18.6.2013 0:04

Νέα σύσκεψη αρχηγών την Τετάρτη - άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ ζητούν ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ

Σε νέα σύσκεψη των τριών αρχηγών θα ολοκληρωθούν οι αποφάσεις σχετικά με το μέλλον της ΕΡΤ αλλά και αυτό της συγκυβέρνησης. Από τις δηλώσεις των δύο αρχηγών, του Ευ. Βενιζέλου και του Φ. Κουβέλη, έγινε λόγος για να δημιουργηθεί ένα επικαιροποιημένο πλαίσιο κυβερνητικής συνεργασίας, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για την ανάγκη ανασχηματισμού του κυβερνητικού σχήματος. Για το θέμα της ΕΡΤ, στις δηλώσεις του φάνηκε ότι ζήτησαν να επαναλειτουργήσει άμεσα η ΕΡΤ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι «με την απόφαση του ΣτΕ επικυρώνεται η κατάργηση της ΕΡΤ. Διατάσσεται να εκπέμψουν εκπομπες από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, μέχρι τη σύσταση του νέου φορέα. Για την κυβέρνηση ζητούμενο είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων».

Σε δηλώσεις μετά την σύσκεψη με τους κυβερνητικούς εταίρους προέβη ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης.

Σημείωσε πως «σήμερα όπως είναι γνωστό εκδόθηκε απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ. Η απόφαση αυτή επιτάσσει να λειτουργήσουν όλες οι συχνότητες του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Αμφισβητεί και υποστηρίζει ότι δεν έπρεπε να διακοπεί η λειτουργία της ΕΡΤ ΑΕ. Αναμένουμε όλες οι συχνότητες να λειτουργήσουν πραγματικά. Πρόκειται για μια λειτουργία που ανταποκρίνεται στο ρόλο του ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Είναι δικαίωμα του πολίτη. Η ΔΗΜΑΡ συντάσσεται με την άποψη ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να κλείνει την εθνική ραδιοτηλεόραση και να βγάζει μαύρο στην οθόνη».

Παράλληλα, επεσήμανε τη σημασία της τρικομματικής συνεργασίας λέγοντας: «Ο πρωθυπουργός οφείλει να θέσει σε εκκίνηση συνολικά τη λειτουργία της ΕΡΤ. Και από κει και πέρα οι αναδιαρθρώσεις και ο εξορθολογισμός θα γίνουν. Κανένας δεν δικαιούται να λειτουργεί μονομερώς. Και ήταν μονομερές να προωθήσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δεν υπογράφεται και από τους τέσσερις αρμόδιους υπουργούς, αγνοώντας ότι στην κυβέρνηση υπάρχουν και δυο άλλα κόμματα και η ΔΗΜΑΡ.

Τάχθηκα υπέρ των μεταρρυθμίσεων, επισημαίνοντας: «Με το ζήτημα της ΕΡΤ ΑΕ ήρθαν στην επιφάνεια όλα τα ζητήματα και η ανάγκη της συλλειτουργίας. Η ΕΡΤ πρέπει να λειτουργήσει σε λίγη ώρα με όλες τις συχνότητες. Τα ζητήματα μεταρρυθμίσεων, αναδιάρθρωσης και εξορθολογισμού είναι ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν. Η ΔΗΜΑΡ είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Αλλά άλλο οι μεταρρυθμίσεις και άλλο η απότομη παύση της λειτουργίας. Η συζήτηση θα συνεχιστεί την Τετάρτη το απόγευμα. Αυτή η απόφαση πρέπει να συζητηθεί και να αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με τη συλλειτουργία».

Στις δηλώσεις του ο Ευ. Βενιζέλος από την Ιπποκράτους, τόνισε: «Μιλήσαμε για την ανάγκη μίας προγραμματικής βάσης της κυβέρνησης συνεργασίας που βασίζεται στην καλόπιστη θεσμική ισοτιμία των κομμάτων και βεβαίως στην ανάγκη να αξιολογήσουμε που πηγαίνει η χώρα. Αυτή συζήτηση θα συνεχιστεί και άνοιξε με αφορμή την ΕΡΤ. Το βασικό πρόβλημα είναι η ανάγκη σεβασμού της δημοκρατίας του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Το βασικό είναι να λειτουργεί ως πραγματική κυβέρνησης συνεργασίας κι όχι ως μία μονοκομματική κυβέρνηση συνεργασίας. Και βέβαια η χώρα έχει επείγουσα ανάγκη από πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Όχι προχειρότητα, αντιφάσεις και οπισθοδρομήσεις.

Η ΕΡΤ είναι ένα καλό παράδειγμα. Είμαστε υπέρ της ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης με βάση θεσμικό πλαίσιο ψηφισμένο από τη Βουλή. Δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να λειτουργεί σε αντίθεση με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η προσωρινή διαταγή του ΣτΕ λέει αυτό που είπαμε ευθύς εξαρχής. Το ότι καμία κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να αναστείλει το σύνταγμα που προβλέπει τη λειτουργία της, κανείς δεν μπορεί να διακόψει τις εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης, να διακόψει τις μεταδόσεις του σήματος του ΡΙΚ του Euronews. Αυτό είναι το μήνυμα». Επίσης, η απόφαση του ΣτΕ επιτάσσει να ληφθούν άμεσα όλα τα οργανωτικά μέτρα ώστε να επαναλειτουργήσουν οι εκπομπές με νόμιμο τρόπο. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει έξω από τα όρια του Συντάγματος και του νόμου. Αυτά θα τα πούμε την Τετάρτη. Ο κ. Σαμαράς φάνηκε να αποδέχεται ότι επείγει η ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας, η ανάγκη του ανασχηματισμού και η διαμόρφωση ενός πραγματικού σχήματος. Εδώ ο αγώνας γίνεται για τη δημοκρατία, τους θεσμούς και για το σύνολο του ελληνικού λαού και προσπαθούμε να οδηγήσουμε τη χώρα εκτός ύφεσης. Κατά τη γνώμη μου, η απόφαση επιτάσσει ότι η ΕΡΤ πρέπει να ανοίξει καθώς αναφέρεται σε δημόσιο τηλεοπτικό φορέα».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ