19.3.2015 16:34

«Ναι» από τον ΣΥΡΙΖΑ Χίου στις νέες φυλακές

«ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ» ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Υπέρ της δημιουργίας νέου σωφρονιστικού καταστήματος στη Χίο τάσσεται με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου, σημειώνοντας ότι αυτό αναμένεται να αναβαθμίσει τις συνθήκες κράτησης αλλά και να διευκολύνει το έργο των σωφρονιστικών.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Χίου

 «Η προοπτική της μεταφοράς των φυλακών Χίου σε νέα τοποθεσία πάνω στο νησί  αφού αντιμετώπισε αντιδράσεις από ορισμένους συντηρητικούς  παράγοντες του νησιού είτε σαν συνέχεια μιας απαξιωτικής κατάστασης σαν κίνδυνος(!) για τα χρηστά ήθη των κατοίκων  γίνεται κατ αρχήν αποδεκτή όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις των φορέων και των αυτοδιοικητικών αρχών του νησιού.
Σε αυτό συνετέλεσαν οι απαράδεκτες συνθήκες κράτησης και υπερπληθυσμού, τελείως αντίθετες με το ευρωπαϊκό πνεύμα ποινικής μεταχείρισης, αλλά και ο συνυπολογισμός της απώλειας εισροών στην τοπική οικονομία στην περίπτωση μεταφοράς της στην Λέσβο καθώς και το κοινωνικό πρόβλημα που θα δημιουργήσει μία τέτοια μεταφορά στους εργαζόμενους σε αυτήν λόγω αναγκαστικής μετάθεσης τους.

Χωρίς να παραβλέπουμε αυτές τις δύο σημαντικές παραμέτρους θεωρούμε ότι πρέπει να ξεκινάμε με γνώμονα τις ανάγκες των κρατουμένων και των εργαζομένων  σε αυτές.

Επομένως τα  κριτήρια με τα οποία  θα προχωρήσει η αναγκαία μετεγκατάσταση των φυλακών  πάνω στην Χίο   αλλά και η επιλογή της τοποθεσίας θα πρέπει  να βασίζονται κατ αρχήν:
1)Στην κατανόηση  ότι  οι κρατούμενοι αποτελούν κομμάτι της κοινωνίας μας  και σκοπός του σωφρονισμού είναι η επανένταξη τους σε αυτήν και όχι η απόρριψη τους. Επομένως και εμείς, η κοινωνία της Χίου, οφείλουμε να δούμε τις φυλακές σαν τον χώρο όπου η παραμονή των κρατουμένων  πρέπει να αποβεί ωφέλιμη γι αυτούς.
2) Οι νέες φυλακές με χωρητικότητα 320 κρατουμένων στην οποία θα εργάζονται  τουλάχιστον 170 υπάλληλοι   στην πραγματικότητα θα είναι ένα νέο χωριό.
Το οποίο θα το ιδρύσουμε εμείς, η κοινωνία της Χίου
Επομένως η επιλογή της τοποθεσίας πρέπει να γίνει με τον αναγκαίο σεβασμό στην ίδρυση  αυτού του νέου χωριού και στους κατοίκους του.
Που είναι παιδιά της κοινωνίας μας».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ