12.1.2014 16:20

ΝΔ: Τα ονόματα που «παίζουν» για τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης

Παράλληλα με τις ευρωεκλογές, όπου η μάχη θα είναι “ευρωπαϊκή και πολιτική”, η ηγεσία της ΝΔ διαμορφώνει την στρατηγική για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θεωρώντας ότι μπορούν να μετριάσουν κατά πολύ ένα ενδεχόμενο αρνητικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές.

Εν αντιθέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, που φέρεται αποφασισμένος να πάει σε καθαρά κομματικές υποψηφιότητες, για να πολιτικοποιήσει την αναμέτρηση, η ΝΔ πετάει την μπάλα στην εξέδρα και δηλώνει ότι “θα κινηθεί αντισυμβατικά και αντισυστημικά” και θα αποφύγει τις σκληρές κομματικές υποψηφιότητες εν ενεργεία βουλευτών και υπουργών. 

Επίσης, θα αποφύγει να δώσει χρίσματα, θα αφήσει τους επικεφαλής των ψηφοδελτίων να ανακοινώσουν μόνοι τους τις υποψηφιότητες και στην πορεία θα καλέσει τους πολίτες να ψηφίσουν.

Η λεωφόρος Συγγρού προκρίνει πρόσωπα που να έχουν διαδρομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πάντως, ήδη έχει καταλήξει να δώσει στήριξη σε μία σειρά υποψηφίους για τις περιφερειακές, όταν ανακοινώσουν την υποψηφιότητά τους: 

- Στην Ανατολική Μακεδονία τον κ. Γιώργο Παυλίδη 

- στην Κεντρική Μακεδονία τον κ. Απόστολο Τζιτζικώστα 

- στη Δυτική Μακεδονία τον κ. Γιώργο Δακή 

- Στη Θεσσαλία τον πρώην βουλευτή και καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Κώστα Αγοραστό 

- Στην Ήπειρο τον κ. Αλέκο Καχριμάνη 

- Στα Ιόνια τον παλαιό βουλευτή κ. Σπύρο Σπύρου

- Στην Στερεά Ελλάδα τον κ. Κώστα Μπακογιάννη 

- Στο Βόρειο Αιγάιο την κα Χριστιάνα Καλογήρου 

- Στην Κρήτη τον Σεραφείμ Τσόκα νυν γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης 

- Στη Δυτική Ελλάδα τον κ. Γιώργο Παπαναστασίου 

Τα δύσκολα βέβαια για τη ΝΔ είναι στους μεγάλους δήμους και περιφέρειες της χώρας όπου εκ των πραγμάτων η μάχη θα είναι πολιτική και υπάρχουν ήδη συγκρούσεις. Για παράδειγμα στην Αθήνα ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης έχει δηλώσει ότι σε κάθε περίπτωση θα είναι υποψήφιος.

Ενώ αρχικά η ηγεσία του κόμματος δεν τον ήθελε, τώρα το ξανασκέπτεται, αφού οι μετρήσεις τον δείχνουν να πηγαίνει καλύτερα από τους πιθανούς του υποψηφίους. 

Στην περιφέρεια Αττικής πάλι δεν έχει καμία πιθανότητα απέναντι σε μία δυνατή υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μετρά το κόστος από μία ενδεχόμενη στήριξη του κ. Γιάννη Σγουρού. 

Ενώ έτσι δείχνει ότι μπορεί να σώσει την παρτίδα ή να έχει μικρότερο κόστος, από την άλλη λένε ότι δεν μπορεί η ΝΔ να μην κατεβάσει υποψήφιότητα στην πρώτη περιφέρεια της χώρας. 

Δυσκολίες έχει και η Πελοπόννησος, αφού ο κ. Πέτρος Τατούλης κερδίζει και είναι μεγάλη η πιθανότητα ο κ. Σαμαράς, που χειρίζεται προσωπικά το θέμα, να καταλήξει σε στήριξή του. Η προσέγγιση έχει ήδη γίνει, όπως έδειξε και το δημόσιο γεύμα του πρωθυπουργού με τους τοπικούς παράγοντες τα Θεοφάνεια. 

Αλλά ούτε και στη Μακεδονία τα πράγματα είναι απλά για τη ΝΔ. Ο κ. Γιάννης Μπουτάρης δείχνει ότι δεν χάνει, ενώ ο κ. Σταύρος Καλαφάτης που έχει πιθανότητες για μία καλή πορεία δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται. 

Στην περιφέρεια, παρά τον ελιγμό που έκανε την 28η Οκτωβρίου ο κ. Τζιτζικώστας, για να προσεγγίσει τους Χρυσαυγίτες ψηφοφόρους, οι μετρήσεις δείχνουν ότι δύσκολα θα κερδίσει απέναντι σε μία υποψηφιότητα όπως του κ. Μάρκου Μπόλαρη, αν κατέβει με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Απροσδιόριστος παράγοντας είναι εκεί ο πρώην νομάρχης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης ο οποίος είναι μεν “ξεδοντιασμένος”, αλλά δεν παύει να μπορεί να προκαλέσει έστω και μικρή φθορά και δείχνει απογοητευμένος από την ηγεσία. 

Ένα ξεχωριστό στοίχημα είναι και η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με τον κ. Κώστα Μπακογιάννη η υποψηφιότητα του οποίου θα έχει ισχυρή στήριξη από μέρος του συστήματος αλλά μπορεί να ξυπνήσει και έντονες αντιδράσεις λόγω οικογενειακής προέλευσης. Άλλωστε εκεί έχει ανακοινώσει ότι θα κατέβει και ο έτερος προερχόμενος από τη ΝΔ κ. Θανάσης Γιαννόπουλος. 

Εν κατακλείδι παρότι ο γραμματέας του κόμματος έχει εισηγηθεί μία στρατηγική που να έχει τα χαρακτηριστικά αυτοδιοικητικής μάχης με προσωπικότητες χωρίς έντονους πολιτικούς συμβολισμούς έχει ήδη χαθεί το τάιμινγκ και οι πολιτικές εξελίξεις βάζουν το ίδιο γνωστό πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης με επικοινωνιακούς ελιγμούς για την διαχείριση του αποτελέσματος. 

Άλλωστε η θεσμική αλλαγή του εκλογικού νόμου που έβαζε όλη την αναμέτρηση σε ένα διαφορετικό πλαίσιο «κάηκε» από την άρνηση του ΠΑΣΟΚ. 

 

@ Διαβάστε επίσης: Προβάδισμα για Καλογήρου στη Ν.Δ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ