1.4.2013 13:01

Ο Χρ. Χριστοφής στο Ιωνικό

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ ΧΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΥ

Zωγραφικά έργα του διεθνούς φήμης σκηνοθέτη και σκηνογράφου Χριστόφορου Χριστοφή, χιακής καταγωγής, εκτίθενται για πρώτη φορά, από τις 7 ως τις 28 Απριλίου, στο Ιωνικό Κέντρο, επί της οδού Λυσίου 11, στην Πλάκα,
Τα έργα του Χριστοφή, σε σχετικά μικρές διαστάσεις και δουλεμένα με λαδοπαστέλ, ζωντανεύουν αρχέγονα σύμβολα και μορφές Ελληνικές και αποπνέουν μια μυθολογική, εξπρεσιονιστική αίσθηση που έχει ο δημιουργός για την Ελλάδα και για τον κόσμο.
Η μέχρι σήμερα άγνωστη αυτή δημιουργική πτυχή του Χριστοφή βρήκε για πρώτη φορά διέξοδο έκφρασης τη δεκαετία του 80, όταν μετακομίζοντας ο ίδιος στο Παρίσι γνωρίστηκε με την περίφημη Ιταλίδα ζωγράφο Lila di Nobili, της οποίας υπήρξε μαθητής και μοντέλο, και με την οποία ανέπτυξε δεσμούς ιδιαίτερης φιλίας.
Η ζωγραφική, τέχνη που ο Χριστοφής διακριτικά και χαμηλόφωνα προσεγγίζει, αποτελεί μια διέξοδο πιο εσωστρεφή και προσωπική από τη σκηνοθεσία, τη σκηνογραφία και τη συγγραφή, τις κύριες ενασχολήσεις του καλλιτέχνη.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει ο Πάνος Δημητρόπουλος.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Στα πλαίσια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τρεις παράλληλες εκδηλώσεις, ώστε το ευρύ κοινό να έχει την ευκαιρία να γνωρίσει διαφορετικές μορφές έκφρασης του καλλιτέχνη. Πιο συγκεκριμένα:
- Την Κυριακή 14 Απριλίου, στις 19.00, ομιλία με θέμα «Η κλασική δραματουργία από τον Αισχύλο ως τις μεγάλες σύγχρονες παραστάσεις».
Ο εικαστικός καλλιτέχνης  θα μιλήσει για τη γοητεία, τις προκλήσεις και τις ευθύνες που συναντά ο δραματουργός όταν ξεκινά να δημιουργήσει το ζωντανό ανάγλυφο μεγάλων έργων του θεατρικού ρεπερτορίου μέσα στο χρόνο.
- Την Τετάρτη 17Απριλίου, στις 21.00 Μουσική - Σκηνική Καντάτα με τίτλο «Ημερολόγιο για Περαστικούς», σε στίχους και κείμενα του ιδίου, μουσική και μελοποίηση του Περικλή Κούκου και τη συμμετοχή των μουσικών Όλγας Πάσχου, σε φωνή, Τάκη  Τζουνάκο, στο πιάνο και με αφηγητή τον Γιώργο Χρανιώτη.
- Τη Δευτέρα 22 Απριλίου, στις 21.00 και πάλι, θεατρική παράσταση με το έργο του Τουλούζ Λωτρέκ «Η Φαντασία της Αμαρτίας». Πρόκειται για έργο βασισμένο στη ζωή του μεγάλου ζωγράφου της Belle Epoque Τουλούζ Λωτρέκ, στο Παρίσι του 1900 και που επικεντρώνεται στον τελευταίο χρόνο της ζωής του.

Λίγα λόγια για το δημιουργό

Ο Χριστόφορος Χριστοφής-Πήττας γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια από γονείς χιακής καταγωγής, μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε στο Παρίσι, όπου έζησε αρκετά χρόνια, όπως επίσης στην Ιταλία και στη Νέα Υόρκη.
Στον κινηματογράφο είναι δημιουργός των γνωστών ταινιών «Περιπλάνηση», «Ρόζα», με μουσική της Ε. Καραΐνδρου και «Βασίλισσα Μαϊμού», σε μουσική Γ. Ζουγανέλη. Με τις δυο πρώτες του ταινίες, οι οποίες έτυχαν θερμής υποδοχής από τον ξένο τύπο, είχε διεθνή αναγνώριση στα φεστιβάλ Καννών, Ρότερνταμ, Μανχάιμ και Νέας Υόρκης, ενώ βραβεύτηκε δύο φορές από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Στο θέατρο έχει παρουσιάσει τα έργα «Η κωμωδία τής μυθομανίας», «Οι ρήτορες» και «Χρυσόμυγα», έργο που παίχτηκε επίσης στα αγγλικά με τον τίτλο «Mayfly» στο Old Vic του Λονδίνου το 2000. Το έργο «Τουλούζ Λωτρέκ: H Φαντασία της Αμαρτίας», που έγραψε και σκηνοθέτησε ο ίδιος, παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα για δύο συνεχείς χρονιές.
Για την τηλεόραση έχει σκηνοθετήσει τις σειρές «Χαμένη Άνοιξη», από το μυθιστόρημα του Στρατή Τσίρκα, και «Βιζυηνός - Η σιωπή των Αγγέλων», η οποία απέσπασε τα μεγάλα βραβεία της τηλεόρασης το 2000.
Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιούνται την Κυριακή 7 Απριλίου, στις 12.00. το μεσημέρι και είναι επισκέψιμη κατά τις ημέρες και ώρες:
Τρίτη - Παρασκευή 11.00-14.00, Τετάρτη και Παρασκευή 18.00-20.00 και Σάββατο και Κυριακή 11.00-16.00.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ