18.8.2015 10:31

Ο Ανάβατος άνωθεν

ΤΟ ΝΕΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΑΠΟ ΨΗΛΑ!

Την ευκαιρία να νακαλύψουν τον Ανάβατο, το χωριό της μνήμης, των βιωμάτων και της ξεχωριστής αρχιτεκτονικής θα έχουν όσοι παρακολουθήσουν τη νέα παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βορείου Αιγαίου, που καταπιάνεται με την "ασποκάλυψη" ξεχωριστών σημείων της Χίου. 

Η αρχή γίνεται από τον Ανάβατο λοιπόν, με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο να προχωρά στην παραγωγή ενός βίντεο, διανθισμένο με λήψεις από αέρος, καταδεικνύωντας, όπως σημειώνεται σχετικά, μέρος από τα σημαντικότερα τμήματα του εγκαταλελειμμένου μεσαιωνικού οχυρωματικού οικισμού του.

"Η ιδιαιτερότητα του Αναβάτου της Χίου (του «Μυστρά του Αιγαίου»), έγκειται σε μια πληθώρα χαρακτηριστικών ιστορικού, πολεοδομικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος.

Στο πλαίσιο των παραλλήλων εκδηλώσεων και παραγωγών του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Βορείου Αιγαίου, συνεργάτες, διδάσκαλοι και σπουδαστές των εργαστηρίων του, βοήθησαν στη δημιουργία βίντεο - παρουσίασης του σημαντικού αυτού μνημείου της Χίου. Η εικονοληψία του Αναβάτου πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, κυρίως από αέρος, καταδεικνύοντας -κατά το δυνατόν-, μέρος από τα σημαντικότερα τμήματα του εγκαταλελειμμένου μεσαιωνικού οχυρωματικού οικισμού του.

Και ενώ ο τόπος αυτός όπου για το Χιακό λαό αποτελεί τόπο μνήμης και ταυτότητας έχει έως σήμερα αρκετές αξιόλογες καταγραφές, με αυτή την παραγωγή επιχειρούμε να αναδείξουμε άγνωρες για τον κόσμο γωνιές του οικισμού που συνδυάζονται με μια πολύ σύντομη ιστορική περιγραφή", αναφέρει σε σημείωμά του για το εγχείρημα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Γ. Ζαφείρης. 

Το Δη.Πε.Θε. Β.Α. ξεκίνησε αυτού του είδους τις παρουσιάσεις επιλεγμένων τοποθεσιών του νησιού, από τη Βολισσό & το Λεπροκομείο της Χίου. Έως το τέλος του Σεπτεμβρίου 2015 θα έχουν ολοκληρωθεί και εκείνες του χωριού της Μεσαιωνικής Βέσσας, της εγκαταλελειμμένης παλαιάς Ποταμιάς και των Αυγωνύμων της Χίου.


Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ