24.7.2014 13:20

Νομοθετικό κενό σε περίπτωση ακύρωσης εκλογής της X. Καλογήρου

• ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»

Θα αναστατώσει το νομικό τμήμα του Υπουργείου Εσωτερικών η περίπτωση να γίνει αποδεκτή η προσφυγή κατά της εκλογής της Χρ. Καλογήρου. Η υπόθεση πρόκειται να εκδικαστεί στις 30 Ιουλίου κι αν ανατρέψει την εκλογική ετυμηγορία θα περιπλέξει αρκετά την κατάσταση καθώς στον εκλογικό νόμο που αφορά την Αυτοδιοίκηση δεν υπάρχει πρόβλεψη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αντιθέτως στην περίπτωση ακύρωσης της εκλογής δημάρχου για παραβίαση της νομοθεσίας που διέπει τη συμμετοχή στις εκλογές, προβλέπεται η επανάληψη της εκλογικής αναμέτρησης με τους υπόλοιπους συνδυασμούς που ανακηρύχθηκαν νομίμως από το Πρωτοδικείο. Να συνάγεται ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί και για τις Περιφέρειες; Κανένας δεν μπορεί να το προεξοφλήσει με ακρίβεια.

Αισιοδοξία Ζερδελή

Μολονότι το θέμα δεν έχει λάβει διάσταση, τα προσκείμενα στο ΣΥΡΙΖΑ πρόσωπα που το έχουν ανακινήσει, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Λέσβου, Γιάννης Ζερδελής, εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι είναι βάσιμα τα στοιχεία για να οδηγήσουν την Χρ. Καλογήρου στη έκπτωση από το εκλεγμένο αξίωμα της. Την αισιοδοξία επιτρέπουν οι νομικές εκτιμήσεις του Νίκου Κωνσταντόπουλου και του καθηγητή συνταγματικού δικαίου Κ. Χρυσόγονου, στην επιστημονική γνώση των οποίων στηρίχθηκε η προσφυγή.

Αντίθετα η Χρ. Καλογήρου έχει καταφύγει για τη υπεράσπισή της στο νομικό γραφείο του Πρ. Παυλόπουλου, αποφεύγοντας προς το παρόν ακόμα και τη διατύπωση εκτιμήσεων για την κατάσταση.

Η άρνηση Γιακαλή

Αξίζει να σημειωθεί ότι υποψίες για την ορθότητα της υποψηφιότητας Καλογήρου υπήρξαν και στο συνδυασμό Γιακαλή, με τον απερχόμενο περιφερειάρχη πάντως να μην επιχειρεί εκείνος τη νομική εξέταση της υπόθεσης, εκτιμώντας ότι η λύση δόθηκε πολιτικά, δια της κάλπης. Από τη στιγμή πάντως που το επόμενο βήμα έγινε, στο συνδυασμό Γιακαλή αναμένουν κι εκείνοι με αγωνία την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης, χωρίς ωστόσο να πετούν στα σύννεφα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ