγμή ανάχωμα σε ακόμα μεγαλύτερες πολιτικές διαρροές. Ψηφοφόροι που έχουν προ πολλού πάψει να έλκονται από τη σημερινή εικόνα του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν την ανησυχία τους να μη χαθεί για τη Χίο η αξιοπρόσεκτη εκπροσώπηση Τριαντάφυλλου. Όλοι συμφωνούν όμως πως από μόνη της δεν φτάνει για να διασωθεί η έδρα.

Εδώ αρχίζει η σπαζοκεφαλιά. Μια ενδεχόμενη συμμετοχή των «μεγάλων ονομάτων» του ΠΑΣΟΚικού χώρου στο ψηφοδέλτιο προασπίζει ίσως την έδρα και μετατρέπει σε αμφίρροπη την εκλογή. Ο νυν βουλευτής το γνωρίζει αλλά και το επιδιώκει. Τι θα κάνουν όμως Λαμπρινούδης και Γανιάρης; Σήμερα, αν ρωτηθούν, πιθανότατα θα ισχυριστούν ότι είναι πολύ νωπή η συμμετοχή τους σε εκλογική διαδικασία και καλό θα ήταν να την αποφύγουν. Την κρίσιμη ώρα όμως, όταν τεθεί θέμα πολιτικής επιβίωσης για τον ίδιο τον πολιτικό τους χώρο, είναι εφικτό να το αρνηθούν;

Τελευταία άρχισαν να δημιουργούνται κι άλλες «δεξαμενές» υποψηφίων. Η μια από τα λεγόμενα ιστορικά στελέχη (Τσιλίμης – Καμίτσης κ.α.) κι η άλλη από τους πρωταγωνιστές της επόμενης δημοτικής ημέρας (Καμπούρης – Μυριαγκός). Η γυναικεία εκπροσώπηση μάλλον θα καλυφθεί από μια … κομματική θυσία της Λ. Λύκου, καθώς προς το παρόν τίποτα εναλλακτικό δεν φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα.

 

ΣΥΡΙΖΑ

Καθοριστικά τα όρια της διεύρυνσης

Στο ΣΥΡΙΖΑ όχι απλώς δεν έχουν κινηθεί οι διαδικασίες, θαρρείς πως έχει πέσει εντολή «όποιος βιαστεί θα σκοντάψει». Η αριθμητική του ψηφοδελτίου πάντως θα καθοριστεί από δύο βασικά ερωτήματα:

  • ποιό θα είναι το εύρος της διεύρυνσης, με στελέχη που δεν ανήκαν στον κορμό του κόμματος του 3%;
  • η γυναικεία παρουσία στο ψηφοδέλτιο της Χίου θα περιοριστεί στην ανάγκη κάλυψης της ποσόστωσης ή συμβολικά θα την ξεπεράσει;

Τα εικοσιτετράωρα που πέρασαν έβγαλαν στον αφρό δυο πολυσυζητημένα πρόσωπα του κοντινού μας παρελθόντος. Ακούγεται, χωρίς να επιβεβαιώνεται, ότι οι Αντ. Κοτσακάς και Ανδρ. Μιχαηλίδης δεν θα ήταν αρνητικοί σε ένα ενδεχόμενο συμμετοχής τους στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στη Χίο. Ξεκάθαρα πάντως και οι δυο στο παρελθόν είχαν κόψει μαχαίρι ένα ενδεχόμενο εμπλοκής με την κοινοβουλευτική πολιτική. Ίσως θα ήταν χρήσιμη μια επαναβεβαίωση της θέσης τους για να πάψει να διακινείται ο θόρυβος.

Κατά τα λοιπά ο Αρ. Τύμπας δεν έκρυψε ποτέ το ενδιαφέρον του. Εδώ και δυο χρόνια φιλοτεχνεί το προφίλ μιας παρουσίας με ποιοτικά χαρακτηριστικά, έχει αποφύγει την τριβή με την κομματική καθημερινότητα κι αυτό μάλλον ενίσχυσε τη θέση του.

Ερωτηματικό παραμένει η στάση που θα κρατήσει η Αγλ. Κυρίτση. Αν έχει στόχο να μετακινηθεί και στην κεντρική πολιτική σκηνή, η πόρτα που θα την οδηγήσει είναι αυτή της Χίου. Μια δική τους παρουσία λύνει και το θέμα της γυναικείας εκπροσώπησης, υπάρχουν όμως φωνές στο ΣΥΡΙΖΑ που επιμένουν ότι επουδενί δεν πρέπει να περιοριστεί σε μια η γυναικεία παρουσία στο ψηφοδέλτιο. Σε μια τέτοια περίπτωση η Βάσω Μιχαλοπούλου εκπροσωπεί την κομματική συνείδηση και την ιστορική συνέχεια, ενώ η Ευαγ. Μανιτσούδη την επαφή με το χώρο των τοπικών κινημάτων.

Λόγο στην κατάρτιση του ψηφοδελτίου ίσως διεκδικήσει και ο πρώτος σε ψήφους στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, Μ. Κριμιζής. Στην περίπτωση δε που η ονοματολογία περί Αντ. Κοτσακά διαψευστεί διαθέσιμο όνομα αυτή την ώρα είναι αυτό του συνδικαλιστή Στ. Καραβασίλη, χωρίς να αποκλείεται και η έκπληξη της τελευταίας στιγμής. Τέλος το στίγμα της ανανέωσης στο ψηφοδέλτιο θεωρείται ότι μπορεί να δώσει η παρουσία προσώπου σαν τον Παναγιώτη Δημητρακόπουλο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ