16.9.2014 19:57

Νταβούτογλου προς Σαμαρά: Έλα να πιούμε τσάι στην Κύπρο μαζί

Έκκληση προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να επισκεφθούν μαζί την Κύπρο, να πάνε πρώτα στο «νότιο μέρος» και μετά στο «βόρειο μέρος», κατά την έκφρασή του, απηύθυνε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε από κοινού με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου στα κατεχόμενα.

«Αν ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι έτοιμος, μπορούμε να πάμε μαζί στη νότια Κύπρο, να πιούμε ένα τσάι μαζί και να κουβεντιάσουμε. Μετά μπορούμε να πάμε στη βόρεια πλευρά» είπε συγκεκριμένα ο κ. Νταβούτογλου.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κλήθηκε επίσης από δημοσιογράφο να ξεκαθαρίσει αν η Άγκυρα υποστηρίζει δύο κράτη, ομοσπονδία ή συνομοσπονδία στην Κύπρο και απάντησε: «Αυτό που θέλουμε είναι αυτό που οι δύο πλευρές συμφώνησαν και η Τουρκία υποστήριξε, το κείμενο είναι καθαρό».

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, ο Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος έδειξαν πάντοτε καλή πρόθεση. «Θέλαμε η Κύπρος να γίνει νησί ειρήνης, θέλαμε να έρθει η ειρήνη, η ευημερία και η γαλήνη στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της ειρήνης που θα διασφαλιστεί στην Κύπρο. Θέλαμε η Τουρκία, η Ελλάδα, η ΤΔΒΚ (Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου) και η ελληνοκυπριακή διοίκηση να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να σκεφτούν πώς μπορούν να μετατρέψουν την Ανατολική Μεσόγειο σε λεκάνη ειρήνης αλλά εμείς όσο ισχυρή θέληση και να επεδείξαμε δυστυχώς δεν υπήρξε η ίδια ανταπόκριση», ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση αν και το φυσικό αέριο μπορεί να μεταφερθεί όπως και το νερό, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι η μέθοδος μεταφοράς νερού είναι πρωτοπόρος σε παγκόσμιο επίπεδο. «Το φυσικό αέριο είναι περιουσία του νησιού. Το σκέφτονται αυτό μονόπλευρα. Στο θέμα του φυσικού αερίου η ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει λάθος. Εμείς φέρνουμε το νερό μας και το δίνουμε και στην ελληνοκυπριακή πλευρά». Πρόσθεσε ότι με τον τρόπο που μεταφέρουν το νερό μπορούν να μεταφέρουν και το φυσικό αέριο και να το διοχετεύσουν στην αγορά. «Εάν υπάρξει ειρήνη, εάν θα είναι ενθαρρυντικό για την ειρήνη, εμείς θα πάρουμε το φυσικό αέριο με αγωγούς και θα το πάμε στις διεθνείς αγορές».

 

Συνάντηση Νταβούτογλου - Έρογλου στα κατεχόμενα

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα σε δηλώσεις του, ύστερα από συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ανέφερε ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία της Τουρκίας με το ψευδοκράτος και ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εργάζεται για το Κυπριακό.

Ο Νταβούτογλου συνοδευόταν από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Κύπρο, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον υπουργό Δασών και Υδάτων Βεϊσέλ Έρογλου, και τον αναπληρωτή αρχηγό του κόμματος ΑΚΡ Μεχμέτ Αλί Σαχίν.

Σε δηλώσεις του, ο Έρογλου αναφέρθηκε στη συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, και επεσήμανε ότι ο Νταβούτογλου γνωρίζει πολύ καλά το Κυπριακό. Πρόσθεσε ότι ο Νταβούτογλου ενέταξε το Κυπριακό στην ατζέντα της τουρκικής κυβέρνησης και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

Ο Έρογλου ισχυρίστηκε, στη συνέχεια, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει την απαραίτητη βούληση για λύση.

 

Νταβούτογλου: Λύση του Κυπριακού αυτή τη βδομάδα
 

«Αυτό που θέλουμε είναι αυτό που οι δύο πλευρές συμφώνησαν και η Τουρκία υποστήριξε, το κείμενο είναι καθαρό», δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στην κοινή συνέντευξή Τύπου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου στα κατεχόμενα απαντώντας σε ερώτηση αν η Τουρκία υποστηρίζει λύση δύο κρατών, ομοσπονδία ή συνομοσπονδία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι είναι η ώρα της δράσης στο Κυπριακό και απηύθυνε έκκληση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη όπως το Κυπριακό λυθεί «όχι την επόμενη χρονιά αλλά αυτή τη χρονιά, όχι την επόμενη βδομάδα αλλά αυτή την βδομάδα».

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου επέκρινε και τον θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου λέγοντας ότι καθυστερεί την επίλυση του Κυπριακού. Για τις αμοιβαίες επισκέψεις των διαπραγματευτών σε Ελλάδα και Τουρκία αντίστοιχα είπε ότι η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να συνεχιστούν. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε πως κάθε φορά που έβλεπε τον Έλληνα Αντιπρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο του πρότεινε να πραγματοποιήσουν επισκέψεις μαζί στο νότιο μέρος του νησιού και στη συνέχεια στο βόρειο.

«Ας βρούμε λύση μαζί αλλιώς ας αρθεί το "εμπάργκο" και ας σκεφτούμε εναλλακτικές λύσεις», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Από την πλευρά του ο Ντερβίς Έρογλου ευχήθηκε επιτυχία στο νέο έργο του Αχμέτ Νταβούτογλου και πρόσθεσε πως ο δικός τους στόχος είναι να αφήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά της μαξιμαλιστικές της θέσεις και να υπάρξει συμφωνία.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ