30.6.2016 18:10

ΝΟΔΕ Χίου: «Η κυβέρνηση στο μεταναστευτικό κάνει αυτό που ξέρει καλά, τίποτα»

Αιχμηρή ανακοίνωση με βάση τις δηλώσεις του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα, κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στη Χίο, εξέδωσε η ΝΟΔΕ Χίου.

Αντί άλλης ανακοίνωσης η ΝΟΔΕ παραθέτει σχόλιο της ευρωβουλευτή Ελίζας Βόζενμπεργκ με αφορμή απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτημά της για το μεταναστευτικό.

Σε αυτήν, σύμφωνα με τη ΝΟΔΕ, είναι ξεκάθαρο ότι η Ελληνική Κυβέρνηση κάνει αυτό το οποίο ξέρει πολύ καλά, δηλαδή απολύτως ΤΙΠΟΤΑ.

«Καμία δαπάνη προς πληρωμή δεν έχει υποβάλλει η Ελληνική Κυβέρνηση στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΑΕ), με αποτέλεσμα τα 70 εκατ. ευρώ που έχουν καταβληθεί στη χώρα μας, ως προχρηματοδότηση, να παραμένουν εντελώς αναξιοποίητα. Αυτή την απάντηση έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος) σε σχετική ερώτηση της Ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, κυρίας Ελίζας Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, για την άμεση διαθεσιμότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Ελλάδα και τις αυξημένες ανάγκες της χώρας μας. 

Μάλιστα, στην απάντησή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η κατανομή κονδυλίων υπέρ της χώρας μας αναμένεται να αυξηθεί το 2018 κατά την ενδιάμεση επανεξέταση του ΤΑΜΕ και του ΤΕΑ. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι ο πρώτος αποδέκτης κονδυλίων από τα εν λόγω ταμεία, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο της χρηματοδότησης, τόσο στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων -όπου υπεύθυνες για τη διαχείρισή των κονδυλίων είναι οι ελληνικές αρχές- όσο και υπό τη μορφή βοήθειας έκτακτης ανάγκης, όπου υπεύθυνη για τη διαχείριση των χρημάτων είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: 

«Τα κονδύλια για την Ελλάδα στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) είναι περίπου 509 εκατ. EUR για την περίοδο 2014-2020. Συνολικό ποσό 70 εκατ. EUR έχει καταβληθεί ως προχρηματοδότηση, και συγκεκριμένα 33 εκατ. το Σεπτέμβριο του 2015 και 36 εκατ. EUR το Φεβρουάριο του 2016. Περαιτέρω πληρωμές διενεργούνται βάσει των δαπανών που υποβλήθηκαν από την Ελλάδα μέσω των ετήσιων εκθέσεών της. Στην έκθεσή της που υποβλήθηκε το Φεβρουάριο του 2016 η Ελλάδα υπέβαλε μηδενική εκκαθάριση λογαριασμών (καμία δαπάνη προς πληρωμή). 
Στην ενδιάμεση επανεξέταση του ΤΑΜΕ και του ΤΕΑ το 2018, η εθνική κατανομή κονδυλίων υπέρ της Ελλάδας αναμένεται να αυξηθεί.
Εξάλλου, από την έναρξη της μεταναστευτικής κρίσης, έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα περίπου 181 εκατ. EUR βοήθειας έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο του ΤΑΜΕ/ΤΕΑ, είτε απευθείας σε ελληνικές αρχές είτε μέσω οργανισμών της ΕΕ (EASO) και διεθνών οργανισμών, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Θα εξακολουθήσει να παρέχεται επείγουσα βοήθεια στην Ελλάδα, κάθε φορά που κρίνεται αναγκαίο και δικαιολογημένο. Εάν ληφθεί υπόψη το σύνολο της χρηματοδότησης στο πλαίσιο εθνικών προγραμμάτων και υπό μορφή βοήθειας έκτακτης ανάγκης, η Ελλάδα είναι ο πρώτος αποδέκτης κονδυλίων των ΤΑΜΕ και ΤΕΑ από κοινού».

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ