19.12.2012 18:47

Ο αγιογράφος του Προέδρου

Ο ΤΑΞΙΑΡΧΟΣ Σ. ΧΑΤΖΗΜΟΣΧΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΤΗ ΧΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ

Την πέμπτη δεκαετία της ζωής του διάγει ο Ταξίαρχος της Αστυνομίας Σάββας Χατζημόσχου, που μοιράζει τις ώρες του ανάμεσα στην Υπηρεσία Ασφάλειας του Προέδρου της Δημοκρατίας, τη Χίο και την αγιογραφία. Αν και κατάγεται από τη Μύρκινο των Σερρών,  οι συνάδελφοι και οι φίλοι του λένε ότι είναι πιο Χιώτης από τους Χιώτες, γιατί παντού και πάντα εκδηλώνει την αγάπη του για το νησί που ξεκίνησε την καριέρα του και έχει δέσει τη ζωή του.

 

 19 χρονών ήταν όταν μετατέθηκε εδώ ως ενομοτάρχης. Πρώτη υπηρεσία στο Α/Τ Βροντάδου και ακολούθησαν η Καλαμωτή και η διοίκηση Χωροφυλακής Χίου, όπως ονομαζόταν τότε. Η τριετία που υπηρέτησε στην Καλαμωτή σφράγισε τη ζωή του, αφού γνώρισε και παντρεύτηκε τη σύζυγο του Μαρίκα, κόρη του παπά Λεράκη.

Το 1988 μπήκε στη Σχολή Αξιωματικών και από το 1991 φροντίζει για την ασφάλεια των προέδρων της Δημοκρατίας μας Κ. Καραμανλή, Κ. Στεφανόπουλου και Κ. Παπούλια. Από εκεί εξασφαλίζει το ζείν, γιατί το ευ ζείν το κερδίζει με την αξία του, από τον καλλιτεχνικό τομέα της αγιογραφίας.

 

Καλλιέργησε και εμπλούτισε το ταλέντο του στη Σχολή Βυζαντινής αγιογραφίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών από το 1991 έως και το 1994, μαθητεύοντας κοντά στον κορυφαίο αγιογράφο Θέμη Πέτρου.

 

Κύρια πηγή έμπνευσης για την τεχνοτροπία του είναι η Κρητική Σχολή αγιογραφίας, με τα πιο γλυκά πρόσωπα και πιο φωτεινά χρώματα για εικόνες που μπορεί να δει ο κόσμος από κοντά με καθαρές λεπτομέρειες. Η καταξίωση δεν άργησε να έλθει και σε αυτό τον τομέα, με παρουσίαση έργων του σε πολλούς κορυφαίους εκθεσιακούς χώρους στην Αθήνα, την περιφέρεια και το εξωτερικό.

 

Κάτω Παναγιά

Αυτές τις μέρες οι Καλαμωτούσοι τον βλέπουν στην εκκλησιά της κάτω Παναγιάς. Φροντίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες για την τοποθέτηση μεγάλης αγιογραφίας της γέννησης του Χριστού, δώρο ευσεβούς κατοίκου του χωριού  που επιθυμεί να μην γνωστοποιηθούν τα στοιχεία της στοιχεία της. 

Ισορροπημένη, ακριβοζυγιασμένη σχεδιαστικά, με αρμονικά χρώματα και διακοσμημένη με το αίσθημα της γαλήνης είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη σεμνή σύνθεση, που θα στολίζει σύντομα τον αγιασμένο χώρο.

Οι μέρες της ξενοιασιάς, του μαζέματος των ελιών και των ολιγοήμερων διακοπών στο παραθαλάσσιο εξοχικό της Κώμης τελειώνουν και θα περιμένει όπως πάντα με αδημονία τον Αύγουστο για να χαρεί και πάλι τον αγαπημένο του τόπο.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ