22.8.2012 10:11

«Το νησί δεν είχε την κατάλληλη προετοιμασία» (ΒΙΝΤΕΟ)

«ΠΑΚΕΤΟ» ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΤΟΥ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ

Σε άμεσα και μακροπρόθεσμα χώρισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κ. Μουσουρούλης, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την πολιτεία για την επόμενη μέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς.
Ο υπουργός, έχοντας ενημέρωση από το συντονιστικό ότι η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση, παραχώρησε συνέντευξη τύπου δηλώνοντας αισιόδοξος για το τέλος του εφιάλτη που προκλήθηκε από «εγκληματικό εμπρησμό», όπως χαρακτηριστικά είπε, μη παραλείποντας να αναφερθεί εκτεταμένα σε όλους όσους «εργάστηκαν ακούραστα και με κίνδυνο της ζωής τους για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών και τον περιορισμό, κατά το δυνατόν, των ζημιών»,  διαπιστώνοντας ωστόσο ότι το νησί δεν είχε κατάλληλη προετοιμασία για μια τέτοια κατάσταση.

Ηθική διάσταση
«Δυστυχώς οι καιρικές συνθήκες και η μορφολογία του εδάφους δεν απέτρεψαν τη σημαντική καταστροφή. Καταστροφή με περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική διάσταση, που επιπλέον έχει αποκτήσει και ηθική διάσταση» τόνισε ο κ. Μουσουρούλης, εννοώντας σαφώς τα όσα ανεύθυνα από διάφορους έχουν ακουστεί ως σήμερα.

«Να βρεθούν οι δράστες» η παραίνεση του Πρωθυπουργού
Το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για την έκβαση της πυρκαγιάς στο νησί εξέφρασε ο κ. Μουσουρούλης λέγοντας πως η προτροπή του Αντ. Σαμαρά είναι η πολιτεία να κάνει ότι είναι δυνατό για να εντοπίσει τους εγκληματίες εμπρηστές. Μάλιστα ο υπουργός διαπίστωσε πως όλες οι ενδείξεις κατατείνουν ότι πρόκειται περί εγκληματικού εμπρησμού και ότι οι δράστες πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά.

4εκ. ευρώ το κόστος της κατάσβεσης
Ο υπουργός αναφέρθηκε στο μέγεθος της πυρκαγιάς καθώς καις τα μέσα τα οποία συμμετείχαν στην κατάσβεση της. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει πραγματοποιηθεί την τελευταία δεκαετία σε χερσαίες και εναέριες δυνάμεις σε νησί της χώρας μας. Στο νησί επιχείρησαν 551 πυροσβέστες και μέχρι χθες τα μεσάνυκτα είχαν ένα συνολικό έργο πυρόσβεσης της τάξης των 12.500 ωρών. Επίσης τα εναέρια μέσα πέταξαν για 257 συνολικά ώρες έως χθες το βράδυ. Μία αρχική εκτίμηση για το κόστος της επιχείρησης κατάσβεσης ανέρχεται σε 4,0 εκατομμύρια ευρώ. Από την αρχή της επιχείρησης ο κύριος στόχος ήταν να μην υπάρξουν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και να μην καεί κανένας οικισμός», είπε.
Με την πυρκαγιά να φαίνεται ότι βαίνει σε ύφεση ο κ. Μουσουρούλης μίλησε για την επόμενη μέρα χωρίζοντας τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε άμεσα και μεσοπρόθεσμα.

Άμεσα μέτρα

Κήρυξη της περιοχής ως πυρόπληκτης μετά από αίτημα που υποβάλλει η ΠΕ Χίου.
Ολοκληρωμένη αποτίμηση των ζημιών.
Άμεση αποτύπωση, καταγραφή και οριοθέτηση των δασών ή των δασικών εκτάσεων που κάηκαν.
Κήρυξη των περιοχών αυτών ως αναδασωτέων.
Εξειδίκευση των ζημιών στο περιβάλλον.
Άμεση καταγραφή από τα ΠΣΕΑ/ΕΛΓΑ της ζημιάς στο φυτικό και στο πάγιο κεφάλαιο ώστε να υποβληθεί το σχετικό πρόγραμμα προς έγκριση στην ΕΕ χωρίς καμία καθυστέρηση.
Άμεση καταγραφή από τον ΕΛΓΑ της ζημιάς στο ζωικό κεφάλαιο το οποίο για όσους το έχουν ασφαλίσει θα αποζημιωθούν το πολύ σε είκοσι (20) ημέρες. Ενεργοποίηση του «Πράσινου Ταμείου» προκειμένου να χρηματοδοτηθούν άμεσες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις.

Μεσο-μακροπρόθεσμα μέτρα
Στα μεσοπρόθεσμα μέτρα, έτσι όπως τα ανακοίνωσε ο υπουργός φαίνεται ένας συντονισμός δράσης μεταξύ υπουργείων και περιφέρειας. Ο κ. Μουσουρούλης εξήγγειλε τη σύσταση από το υπουργείο ανάπτυξης διϋπουργικής ομάδας εργασίας για την εκπόνηση ενός προγράμματος ανασυγκρότησης της περιοχής. «Με επιστημονικό τρόπο θα πρέπει να γίνουν έργα προστασίας της περιοχής από πλημμύρες, όπως και να αξιοποιηθεί το υδάτινο δυναμικό της περιοχής με την κατασκευή μικροφραγμάτων» είπε.

Και Ευρωπαϊκή βοήθεια
Στις επόμενες ημέρες έχει προγραμματιστεί επίσκεψη στη Χίο του Κ. Κυριαζή από την ομάδα τεχνικής βοήθειας της Ε.Ε. Task Force for Greece, ο οποίος θα επισκεφθεί την πληγείσα περιοχή και θα συναντηθεί με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να υπάρξει αντίστοιχη τεχνική βοήθεια στον αναπτυξιακό σχεδιασμό των πυρόπληκτων περιοχών.

Θα το διαβιβάσει για τον Μπέλλα
«Πρέπει να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα στο σχεδιασμό μας και να λάβουμε υπόψη μας τις διεθνείς πρακτικές σχετικά με την δασική νομοθεσία. Πρέπει να δούμε επιστημονικά τα ζητήματα και δεν πρέπει αν επηρεαστούμε από ορισμένους ονειροπόλους ή ονειροπαρμένους οι οποίοι πιστεύουν ότι προστατεύεις το δάσος αν δεν κόβεις ένα δέντρο. Τα δάση μας έχουν ανάγκη από παρεμβάσεις. Διαφορετικά είναι βραδυφλεγείς βόμβες» είπε ο υπουργός. Ο ίδιος δεν απάντησε ευθέως αν θα ζητήσει την παραίτηση του Δασάρχη αλλά είπε πως ότι έζησε, τα προβλήματα, τις ελλείψεις κ.λπ θα τα συντάξει σε μια έκθεση και θα τα καταθέσει με την επιστροφή του στην Αθήνα. «Υπάρχουν αρμοδιότεροι εμού να πάρουν τις πολιτικές αποφάσεις» είπε.

Διερεύνηση για τις κάμερες
Θα διερευνήσει τι ακριβώς συμβαίνει με τις κάμερες στο δάσος του Προβατά και τους όρους της σύμβασης διαβεβαίωσε ο υπουργός, ενώ λίγο αργότερα διέψευσε τα σενάρια που ακούστηκαν περί ελλείψεων καυσίμων και διακοπή των πτήσεων των αεροσκαφών.

«Έχω προκληθεί αλλά αποφεύγω»
Διασκεύασε τις φήμες περί ψυχροπολεμικού κλίματος μεταξύ του ίδιου και του δημάρχου ο υπουργός καταλήγοντας: «Δεν υπάρχει αντιπαράθεση κι είμαι ο τελευταίος που θα την επιδιώξει όπως έχω αποδείξει μέχρι σήμερα παρά το ότι έχω προκληθεί πολλές φορές και δεν θα το πράξω ούτε τώρα» .
Ο ίδιος πάντως δεν παρέλειψε να αναφέρει πως το νησί δεν είχε την κατάλληλη προετοιμασία, κάτι που όπως επισήμανε, ανέφερε και ο Ν. Γιακαλής.

Watch live streaming video from politischios at livestream.com

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ