8.7.2013 17:52

Νίκος Ζιώγαλας, ο… ΑΜΕΘΥΣΤΟΣ

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΟΠΟΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΟΥΣ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Μια σεμνή, αλλά καθόλου άγνωστη, μορφή του ελληνικού τραγουδιού, ένας καλλιτέχνης με ιδιαίτερο ύφος, και μετά τη συνομιλία μας και ιδιαίτερο ήθος, ο Νίκος Ζιώγαλας, διαχρονικός, ανανεωτικός και πάντα φρέσκος, θα βρίσκεται στη Χίο, για μια βραδιά στη σαν σκηνικό της 7ης τέχνης, πλατεία των Ολύμπων, το προσεχές Σάββατο 13 Ιουλίου στις 22.00. «Μακάρι να μεγαλώνουμε ωραία», είναι το δόγμα του, το οποίο έχει καταστεί στάση, θέση, αλλά και πηγή ζωής και δημιουργίας.

Η συναυλία γίνεται με την ευθύνη και τη φροντίδα του καταστήματος ΑΜΕΘΥΣΤΟΣ, το οποίο αυτό το καλοκαίρι, έχει αποφασίσει μια σειρά εμφανίσεων γνωστών και καταξιωμένων καλλιτεχνών, δίνοντας πνοή και το πολιτιστικό στίγμα του χωριού, στο γενικότερα ασθενές κλίμα, όσον αφορά τον πολιτισμό και την τέχνη το φετινό καλοκαίρι. Ενδεικτικά θα πρέπει να αναφερθεί ότι στις 29 Ιουνίου ο ΑΜΕΘΥΣΤΟΣ φιλοξένησε το Δημήτρη Σταρόβα, ενώ έπονται συναυλίες της Αναστασίας Μουτσάτσου, του Μάνου Πυροβολάκη και άλλων.

Εν τέλει αυτό το στίγμα δεν μαρτυρεί τίποτε άλλο, στο πλέον δυσμενές οικονομικό περιβάλλον των τελευταίων δεκαετιών, από την παντελή αδράνεια της αυτοδιοίκησης και την εκ παραλλήλου μεγάλη αδυναμία ανταπόκρισης πολιτιστικών συλλόγων και φορέων.

Στεφανία, το καλύτερο … τραγούδι

Η πρώτη σκέψη που δημιουργεί στο συνομιλητή του ο καταξιωμένος τραγουδοποιός έχει σχέση με την κατάρρευση του μύθου που συνδέει τη νεότητα με την ηλικία, με ότι δημιουργικό, καινούργιο, κυρίως όμως ζωντανό, σημαίνει αυτό.

«Το καλύτερο τραγούδι που έχω γράψει είναι η … Στεφανία» και διευκρινίζει ότι πρόκειται για την τετράχρονη κορούλα του, που όπως κάθε συνειδητός γονιός βιώνει, στιγμή τη στιγμή, την ανάπτυξη, καλλιέργεια και ωρίμανση του παιδιού του.

Με σχέδια άμεσα υλοποιήσιμα, που αφορούν τη θερινή δραστηριότητα του καλλιτέχνη, αλλά και προγραμματισμούς για την αμέσως μετά περίοδο, κυρίως όσον αφορά τη δισκογραφία, ο καλλιτέχνης αποδεικνύει και αναδεικνύει τη δημιουργική του θέληση, που πλέον αποτελεί στάση ζωής.

Κοντολογίς για το καλοκαίρι 2013 υπάρχει μια μεγάλη σειρά εμφανίσεων ανά την Ελλάδα, άλλοτε με το συγκρότημα On The Road, σχήμα αποτελούμενο από νέα ταλαντούχα παιδιά, με το οποίο θα εμφανιστεί και στη Χίο και άλλοτε με γνωστούς και αγαπημένους του συναδέλφους, σαν το Διονύση Τσακνή ή το Γιάννη Μιλιόκα.

Τα δισκογραφικά του όνειρα περιλαμβάνουν ένα σύνολο συνθέσεών του, που επενδύουν δικούς του στίχους, με εκτελεστές όμως άλλους καλλιτέχνες, της αυτής πάντα σχολής, σαν τους Σαββόπουλο, Μελίνα Κανά, Γλυκερία , Βιτάλη, Μουτσάτσου κλπ, φωνές που ο ίδιος αγαπά και ξεχωρίζει με άλλα λόγια. «Να τραγουδήσουν άλλοι τα τραγούδια μου» εξηγεί και συμπληρώνει «να μιλήσουν φωνές που αγαπάω, με τα δικά μου λόγια, επενδυμένα από τις συνθέσεις μου».

Ο Ζιώγαλας της Χίου

Ο Νίκος Ζιώγαλας, πιο ώριμος, αλλά και πιο παραγωγικός από ποτέ, αναγνωρίζει στη Χίο τη μοναδικότητά της, όσον αφορά τη φυσική της καλλονή, την πολιτισμική της ταυτότητα, την πολιτιστική της δραστηριότητα, αλλά και τη ιδιοσυγκρασία των κατοίκων της.

Τόπος αγαπημένος, τον έχει επισκεφθεί πολλές φορές, ακόμα και το περασμένο καλοκαίρι, δηλώνει καταγοητευμένος με το φαινόμενο της μαστίχας. «Δεν ξέρω να κεντώ, ξέρω όμως να μασάω» αναφέρει στη συνομιλία μας γελώντας και διευκρινίζει ότι όταν είναι εδώ κοιτάζει το δένδρο του σκίνου με ενδιαφέρον, κάτι που τον συγκινεί αφάνταστα.

Ενθουσιασμένος που ο ΑΜΕΘΥΣΤΟΣ του δίνει την ευκαιρία να ξαναβρεθεί στον αγαπημένο τόπο, υπόσχεται ένα μελωδικό Σαββατόβραδο στους μεσαιωνικούς Ολύμπους, με παλαιότερες, όσο και νέες επιτυχίες του και μια αξέχαστη βραδιά, συνεπικουρούμενος από τους νεαρούς του σχήματος On The Road, αφού πάγια τακτική του είναι να δίνει βήμα στους νέους.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ