16.3.2012 12:29

Νέα ονόματα σε οδούς

ΤΙΜΗΣΕ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΝΥΜΙΑ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΝΟΜΑΤΟΘΕΣΙΑΣ

Εύστοχες είναι οι παρεμβάσεις της επιτροπής Ονοματοθεσιών, που έχουν στόχο να διατηρούν μνήμες που ταυτίζονται με  την ιστορία, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, τα γεγονότα και τα πρόσωπα που έχουν συμβάλλει στη διαμόρφωση και διάδοση από γενιά σε γενιά όλων αυτών των δεδομένων. Χαρακτηριστικές είναι κάποιες από τις αποδώσεις ονομάτων που αποφάσισε στην τελευταία της συνεδρίαση, μετά από αιτήματα φορέων ή ιδιωτών.
-Πατριάρχη Διοδώρου
Από τις πιο χαρακτηριστικότερες και οφειλόμενες αποδώσεις τιμών  είναι η ονομασία σε οδό Πατριάρχη Διοδώρου, της παρόδου όπου βρίσκεται η πατρική του οικία Καρίβαλη, στον Προφήτη Ηλία Βροντάδου
-Κ. Μονογιού
Αποδίδοντας τιμή στον ήρωα της σφαγής του 1882 στο μοναστήρι του Αγ. Μηνά, η επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα ο ανηφορικός  δρόμος που οδηγεί εκεί από τη διασταύρωση με την  επαρχιακή οδό Χίου – Καλλιμασιάς, να ονομασθεί οδός Κωνσταντίνου Μονογυιού
-Τσουρή τ’αρυάκι
Περιβαλλοντικές μνήμες διαφυλάσσει προφανώς στους παλιούς περίοικους η απόφαση  να ονομασθεί στο Βροντάδο η πάροδος της οδού «Καθηγητή Στρατή Ανδρεάδη» σε οδό «Τσουρή τ’αρυάκι»,.
-Ήρωος Ι. Παλαιούδη
Η διευκρινιστική μετονομασία της οδού Ι. Παλαιούδη σε «Ήρωος Νικολάου Ι.Παλαιούδη εν Μπιζάνιω 1912»  στην περιοχή του Καρυώτου του Αγ. Μάρκου στο Βροντάδο, μας δίνει τη δυνατότητα να μάθουμε την αιτία που θεωρήθηκε άξιο για να αποτυπωθεί τιμητικά σε δημόσιο χώρο το όνομα ενός άγνωστου στους πολλούς Βρονταδούση.
Αρνητική
Σωστές μπορούν να θεωρηθούν κάποιες φορές και οι απορρίψεις αιτημάτων αλλαγής ονομάτων οδών, αφού μια  αναγνώριση της δράσης ενός προσώπου δεν πρέπει να ακυρώνει την αναγνωρισμένη προσφορά κάποιου άλλου, έστω και αν  αυτή είχε περιορισμένα τοπικά χαρακτηριστικά. Με αυτό το σκεπτικό μπορεί να θεωρηθεί σωστή η απόφαση απόρριψης του αιτήματος να μετονομασθεί σε «Ματθαίου Μουντέ»  η οδός που αρχίζει από το  γεφύρι της ΠΕΚΕΒ και καταλήγει στην εκκλησία της Παναγίας Ερειθιανής αφού  η συγκεκριμένη οδός ονομάζεται «Δημοδιδασκάλου Ανδρέα Πειθή». Σημαντικό ρόλο στη λήψη της απόφασης έπαιξε και το ότι η πλατεία μπροστά την εκκλησία της Ερειθιανής ονομάζεται Μ. Μουντέ, οπότε θεωρήθηκε  και πλεονασμός να υπάρχουν δύο σημεία αναφοράς στην ίδια περιοχή.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ